LINE PROMOTE_728x90.jpg

29 สิงหาคม วันแห่งเนื้อย่าง

เอาใจสายเนื้อต้อนรับวันแห่งเนื้อย่างกันสักหน่อย

วันที่ 29 สิงหาคม ประเทศญี่ปุ่นถือเป็นวันแห่งเนื้อย่าง (Yakiniku No Hi) กันค่ะ ที่มาของวันนี้คือการเล่นคำในภาษาญี่ปุ่น ระหว่างคำว่า Ya Tsuki Ni Ku (29 เดือน 8 ) กับ Yakiniku ที่แปลว่า เนื้อย่าง ริเริ่มโดยสมาคมเนื้อย่างแห่งญี่ปุ่น (All Japan Yakiniku Association) ใน ค.ศ. 1993 เพื่อรณรงค์ให้คนญี่ปุ่นหันมาบริโภคเนื้อย่าง ในวันนี้ตามร้านบาร์บีคิว ปิ้งย่าง ทั้งหลายในประเทศญี่ปุ่น มักจะมีโปรโมชั่นพิเศษสำหรับลูกค้าที่มาใช้บริการ

This article is for beef lovers on this special day in Japan—the Grilled Meat Day (known as “Yakiniku No Hi” in Japanese) which is on 29 August. The origin of this day comes from the wordplay “Ya Tsuki Ni Ku” (29 of the Eighth Month) and the word “Yakiniku” (Grilled Meat) by the All Japan Yakiniku Association in 1993 as a campaign for attracting Japanese people to have grilled meat. At present, you can see a great number of BBQ and grilling restaurants in Japan offering special promotions for customers.

คำว่า Yakiniku (ยากินิกุ) ในภาษาญี่ปุ่น คือ “เนื้อย่าง” เนื้อที่ว่ารวมถึงเนื้อสัตว์ทุกชนิด ไม่ใช่แค่เนื้อวัว ความหมายเดียวกับคำว่า “บาร์บีคิว” ในอาหารตะวันตกนั่นเอง อาหารจานปิ้งย่างในประเทศญี่ปุ่นมีประวัติยาวนานมากกว่า 100 ปี ด้วยการที่ประเทศญี่ปุ่นเป็นประเทศที่มีสภาพแวดล้อมที่ดีมากสำหรับการเลี้ยงวัว และมีวัวสายพันธุ์ที่ดี อาหารจานเนื้อของประเทศญี่ปุ่น โดยเฉพาะปิ้งย่างและสเต๊กเป็นที่นิยมอย่างแพร่หลาย กลายเป็นความอร่อยที่มีศิลปะ จนเป็นประเทศที่มีชื่อเสียงในเรื่องของปิ้งย่าง

The word Yakiniku in Japanese means “Grilled Meat” which includes all types of meat not only beef. This is kind of similar to the idea of barbecue in the western world. Grilled dishes in Japan also have a long history over a century for Japan has a perfect environment suitable for raising cattle and there are good breeds of cows. Japanese meat dishes especially the grills and steaks are widely popular and considered an art form of cuisine. This has given Japan a great reputation for the grilled and BBQ dishes.

สายปิ้งย่างที่ชอบทานแบบบุฟเฟ่ต์ อาจจะชินกับการจัดหนักแบบไม่มีขั้นตอน แต่การทานอาหารปิ้งย่างแบบญี่ปุ่นนั้น จะมีลำดับขั้นตอนในการรับประทาน ซึ่งเป็นเสน่ห์และเพิ่มอรรถรสในการรับประทานยิ่งขึ้น ลองทำตามดูได้นะคะ

Grilled meat lovers who enjoy buffet restaurants might be used to the easy going All-You-Can-Eat atmosphere. In Japan, however, there are certain steps to follow for eating grilled meat which actually increase the charm and appetite.

Step 1 : สลัด (Salad)

เริ่มมื้อด้วยเมนูสลัดเพื่อให้รสเปรี้ยวของน้ำสลัดและผักชนิดต่างๆ ที่ไม่หนักท้องช่วยกระตุ้นน้ำย่อยและทำให้กระเพาะอยากรับอาหารมากขึ้น

Start your menu with a salad so that the light and tangy flavor of salad dressing and vegetables stimulates your appetite.

Step 2 : เนื้อ (Meat)

แนะนำให้ทานเนื้อเพียงอย่างเดียวก่อน เพื่อที่จะได้รับรสชาติของเนื้อส่วนต่างๆ ให้ฟินที่สุด จากนั้นให้เริ่มนำเนื้อไปทานกับน้ำจิ้มหรือผักแกล้มตามชอบ

It is recommended to eat only meat first so that you will be able to enjoy the real flavor of the meat from different parts of the body. After that, you can savor the meat with dipping sauces or eat it together with accompanying leafy greens.

Step 3 : ข้าว (Rice)

หลังจากลิ้มรสเนื้อแบบถึงใจแล้ว ให้สั่งข้าวมาทานพร้อมกับเนื้อเพื่อให้อิ่มอยู่ท้อง และการทานข้าวพร้อมกับเนื้อก็เป็นการทานเนื้อแบบมีอรรถรสอีกรูปแบบหนึ่ง

Order a bowl of rice to eat alongside which helps fill you up after tasting the authentic meaty flavor. It is considered a type of sensation to have rice with meat.

Step 4 : ซุป (Soup)

ปิดท้ายมื้อด้วยการซดซุปมิโซะ ซึ่งมีประโยชน์ในการกระตุ้นการย่อยและดูดซึมอาหาร มิโซะมีเอนไซม์ช่วยย่อยอาหาร ช่วยกระตุ้นการบีบตัวของกระเพาะอาหารและลำไส้ ทำให้ดูดซึมอาหารได้ดียิ่งขึ้น