LINE PROMOTE_728x90.jpg

เผยเคล็ดลับทำ “ชูครีม” อย่างไรให้ฟู

ชูครีมเป็นขนมฝรั่งเศสที่หลายๆ คนชื่นชม เพราะรูปร่างหน้าตาที่กลมๆ น่ารัก รสชาติหอม หวาน มัน อร่อยได้ในคำเดียว เพื่อนๆ บางคนอาจเคยลองทำชูครีมมาแล้ว และปัญหาส่วนใหญ่ที่เจอคือทำไมชูครีมถึงไม่พอง ฟูเหมือนในรูป วันนี้แอดชวนเพื่อนๆ มาไขเคล็ดลับการทำให้ชูครีมพองและฟู บอกเลยว่าวัตถุดิบมีส่วนสำคัญมากๆ มาดูกันว่าต้องคำนึงถึงอะไรบ้าง

Choux Crème is a favorite French pastry of many people because of its sweet look and deliciousness in a bite. Some of you might have try making it already and the most common problem found is why the choux pastry isn’t fluffy like in photos. Ingredients play a crucial role in this. Let’s discover baking tips and tricks to add fluffiness to your choux crème.

>ช็อปวัตถุดิบทำชูครีม<

>Shop ingredients for Choux Crème<

น้ำ

ไอน้ำเป็นสิ่งสำคัญที่ทำให้ชูครีมพองตัว หากมีปริมาณของเหลวที่เพียงพอ เราแทบจะไม่ต้องใช้ผงฟู เพื่อช่วยให้ชูครีมพองตัวเลยค่ะ

Water

The right amount of vapor is key. Sufficient liquid can make the dough rise without the use of baking powder.

แป้งสาลี

โปรตีนที่อยู่ในแป้งสาลี เมื่อรวมกับน้ำและเกิดการตี นวดหรือผสมแล้ว จะทำให้เกิดกลูเตน ซึ่งเป็นตัวช่วยให้ส่วนผสมทุกอย่างเกาะติดกัน ทั้งยังทำให้เกิดความยืดหยุ่น ช่วยให้ขนมยืดหรือพองได้เต็มที่

Wheat Flour

The combination of protein in wheat flour and water after being threshed will result in gluten. It will act like glue that adheres all ingredients together as well as make the dough become more flexible.

ไข่

ช่วยให้ความนุ่มและความชุ่มชื้นกับแป้งโดว์ น้ำจากไข่เป็นตัวเสริมให้ชูครีมพองตัว และยังมีโปรตีนที่ไปเสริมสร้างกลูเตน ให้แป้งโดว์เกิดความยืดหยุ่น

Egg

Egg adds tenderness and moisture to the dough. Water from the egg is an excellent support to make choux pastry fluffy whereas protein can produce gluten which gives the pastry flexibility.

ไขมัน

ไขมันที่ได้จากเนย ช่วยเรื่องรสชาติและสัมผัสของชูครีม และช่วยเพิ่มปริมาณอากาศในชูครีม ทำให้ชูครีมพองและฟูได้ง่ายขึ้น

Fat

Fat from butter adds a mellow taste and a soft texture to the choux pastry. Moreover, it will increase the air in the pastry making it easily rise and fluffy.

ภาชนะเทฟล่อน

เลี่ยงการใช้ภาชนะที่เป็นสังกะสี ในการต้มน้ำกับเนยสด เพราะอาจทำให้เนยไหม้เร็วได้ ควรเลือกเป็นหม้อเทฟล่อน หม้อเคลือบ หรือกระทะทองเหลือง ช่วยให้เนยไม่ไหม้เร็ว และมีสีสันสวยงาม

Teflon pot

Avoid using a zinc container to boil water and butter as it can make butter burn too quickly. It’s best to choose a Teflon pot, enamel pot or brass pan to prevent the butter from burning too fast and add a pretty color.

ได้เคล็ดลับการทำชูครีมแบบปังๆ ไปแล้ว ไปลงมือทำชูครีมสูตรพิเศษกันเลยค่ะ

Now we’ve learnt useful tips to make sumptuous choux crème, let’s do some baking!

ส่วนผสมแป้งชูครีม

Ingredients for Choux Pastry

นม 100 ก. Milk 100 g.

น้ำ 100 มล. Water 100 ml.