LINE PROMOTE_728x90.jpg

9 อาหารประจำเทศกาลอ็อกโทเบอร์เฟสต์น่ารู้

Hallo, wie geht's? เพื่อนๆ แอดมินทักทายเป็นภาษาเยอรมันแบบนี้คงพอเดาออกบ้างแล้วใช่ไหมคะว่าสาระน่ารู้คู่ครัวจะมาในธีมอะไร? ใช่แล้วค่ะ ครั้งนี้แอดมินจะมาบอกเล่าเรื่องราวของ “อ็อกโทเบอร์เฟสต์” (Oktoberfest) เทศกาลเฉลิมฉลองสุดยิ่งใหญ่ของประเทศเยอรมนี แดนอินทรีเหล็ก โดดเด่นที่บรรยากาศครื้นเครงสนุกสนาน เต็มไปด้วยอาหารเครื่องดื่มดั้งเดิมรสโอชะหลากหลายชนิดให้เหล่านักชิมทั้งในและต่างประเทศทั่วทุกมุมโลกได้มาสัมผัสกับเสน่ห์แบบเยอรมัน มาติดตามสาระน่ารู้ของเทศกาลอ็อกทอเบอร์เฟสต์ผ่าน “9 อาหารจานเด็ด” กันเลยค่า


Hallo, wie geht’s? With the German greeting, some of you probably can guess what our today’s topic will be about. Absolutely, this Tops Picks will be about the story of Oktoberfest, an amazing festival celebrated in Germany, the land of Iron Eagle. The festival is always filled with joy and amusement as well as traditional foods and beverages served to both national and international food tasters from all around the world who wish to indulge in amazing German cuisine. Learn more about Oktoberfest through these 9 sumptuous German dishes.


>>ช็อปวัตถุดิบเมนูชนิทเซล<<

>>Shop Ingredients for Schnitzel<<



หากถามชาวเยอรมันว่า “เทศกาลประจำปีที่ขึ้นที่สุดคือเทศกาลไหน?” แอดมินเชื่อว่า อ็อกโทเบอร์เฟสต์แห่งมิวนิค (Oktoberfest Munich) ย่อมเป็นเทศกาลแรกที่ชาวเยอรมันต่างนึกถึงค่ะ เพราะเป็นงานเฉลิมฉลองที่มีประวัติศาสตร์ยาวนานกว่า 200 ปี โดยมีจุดเริ่มต้นจากงานเฉลิมฉลองพิธีอภิเษกสมรส ระหว่างเจ้าชายลุดวิกที่ 1 (Ludwig I of Bavaria) และเจ้าหญิงเทเรซา (Princess Theresa of Bavaria) ในวันที่ 12 ตุลาคม ค.ศ. 1810 ต่อมา งานเฉลิมฉลองได้กลายเป็นเทศกาลประจำปีขนาดใหญ่ที่มักจัดขึ้นช่วงกลางเดือนกันยายนถึงต้นเดือนตุลาคมท่ามกลางบรรยากาศหนาวกำลังพอดี


If you ask the German “which festival is the most popular one?”, we believe that Oktoberfest Munich should be the first one that comes to their minds as the festival has been held for over 200 years. Oktoberfest first took place in celebration of the marriage between Prince Ludwig I of Bavaria and Princess Theresa of Bavaria on 12th October 1810. Later on, the celebration became one of the greatest annual festivals held during mid-September until the beginning of October when the weather turns comfortably cool.


นอกเหนือจากความอลังการของเทศกาลอายุร่วม 200 กว่าปี ที่มักจะจัดกันอย่างสนุกสนานและมีสีสัน สิ่งหนึ่งที่ดึงดูดให้ชาวเยอรมันทั้งในเมืองหลวง ภูมิภาคอื่นๆ และนักเดินทางจากทั่วโลกให้มารวมตัวกันคือ “มนต์เสน่ห์แห่งอาหารเยอรมันดั้งเดิมและเครื่องดื่ม” ซึ่งนับว่าเป็นโอกาสทองอันหายากที่จะได้ลองลิ้มชิมรสความหลากหลายทางรสชาติในงานเดียว ถ้าอยากรู้ว่าจะมีเมนูฮอตฮิตประจำเทศกาลเมนูไหนบ้าง เลื่อนอ่านต่อได้เลยค่ะ เริ่ม!


Aside from the joy and colorfulness of the festival held for more than 200 years, one thing that magnetize the German who reside in the capital city, other regions, including the visitors from around the world to take part in the celebration is the charm of traditional Bavarian foods and beverages. Oktoberfest Festival allows everyone to taste different Bavarian cuisines. Read more and find out what popular dishes are served at the German festival.


>>ช็อปวัตถุดิบเมนูชนิทเซล<<

>>Shop Ingredients for Schnitzel<<



แพนเค้กมันฝรั่ง

Reiberdatschi


หนึ่งในอาหารพื้นบ้านที่ชาวเยอรมันต่างคุ้นเคยเป็นอย่างดี ทำจากวัตถุดิบพื้นฐาน คือ มันฝรั่ง แป้งที่มีส่วนผสมของไข่ และ หัวหอม เป็นต้น ในแบบของคาวจะนิยมทานคู่กับครีมเปรี้ยว คอตเทจชีส ขณะที่ในแบบของหวานแพนเค้กมันฝรั่งมักเสิร์ฟคู่กับซอสแอปเปิลและน้ำตาลค่ะ


Potato pancake is one of the traditional Bavarian foods that the German are familiar with. This menu is made from potatoes, a mixture of flour, eggs and onions. People usually have Reiberdatschi with sour cream and cottage cheese for a savory dish and serve it with apple sauce and sugar for dessert.


ไส้กรอกขาว

Weißwurst


ไส้กรอกขาวนับว่าเป็นหนึ่งในสูตรการทำไส้กรอกแบบบาวาเรียน ทำจากเนื้อลูกวัวสับ (minced veal) ผสมกับเนื้อหมู เบคอน ปรุงรสด้วยใบพาสเล่ย์ น้ำเลมอน จันทน์เทศ หัวหอม ขิงและกระวาน ตั้งแต่อดีต ชาวบาวาเรียนจะนิยมทำไส้กรอกขาวตั้งแต่เช้าตรู่และจะทานไส้กรอกขาวเป็นของว่างระหว่างมื้อเช้าและมื้อกลางวันซึ่งธรรมเนียมนี้ยังมีอยู่ถึงปัจจุบันค่ะ


White sausage is one of the Bavarian sausage recipes made from minced veal combined with pork and bacon, flavored with parsley, lemon juice, nutmeg, onions, ginger, and cardamom. In the past, the Bavarian often made Weißwurst early in the morning and served as a snack during breakfast and lunch time. This tradition still exists nowadays


ไส้กรอก

Wurst