LINE PROMOTE_728x90.jpg

เคล็ดลับตีไข่ขาวให้ตั้งยอดฟูฟ่อง

ตีไข่ขาวให้ตั้งยอดทำอย่างไร แบบไหนถึงเรียกว่าตั้งยอด? วันนี้แอดมินจะมาเล่าให้ฟังค่ะ ซึ่งในการเริ่มทำขนมแรกๆ สิ่งที่จำเป็นต้องรู้ก็คือเรื่องของไข่ค่ะ เพราะไข่ถือเป็นวัตถุดิบที่สำคัญของขนมเลยทีเดียว และในขนมหลายๆ ชนิดก็มักจะต้องอาศัยการตีไข่ขาวให้ขึ้นรูป เพื่อให้ขนมที่เราตั้งใจทำออกมาได้รูปทรงที่สวยงาม ซึ่งการตีไข่ก็มีเคล็ดลับมากมายและมีลักษณะที่ต่างกันออกไปตามระยะเวลาที่ใช้ตีค่ะ

Let’s find out how to whip egg whites to form peaks. For amateur bakers, one important thing you need to know is egg as it is considered one of the main ingredients for baking. In various dessert recipes, it is necessary to beat egg whites to form the peaks to achieve the beautiful shape of the desserts. There are tips and tricks for beating egg whites and different textures depending the beating time.

>>ช็อปวัตถุดิบทำเมอแรงค์สายรุ้ง<<

>>Shop ingredients for Rainbow Meringues<<

โดยการตีไข่ขาวให้ตั้งยอดฟูนั้นมีเคล็ดลับง่ายๆ เริ่มจากการเลือกใช้ไข่ที่อยู่ในอุณหภูมิห้อง เพราะจะทำให้ไข่ของเราตั้งยอดได้ง่ายและคงรูปกว่าไข่จากในตู้เย็น แต่ไข่ที่อยู่ในอุณภูมิเย็น ก็สามารถแยกไข่แดงไข่ขาวได้ง่ายกว่านะคะ เราอาจจะเลือกแยกไข่ตอนเย็น แล้ววางทิ้งไว้จนไข่อยู่ที่อุณหภูมิห้องแล้วค่อยนำมาตีก็เป็นอีกเคล็ดลับที่จะตีไข่ขาวให้ตั้งยอดฟูได้ค่ะ

The simple trick for egg whites to form stiff peaks is to choose eggs at room temperature. They also make the fluffiness remain longer compared to refrigerated eggs. However, cold eggs allow us to separate the yolks from the whites more easily. So you might separate the eggs when they are cold and leave them outside to cool down to the room temperature before whisking the egg whites until reaching stiff peaks.

การเลือกใช้ภาชนะแก้วหรือสเตนเลสนำมาใช้งานจะทำให้การตีไข่ขึ้นยอดฟูได้ง่ายขึ้นค่ะ หลักการเลือกภาชนะที่สำคัญคือจะต้องไม่มีไขมันติดอยู่ ซึ่งถ้าหากใช้โถพลาสติกอาจจะมีคราบไขมันตกค้างอยู่จะทำให้ตีไข่ไม่ขึ้นค่ะ

Glass or stainless steel containers will make egg whites form stiff peaks more easily. In fact, the mixing bowl should not have the remaining grease. Plastic bowls may have the grease and will prevent the egg whites from becoming fluffy.

อีกเคล็ดลับหนึ่งที่จะตีไข่ขาวให้ตั้งยอดฟูฟ่องคือจะต้องแยกไข่แดงออกให้หมดจด เพราะในไข่แดงมีไขมันอยู่ ซึ่งจะทำให้เราตีไข่ขาวไม่ขึ้นยอด

Another secret to create the fluff is to completely separate the yolks from the whites. As the yolks contain fat, the whites will not form the peaks.

และเคล็ดลับสุดท้ายคือการเลือกใช้น้ำตาลแบบละเอียดสำหรับทำขนมโดยเฉพาะ ที่มีลักษณะเป็นน้ำตาลเกล็ดละเอียดในการผสมกับไข่ขาวค่ะ เพราะจะละลายได้ง่ายกว่าน้ำตาลที่เราใช้ทำอาหารทั่วไปค่ะ

The last secret is to use superfine sugar especially for baking to mix with egg whites as it will melt more quickly compared to the general sugar used in the kitchen.

ทีนี้เราจะมาดูระดับของไข่ขาวกันนะคะว่าแต่ละแบบนั้นจะมีลักษณะแตกต่างกันอย่างไร

Here are different characteristics of egg whites in each stage of beating.

ระดับ 1 ฟองหยาบ จะเป็นช่วงแรกของการตีไข่ ในไข่ขาวจะมีอากาศอยู่มาก เป็นฟองอากาศขนาดใหญ่ และมีลักษณะเหลวใส

Stage 1: Frothy stage is the beginning stage in beating egg whites. It contains a lot of large bubbles with a transparent, liquidy texture.

ระดับ 2 ฟองละเอียด เมื่อตีไข่ขาวต่อ ฟองที่หยาบๆ จะเริ่มละเอียดมากขึ้น ไข่เริ่มออกสีขาวขุ่น

Stage 2: More beating will turn the large bubbles into fine bubbles. The egg whites become opaque.

ระดับ 3 ซอฟต์พีค ไข่ขาวจะเริ่มเกาะตัวกันเป็นเนื้อโฟม แต่ยังคงเห็นฟองละเอียดอยู่ เมื่อยกหัวตะกร้อขึ้นมาแล้วเนื้อไข่ขาวจะขึ้นมาเป็นยอดอ่อนๆ แล้วพับตัวลงอย่างรวดเร็ว

Stage 3: At the soft peak stage, the egg whites will become a whirlpool of foam where fine bubbles can still be seen. Once the beaters are lifted, the peaks are starting to hold and the tip will fold back down in seconds.

ระดับ 4 เฟิร์มพีค ในระยะนี้ได้ว่าตั้งยอดแบบมั่นคง จะมองไม่เห็นฟองอากาศในเนื้อโฟมแล้ว และเมื่อยกตะกร้อขึ้นมาเนื้อโฟมจะไม่อ่อนพับลงไป แต่ส่วนปลายสุดจะโค้งลง เนื้อจะมีลักษณะสีขาว แลดูมันวาว

Stage 4: During the firm peak stage, the peaks will hold with no bubbles. When you lift the beaters, the tips will still bow down on themselves. The texture will become white and glossy.