LINE PROMOTE_728x90.jpg

เรื่องกล้วยๆ

กล้วยเป็นพืชชนิดหนึ่งที่เราคุ้นชินกันมาตั้งแต่เด็กๆ เมื่อเริ่มทานอาหารได้ ก็กล้วยบดนี่แหละที่ได้ทานเป็นอย่างแรกๆ เมื่อโตมา ก็จะพบว่ามีอาหารมากมายที่ทำจากกล้วย โดยเฉพาะอาหารไทยที่นำส่วนต่างๆ ของกล้วยไปประยุกต์ให้เข้ากับอาหารเมนูต่างๆ ซึ่งกล้วยไทยนั้นมีหลากหลายสายพันธุ์ และมีลักษณะเด่นแตกต่างกันออกไป เรามาดูกันดีกว่าค่ะว่ากล้วยแต่ละชนิดมีจุดเด่นอย่างไร และเหมาะนำไปทำอาหารเมนูใด

We’re all familiar with bananas, right? Mashed banana is unavoidably one of the first things we eat when we’re a baby. In fact, bananas become part of many Thai dishes. Different parts of banana are used in various menus. There are many banana varieties in Thailand and each one of them has different characteristics. Let’s find out interesting facts about different varieties of banana.

กล้วยน้ำว้า-Cultivated banana

กล้วยน้ำว้าจะมีเหลี่ยมที่ผลเล็กน้อย เปลือกหนา แต่มีรสหวาน อุดมไปด้วยสารอาหารและวิตามินมากมาย และกล้วยน้ำว้ายังสามารถนำไปประกอบอาหารได้ทั้งแบบดิบและสุก ตั้งแต่ทานสด หรือนำไปทำกล้วยบวชชี กล้วยแขกทอด ขนมกล้วย หรืออาหารคาวอย่าง แกงเนื้อกล้วยน้ำว้าดิบ

The fruit looks a little bit angled with a thick skin and a sweet flavor. It’s packed with fibers and vitamins. Cultivated banana can be used in cuisine either raw or ripe. You can eat it fresh or make delicious desserts out of it. Banana in coconut milk, fried banana, steamed banana cake are popular desserts with banana as a main ingredient. You can also enjoy a savory dish like cultivated banana with beef curry.

กล้วยไข่-Sugar banana

กล้วยไข่มีลักษณะผลสั้น ป้อม เปลือกบาง มีจุดสีดำๆที่เปลือก มีรสหวาน อุดมไปด้วยเบต้าเคโรทีน และวิตามินซี นิยมนำไปทำกล้วยไข่เชื่อม แต่ในกล้วยไข่จะมีน้ำตาลและคาร์โบไฮเดรตสูง จึงไม่เหมาะกับคนเป็นโรคเบาหวานและต้องการลดน้ำหนัก

The fruit is short and round. Its skin is thin with dark spots. Sugar banana, like its name, offers a sweet flavor and rich in beta carotene and vitamin C. This type of banana is often used to make banana in syrup. Since sugar banana is high in sugar and carbohydrates, those on a diet or with diabetes should avoid.

กล้วยเล็บมือนาง-Lady finger banana

กล้วยเล็บมือนางนับว่าเป็นกล้วยที่มีขนาดเล็กที่สุดเลยก็ว่าได้ มีเปลือกหนา เนื้อนุ่ม มีรสหวานและกลิ่นหอมคล้ายกล้วยหอม แต่กลิ่นอ่อนกว่า นิยมทานสด หรือนำไปแปรรูปเป็นกล้วยตาก หรือกล้วยอบน้ำผึ้ง กล้วยชนิดนี้มีฟอสฟอรัสมากที่สุด ช่วยส่งเสริมสุขภาพเหงือกและฟันให้แข็งแรง

Lady finger banana is one of the smallest bananas. Its skin is thick with a soft flesh inside. It offers a sweet taste along with a lovely smell similar to that of Cavendish banana but a little milder. It’s usually eaten fresh or used to make sun-dried banana or honey baked banana. This kind of banana contains the highest level of phosphorus which helps improve your gum and dental health.

กล้วยหอม-Cavendish banana

กล้วยหอมจะมีลักษณะยาว เปลือกบาง รสหวาน มีกลิ่นหอมเป็นเอกลักษณ์ นิยมทานเมื่อผลสุก จะช่วยเติมพลังงานให้กับร่างกาย ที่เราคุ้นชินก็จะเป็นเค้กกล้วยหอม น้ำกล้วยหอมปั่น กล้วยหอมยังเหมาะสำหรับคนที่ต้องการลดน้ำหนักอีกด้วย เพราะมีวิตามินบี1 และบี2 ช่วยเร่งการเผาผลาญน้ำตาลและไขมันอีกด้วย

The fruit is long with a thin skin. It offers a sweet flavor along with a uniquely pleasant smell. People usually eat cavendish banana when it’s ripe to help boost energy levels. Cavendish banana is often used to make banana cup cake or banana smoothie. The fruit is perfect for those who want to lose weight as it’s rich in vitamin B1 and vitamin B2. Also, it helps activate sugar and fat metabolism.