Overlay-728x90.gif

เรื่องกล้วยๆ

4 Sep 2019

กล้วยเป็นพืชชนิดหนึ่งที่เราคุ้นชินกันมาตั้งแต่เด็กๆ เมื่อเริ่มทานอาหารได้ ก็กล้วยบดนี่แหละที่ได้ทานเป็นอย่างแรกๆ เมื่อโตมา ก็จะพบว่ามีอาหารมากมายที่ทำจากกล้วย โดยเฉพาะอาหารไทยที่นำส่วนต่างๆ ของกล้วยไปประยุกต์ให้เข้ากับอาหารเมนูต่างๆ  ซึ่งกล้วยไทยนั้นมีหลากหลายสายพันธุ์ และมีลักษณะเด่นแตกต่างกันออกไป เรามาดูกันดีกว่าค่ะว่ากล้วยแต่ละชนิดมีจุดเด่นอย่างไร และเหมาะนำไปทำอาหารเมนูใด

 

We’re all familiar with bananas, right? Mashed banana is unavoidably one of the first things we eat when we’re a baby. In fact, bananas become part of many Thai dishes. Different parts of banana are used in various menus. There are many banana varieties in Thailand and each one of them has different characteristics. Let’s find out interesting facts about different varieties of banana.

 

 

กล้วยน้ำว้า-Cultivated banana

กล้วยน้ำว้าจะมีเหลี่ยมที่ผลเล็กน้อย เปลือกหนา แต่มีรสหวาน อุดมไปด้วยสารอาหารและวิตามินมากมาย และกล้วยน้ำว้ายังสามารถนำไปประกอบอาหารได้ทั้งแบบดิบและสุก ตั้งแต่ทานสด หรือนำไปทำกล้วยบวชชี กล้วยแขกทอด ขนมกล้วย หรืออาหารคาวอย่าง แกงเนื้อกล้วยน้ำว้าดิบ

 

The fruit looks a little bit angled with a thick skin and a sweet flavor. It’s packed with fibers and vitamins. Cultivated banana can be used in cuisine either raw or ripe. You can eat it fresh or make delicious desserts out of it. Banana in coconut milk, fried banana, steamed banana cake are popular desserts with banana as a main ingredient. You can also enjoy a savory dish like cultivated banana with beef curry.

 

 

กล้วยไข่-Sugar banana

กล้วยไข่มีลักษณะผลสั้น ป้อม เปลือกบาง มีจุดสีดำๆที่เปลือก มีรสหวาน อุดมไปด้วยเบต้าเคโรทีน และวิตามินซี นิยมนำไปทำกล้วยไข่เชื่อม แต่ในกล้วยไข่จะมีน้ำตาลและคาร์โบไฮเดรตสูง จึงไม่เหมาะกับคนเป็นโรคเบาหวานและต้องการลดน้ำหนัก

 

The fruit is short and round. Its skin is thin with dark spots. Sugar banana, like its name, offers a sweet flavor and rich in beta carotene and vitamin C. This type of banana is often used to make banana in syrup. Since sugar banana is high in sugar and carbohydrates, those on a diet or with diabetes should avoid.

 

 

กล้วยเล็บมือนาง-Lady finger banana

กล้วยเล็บมือนางนับว่าเป็นกล้วยที่มีขนาดเล็กที่สุดเลยก็ว่าได้ มีเปลือกหนา เนื้อนุ่ม มีรสหวานและกลิ่นหอมคล้ายกล้วยหอม แต่กลิ่นอ่อนกว่า นิยมทานสด หรือนำไปแปรรูปเป็นกล้วยตาก หรือกล้วยอบน้ำผึ้ง กล้วยชนิดนี้มีฟอสฟอรัสมากที่สุด ช่วยส่งเสริมสุขภาพเหงือกและฟันให้แข็งแรง

 

Lady finger banana is one of the smallest bananas. Its skin is thick with a soft flesh inside. It offers a sweet taste along with a lovely smell similar to that of Cavendish banana but a little milder. It’s usually eaten fresh or used to make sun-dried banana or honey baked banana. This kind of banana contains the highest level of phosphorus which helps improve your gum and dental health.

 

 

กล้วยหอม-Cavendish banana

กล้วยหอมจะมีลักษณะยาว เปลือกบาง รสหวาน มีกลิ่นหอมเป็นเอกลักษณ์ นิยมทานเมื่อผลสุก จะช่วยเติมพลังงานให้กับร่างกาย ที่เราคุ้นชินก็จะเป็นเค้กกล้วยหอม น้ำกล้วยหอมปั่น กล้วยหอมยังเหมาะสำหรับคนที่ต้องการลดน้ำหนักอีกด้วย เพราะมีวิตามินบี1 และบี2 ช่วยเร่งการเผาผลาญน้ำตาลและไขมันอีกด้วย

 

The fruit is long with a thin skin. It offers a sweet flavor along with a uniquely pleasant smell. People usually eat cavendish banana when it’s ripe to help boost energy levels. Cavendish banana is often used to make banana cup cake or banana smoothie. The fruit is perfect for those who want to lose weight as it’s rich in vitamin B1 and vitamin B2. Also, it helps activate sugar and fat metabolism.

 

 

รู้จักกล้วยกันไปหลายสายพันธุ์กันแล้ว เรามานำกล้วยไปทำขนมทานกันดีกว่าค่ะ วันนี้แอดมินขอนำเสนอเมนูกล้วยๆทำง่ายๆ อย่างคัพเค้กกล้วยหอมค่ะ เค้กกล้วยหอมน่าทาน สำหรับคนที่ชอบทานเค้กและของหวาน ไปลงมือทำกันเลยจ้า

 

After learning about different varieties of banana, let’s learn how to make a dessert with banana. We highly recommend an easy-cooking recipe of “banana cupcake.” Shout out to those with a sweet tooth, this banana cup cake is definitely a perfect dessert for you.

 

 
วัตถุดิบ

Ingredients :

 

► กล้วยหอม 100 กรัม (Cavendish banana 100 g.)

► แป้งเค้ก 100 กรัม (Cake flour 100 g.)

► น้ำมันพืช 70 กรัม (Vegetable oil 70 g.)
► น้ำตาลทราย 80 กรัม (Granulated Sugar 80 g.)

► ไข่ไก่ (เบอร์ 0) 1 ฟอง (1 Egg (no. 0))

► น้ำมะนาว ½ ช้อนชา (Lime juice ½ tsp.)

► ผงฟู 1 ช้อนชา (Baking powder 1 tsp.)

► เบคกิ้งโซดา ½ ช้อนชา (Baking soda ½ tsp.)

► เกลือ ¼ ช้อนชา (Salt ¼ tsp.)

► กลิ่นวานิลลา ½ ช้อนชา (Vanilla extract ½ tsp.)

► วิปครีมสำเร็จรูป (Whipped cream)

 

 

>>ช็อปวัตถุดิบสำหรับคัพเค้กกล้วยหอม<<

>>Shop ingredients for banana cupcake<<

 

วิธีทำ

Instructions :

 

1.เปิดเตาอบรอไว้ที่อุณหภูมิ 160 องศาเซลเซียส ไฟบน-ล่าง ไม่เปิดพัดลม

Preheat the oven to 160 ºC. Both top heat and bottom heat are required without turning on the fan.

 

2.บดกล้วยหอมให้ละเอียด แล้วใส่น้ำมะนาว ผสมให้เข้ากันแล้วพักไว้

Mash the banana thoroughly then add lime juice. Blend them together and set it aside.

 

 

3.ร่อนแป้ง ผงฟู เบคกิ้งโซดาพร้อมกัน แล้วพักไว้

Sift the flour, baking powder and baking soda together then set it aside.

 

4.ผสมน้ำตาล เกลือ ไข่ไก่ และกลิ่นวานิลลา ลงไปในชามผสม แล้วตีด้วยความเร็วสูงจนขึ้นฟู

Add sugar, salt, egg, and vanilla extract in the mixing bowl then beat them on high speed until it becomes fluffy.

 

5.ใส่แป้งที่ร่อนไว้ลงไปในชามผสม ตีให้เข้ากันด้วยความเร็วต่ำ จากนั้นค่อยๆ เทน้ำมันพืชลงไป โดยแบ่งใส่เป็น 2 ครั้ง แล้วตีให้เข้ากัน

Add the sifted flour in the mixing bowl and beat on slow speed. Then add the first half of the vegetable oil and beat the mixture once again. After that add the other half of the vegetable oil and blend them together.

 

 

6.จากนั้นเติมกล้วยบดลงไป ตีต่อด้วยความเร็วปานกลาง เมื่อส่วนผสมเข้ากันดีแล้ว ให้นำส่วนผสมใส่พิมพ์ที่เตรียมไว้ เข้าเตาอบ 20 นาที

Add mashed banana in the mixing bowl and beat it on medium speed. Once the mixture is well-blended, place the mixture in cupcake cups. Put the cupcakes in the oven.

 

 

7.เมื่อสุกแล้วให้นำเค้กออกมาพักไว้ให้เย็น เมื่อเย็นแล้วให้ตกแต่งหน้าเค้กด้วยวิปครีม

Once the cupcakes are well cooked, take them out of the oven and set them aside. Decorate your cupcakes with whipped cream.

 

 

สูตรนี้จะทำได้ประมาณ 8 ชิ้น เหมาะสำหรับทานในครอบครัวมากๆ เลยล่ะค่ะ จะช่วยกันลงมือทำแล้วแบ่งกันทาน ก็ถือเป็นการกระชับความสัมพันธ์ในครอบครัวอีกด้วยค่ะ

This recipe is for 8 servings. It’s suitable for family gathering. Helping each other in making these cupcakes can tighten the relationship between family members.

 

 

>>ช็อปวัตถุดิบสำหรับคัพเค้กกล้วยหอม<<

>>Shop ingredients for banana cupcake<<

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

บทความมาใหม่

Please reload

บทความมาแรง

Please reload

line.PNG