LINE PROMOTE_728x90.jpg

แกงเลียงเลี่ยงมะเร็ง

มะเร็งถือเป็นโรคที่ใกล้ตัวมาก เพราะในปีหนึ่งโรคนี้ได้คร่าชีวิตไปกว่า 8.2 ล้านชีวิต ทำให้การรณรงค์การป้องกันโรคมะเร็งมีอย่างแพร่หลายทั้งในประเทศและต่างประเทศ

Cancer is a disease that creeps around us. Each year cancer has killed more than 8.2 million lives. This leads to many movements against cancers all over the world.

การเลือกอาหารที่กินเป็นหนึ่งในวิธีการป้องกันโรคมะเร็งได้ดีทีเดียว มาดูอาหารไทยใกล้ตัวที่ดีต่อสุขภาพอย่าง “แกงเลียงกุ้งสด” กันค่ะ เป็นหนึ่งในเมนูที่อุดมไปด้วยผักที่ช่วยป้องกันการเกิดมะเร็งได้ มีอะไรบ้างไปดูกัน

Choosing the right foods is key to prevent cancer. “Spicy Mixed Vegetable Soup with Prawns” is one of the recommended dishes to avoid cancer. It’s full of vegetables that help prevent the dreadful disease.

ฟักทอง – มีสารอาหารสำคัญอย่าง “เบต้าแคโรทีน” ที่ช่วยยับยั้งการเกิดอนุมูลอิสระ สาเหตุการเกิดโรคมะเร็ง โดยเฉพาะมะเร็งผิวหนัง มะเร็งปอด และมะเร็งระบบทางเดินอาหาร โดยเบต้าแคโรทีนจะช่วยปกป้องผิวจากการถูกทำลายโดยแสงยูวี

Pumpkin contains “beta carotene” which helps prevent free radicals, a cause of skin cancer, lung cancer, and gastrointestinal tract cancer. Beta carotene will prevent your skin from UV rays.

บวบ – บวบมีใยอาหารสูง ออกฤทธิ์คล้ายยาระบายประเภทหนึ่ง ช่วยป้องกันมะเร็งได้ดี โดยเฉพาะมะเร็งลำไส้ส่วนบน

Ridge gourd is rich in fibers. It acts like a mild laxative. Plus, it helps prevent cancer, especially upper gastrointestinal tract cancer.

ผักหวานป่า – เป็นที่นิยมอย่างมากในอาหารไทยหลากหลายเมนู แต่จะค่อนข้างหายากและมีราคาแพง ในผักหวานป่ามีคุณค่าทางอาหารสูง มีทั้งวิตามินซี และสารเบต้าแคโรทีน ช่วยกันป้องกันสารอนุมูลอิสระ นอกจากจะช่วยลดความเสี่ยงการเกิดมะเร็งผิวหนังแล้ว ยังช่วยให้ผิวหนังเต่งตึง ไม่เหี่ยวย่นก่อนวัยอันควรอีกด้วย

Opiliaceae is used in many Thai dishes. However, it’s hard to find and expensive. This type of green is rich in nutrients, especially vitamin C and beta carotene. Beta carotene helps fight against free radicals. It doesn’t only help reduce the risk of skin cancer, but it also helps nourish your skin. It keeps your skin bouncy and young.

ใบแมงลัก – ในใบของแมงลักจะมีกรดอยู่ชนิดหนึ่งที่เป็นสารประกอบฟีนอลิก ออกฤทธิ์ต้านสารอนุมูลอิสระ ช่วยป้องกันการเสื่อมของเซลล์ รวมถึงป้องกันการเกิดมะเร็งอีกด้วย

Lemon Basil contains a substance called phenolic compounds which help fight against free radicals. Plus, it helps prevent cell degradation and cancer.

เห็ด – เห็ดเป็นแหล่งเกลือแร่สำคัญอย่าง ซีลิเนียม ช่วยต้านอนุมูลอิสระ และป้องกันมะเร็งได้หลายชนิด ช่วยคงความอ่อนเยาว์ของเนื้อเยื่อและชะลอความชรา

Mushroom is a source of essential mineral like selenium. It helps prevent free radicals and many types of cancer. It also helps keep our bodies’ tissues young and helps slow down wrinkles formation.

วัตถุดิบ

Ingredients

► กุ้งแกะเปลือกผ่าหลัง 9 ตัว

9 prawns (crack open their back shells)

► ฟักทองหั่นชิ้นพอดีคำ

Pumpkin (bite size)

► บวบเหลี่ยมหั่นชิ้นพอดีคำ

Sliced ridge gourd (bite size)

► ผักหวานป่า

Opiliaceae

► ใบแมงลัก

Lemon Basil

► เห็ดนางฟ้า/เห็ดฟาง

Indian oyster / Straw mushroom

► น้ำสะอาด 1 หม้อ

Water 1 pot

► น้ำปลา 2-3 ช้อนโต๊ะ

Fish sauce 2-3 tbsp.

เครื่องแกงเลียง