LINE PROMOTE_728x90.jpg

5 ข้อผิดพลาดในการทำพาสต้า

วันที่ 25 ตุลาคม ของทุกปีถือเป็นวันพาสต้าสากล ซึ่งพาสต้าถือเป็นหนึ่งในอาหารที่มีการรับประทานกันอย่างแพร่หลาย แต่ก็ยังเกิดเรื่องเข้าใจผิดกันอยู่มากเกี่ยวกับการทำพาสต้าค่ะ

World Pasta Day is celebrated on 25th October of every year. Pasta is considered one of the popular dishes all around the world. However, there’re still some misconceptions about the right way to cook perfect pasta.

ไปเช็คกันเลยว่ามีเรื่องไหนที่เราทำผิดกันมาตลอดๆบ้าง

Now let’s find out what are the false myth about pasta that should be debunked.

1.ใส่น้ำมันระหว่างต้มเส้นพาสต้า

Adding oil to the cooking water

หลายคนอาจชอบใส่น้ำมันลงไปในหม้อระหว่างต้มพาสต้า เพราะคิดว่าการทำแบบนี้จะทำให้เส้นพาสต้าไม่พันกัน แต่จริงๆแล้วการใส่น้ำมันลงไปจะทำให้ซอสไม่ติดเส้น เวลาทานเส้นและซอสก็จะแยกกัน

Many people add oil to the cooking water to prevent pasta from sticking together. What actually happens after that is the sauce will slide off instead of sticking to the pasta.

2.ไม่ใส่เกลือลงไปในหม้อระหว่างต้ม

No need to add salt to the cooking water

อาจจะเคยได้ยินกันมาว่าการทานเกลือมากจะไม่ดีต่อสุขภาพ แต่ไม่ใช่สำหรับการต้มเส้นพาสต้า เพราะเกลือจะช่วยให้เส้นเนื้อแน่นและไม่ลื่น

Too much salt is quite unhealthy. That’s true but not for pasta. Adding salt to the cooking water keep the pasta firm and not slippery.

3.ห้ามคนเส้นระหว่างต้ม

Stirring the pasta while cooking

การคนเส้นระหว่างต้มจะทำให้เส้นสุกเท่ากันทุกส่วน ถ้าไม่คนก็จะได้เส้นที่จับตัวกันเป็นก้อน และสุกไม่เท่ากัน

Give your pasta a stir while cooking. This helps keep the noodles separated and cooked evenly. Otherwise the pasta will stick together.

4.ต้มเส้นจนสุกเกินไป

Overcooking the pasta

เส้นพาสต้านุ่มๆคือสิ่งที่ผิดที่สุด โดยเฉพาะถ้าเพื่อนๆอยู่ในประเทศอิตาลี จะมีคำที่เรียกว่า อัล เดนเต้ หมายถึง เส้นที่สุกกำลังดี เนื้อแน่น ไม่สุกเกินไปหรือดิบเกินไป เคล็ดลับของการต้มเส้นพาสต้าคือการหมั่นเช็คความสุกของเส้น เมื่อเส้นเริ่มสุกแล้วให้เทน้ำออกแล้ววางทิ้งไว้ เส้นพาสต้าจะสุกต่อเอง

Soft pasta is not supposed to happen. The Italian preferably cook their pasta “Al Dente”. Al dente refers to the pasta that is neither overcooked nor undercooked but properly cooked and still firm when bitten. To make perfect pasta, it’s recommended to test for the doneness. Drain your pasta and set aside as soon as it’s done. The pasta continues to cook after that.

5.การนำเส้นไปล้างน้ำหลังต้มสุก

Rinsing the pasta after it’s cooked.

ถ้านำเส้นไปล้างน้ำทันทีหลังจากต้มเสร็จจะทำให้เส้นไม่มีความอัล เดนเต้ เพราะเส้นที่มีความอัล เดนเต้ จะมีแป้งติดอยู่รอบๆเส้นที่ดูดซึมซอสพาสต้า ทำให้เมื่อทานพาสต้าแล้วได้รสชาติซอสและเส้นอย่างเต็มๆ

If you rinse the pasta right after cooking, the pasta is not cooked al dente. The flour remaining on the pasta helps pasta absorb the flavor from the sauce so the pasta menu will provide a burst of full flavor.

รู้สิ่งที่ควรไม่ควรทำเพื่อให้พาสต้าของเราอร่อยแบบอิตาเลียนกันไปแล้ว วันนี้แอดมินมีสูตรพาสต้ามาฝากกันค่ะ เพื่อสุขภาพกันสุดๆ กับเมนู พาสต้ากุ้งซอสอโวคาโด ไปทำกันเลยจ้า

Now that you’ve learnt how to cook perfect pasta like the Italian, you can get started with “Shrimp Pasta in Avocado Sauce”, a healthy pasta recipe we’d like to recommend.

วัตถุดิบ

Ingredients

► พาสต้า สำหรับ 2 ท่าน

Pasta for 2 persons