LINE PROMOTE_728x90.jpg

รวม 5 วิธีดูแลคุณแม่หลังคลอด

การบำรุงดูแลคุณแม่ก่อนคลอดเป็นเรื่องสำคัญ แต่ที่สำคัญไม่แพ้กันก็คือหลังคลอดค่ะ เพราะยังมีภารกิจต้องดูแลเจ้าตัวน้อยไปอีกยาวๆ สุขภาพของคุณแม่จึงเป็นสิ่งที่ละเลยไม่ได้

Prenatal care is important, but postpartum care is important as well because you’ll have to take care of your little one for a long period of time. That’s why maternal health shouldn’t be ignored.

หลังคลอดเป็นช่วงเวลาของการฟื้นฟูสุขภาพร่างกายของคุณแม่ให้กลับมาสู่สภาวะปกติหลังจากที่ต้องอุ้มท้องมานานถึง 9 เดือน ดังนั้นเพื่อให้ร่างกายฟื้นตัวเร็วที่สุด เราจึงได้รวบรวมวิธีดูแลคุณแม่มาให้แล้วค่ะ

Postpartum is the period to recover after 9-month pregnancy and giving birth. Here are some tips to quickly recover from labor and birth.

>>ช็อปผลิตภัณฑ์สำหรับคุณแม่<<

>> Shop products for moms <<

.

1.พักผ่อนให้เพียงพอ

ใครๆก็ว่ากันว่าเมื่อคลอดลูกแล้ว เวลานอนก็จะไม่ใช่เวลานอนอีกต่อไป หลับได้แป๊บๆ ลูกก็ร้อง ต้องตื่นมาดูแลอีกแล้ว จะหลับแบบเต็มอิ่มก็ทำไม่ได้สักทีเดียว แต่คุณแม่ควรหาเวลาว่างๆระหว่างลูกหลับเพื่อพักผ่อนด้วยเหมือนกันค่ะ เพราะการนอนหลับไม่เพียงพอจะส่งผลเสียโดยตรงต่อร่างกาย ทำให้ร่างกายไม่ได้ฟื้นฟูนะคะ

Get plenty of rest

You might hear that you won’t have time to rest any longer because of your baby’s crying and you can’t help waking up to take care of your little one. For this reason, you should find sometime during the day to get some rest. If you can’t get enough sleep, you’re not allowing your body to recover.

2.ห้ามยกของหนัก

การยกของหนักๆจะทำให้เกิดการเกร็งที่หน้าท้อง และอาจทำให้แผลผ่าตัดหรือแผลทำคลอดฉีกขาดได้ค่ะ สิ่งที่หนักสุดที่ยกได้ก็คือเจ้าตัวน้อยเท่านั้นค่ะ นอกนั้นขอให้เป็นงานของคุณพ่อแล้วกันนะคะ ต้องดูแลเป็นพิเศษหน่อยค่ะ

Avoid lifting heavy loads

Lifting something heavy causes pelvic pressure and might result in surgical wound dehiscence. The heaviest thing you can carry at the moment is your baby. Apart from that, you should leave them with the baby’s father.

3.กินอาหารให้ครบ 5 หมู่

นอกจากจะดีต่อตัวสุขภาพของคุณแม่เองแล้ว ยังส่งผลโดยตรงต่อเจ้าตัวน้อยด้วยนะคะ เพราะอะไรที่คุณแม่กินเข้าไป จะถูกแปรเปลี่ยนเป็นน้ำนมให้ลูกน้อยค่ะ ถ้าอยากให้ลูกได้รับสารอาหารดีๆ ก็ควรเลือกกินอาหารที่มีประโยชน์ค่ะ บุหรี่และแอลกอฮอล์ก็ต้องละเว้นไปก่อนในช่วงที่ยังให้นมนะคะ

Eat complete groups of food

This practice is not only good for mother’s health but also her little one. Everything that the mother consumes will turn into breast milk for the baby. If you wish to feed your kid and let them grow healthily, food with a complete range of nutrients are recommended. Avoid smoking or drinking alcohol during the breastfeeding period.

4.ออกกำลังกายเบาๆ

เพื่อให้ร่างกายกลับมาเป็นปกติ การออกกำลังกายก็เป็นตัวเลือกที่ดีค่ะ แต่จะหักโหมไม่ได้เด็ดขาดนะคะ เดี๋ยวแผลจะฉีกขาดได้ การออกกำลังกายจะช่วยให้หน้าท้องของคุณแม่ลดได้ไวขึ้นและไม่หย่อนยานค่ะ และยังช่วยหลั่งสารเอ็นโดฟินซึ่งเป็นสารที่ทำให้มีความสุขอีกด้วยค่ะ

Do some light exercise

Exercise is also an effective way to recover. Though exercise is recommended, intense exercise should be avoided as it will result in surgical wound dehiscence. Doing light exercise will help the mother lose post-baby belly and prevent belly sagging. Also, exercise triggers the production of endorphins known as happy hormones.