LINE PROMOTE_728x90.jpg

ไข่ออนเซ็นที่ดีทำอย่างไร?

ขึ้นชื่อว่าไข่ออนเซ็น เอกลักษณ์คือต้องเป็นยางมะตูมที่ไข่แดง และไข่ขาวจะเป็นวุ้นๆ และแน่นอนค่ะ ว่ามันไม่ง่ายเลย ที่จะทำให้ข้างในสุกกว่าข้างนอก แต่ไม่ใช่ว่าเป็นไปไม่ได้ค่ะ

When it comes to an onsen egg, the uniqueness includes half-boiled egg yolk with silky egg white. It’s not that easy to make the inside more cooked than the outside but it’s not impossible.

แรกเริ่มเดิมที ไข่ออนเซ็น จะเป็นไข่ที่นำไปลวกที่น้ำพุร้อน ประเทศญี่ปุ่น จะต่างจากไข่ลวก โดยมีวิธีสังเกตง่ายๆ ถ้าคนไข่ลวกแล้วจะเละ ไข่แดงจะเหลวเป็นน้ำ แต่ถ้าคนไข่ออนเซ็นเนื้อไข่แดงจะยังคงรุปเป็นฟองอยู่

Onsen egg originally is cooked at the onsen (aka mineral hot spring) in Japan. It’s quite different from the soft-boiled egg in terms of texture. Once stirred, the egg yolk of the soft-boiled egg will be liquid whereas that of the onsen egg will stay in shape.

เคล็ดลับการทำไข่ออนเซ็น

How to make a perfect onsen egg.

1. ต้มน้ำให้เดือดจัด แล้วปิดไฟ

Heat up the water. Once it boils, turn the heat off.

2. หาภาชนะที่ใหญ่พอน้ำจะท่วมไข่ทั้งใบ ใส่ไข่ลงไป แล้วเทน้ำให้ท่วม ทิ้งไว้ 15 นาที

Find a large enough container to drown an egg. Put the egg in hot water and leave it for 15 minutes.

3. นำไข่ออกมาพักไว้ข้างนอก จนกว่าจะพร้อมทาน ก็ตอกใส่ชามได้เลย

Set the egg aside and your onsen egg is ready.

ได้ไข่ออนเซ็นกันไปแล้ว ต่อมาเรามาทำเมนูอร่อยๆ เสริมสุขภาพกับเมนู โจ๊กแซลมอนไข่ออนเซ็น กันค่ะ บอกเลยว่า ฟินสุดหยุดไม่อยู่แน่นอน ไปลุยกันเลย

Once you have the perfect onsen egg, let’s make a savory yet healthy dish like “Salmon Porridge with Onsen Egg.”

วัตถุดิบ

Ingredients

► แซลมอน 1 ชิ้น

1 salmon fillet

► ไข่ไก่อุณหภูมิห้อง 1 ฟอง

1 room temperature egg

► ต้นหอม

Spring onion

► น้ำมันมะกอก

Olive oil

► ปลายข้าว 1 ถ้วย

Broken rice 1 cup

► น้ำซุป 1 ลิตร

Broth 1 L.

>>ช็อปวัตถุดิบเมนูโจ๊กแซลมอนไข่ออนเซ็น<<

>>Shop ingredients for Salmon Porridge with Onsen Egg<<

วิธีทำ

Instructions

1.ต้มโจ๊กด้วยน้ำซุปและปลายข้าว ใช้ไฟอ่อนจนกว่าข้าวจะสุกและเป็นเนื้อเนียน หมั่นคนระวังอย่าให้โจ๊กไหม้ก้นหม้อ

Boil broken rice in a broth on low heat until the rice is cooked and becomes smooth. Stir often to prevent it from burning.