LINE PROMOTE_728x90.jpg

วิวัฒนาการข้าวไทย

"กินข้าวหรือยัง" วันนี้แอดมินขอเริ่มต้นด้วยการทักทายเป็นประโยคแบบไทยๆ ซึ่งสะท้อนความสำคัญของ "ข้าว" ที่ไม่ว่าอาหารการกินอื่นๆจะอุดมสมบูรณ์เพียงใด แต่คนไทยก็ไม่เคยขาดอาหารจานหลักชนิดนี้ได้เลย

"Kin Khao Rue Yang?" or Have you eaten yet? In English is a Thai way of greeting in general. This reflects the significance of rice in Thai culture. Although other types of food might be plentiful, a dish of rice is always a highlight.

ข้าวเป็นพืชอาหารประจำชาติ ปรากฏเป็นร่องรอยพร้อมกับอารยธรรมไทยมาไม่น้อยกว่า 5,500 ปี ซึ่งมีหลักฐานจากแกลบข้าวที่เป็นส่วนผสมของดินที่ใช้ปั้นเครื่องปั้นดินเผาที่บ้านเชียง คนไทยปลูกข้าวมาตั้งแต่สมัยสุโขทัย จากประโยคในหลักศิลาจารึกที่ว่า “ในน้ำมีปลา ในนามีข้าว” จนถึงสมัยอยุธยาที่การปกครองระบอบจตุสดมภ์ก็ยังมี “กรมนา” ที่ดูแลเรื่องของการปลูกข้าวอย่างจริงจัง

Rice is known as a national crop. Its existence can be traced back for more than 5,500 years when Thai Civilization was discovered. The evidence found is rice husk, the mixture of soil used for Ban Chiang Pottery. Thai people cultivate rice since the Sukhothai period as discovered in a part of the Sukhothai Inscription saying, "In the water, there are fish, in the field, there is rice”. In the Ayutthaya period, among the 4 ministries in the government “Department of Rice” was established to take care of rice cultivation.

แม้ว่าข้าวจะเป็นอาหารหลักของคนไทย แต่การกินข้าวทุกวันก็ไม่ใช่เรื่องน่าเบื่อ เนื่องจากข้าวเป็นวัตถุดิบหลักที่สามารถดัดแปลงเป็นอาหารได้มากมายหลายชนิด ไม่ว่าจะเป็น เส้นก๋วยเตี๋ยว ขนมจีน หรือทำเป็นขนม อย่าง ข้าวตัง ข้าวตอก ข้าวแต๋น ฯลฯ นอกจากนี้ยังมีพันธุ์ข้าวที่หลากหลาย แตกต่างกัน ทั้งรสชาติ กลิ่น สี และคุณค่าทางอาหาร ให้เราได้เลือกสรรตามความชอบและเหมาะสมกับสุขภาพด้วย

Though rice is the main dish for Thai families, eating rice every day never sounds boring. We can turn rice into different kinds of food such as noodles, rice noodles or even desserts such as Khao Tang (Rice Cracker), Khao Tok (Popped Rice), Khao Tan (Rice Crispy), etc. There are also a variety of rice species which are different in taste, smell, color and nutrition so we can select the kind that suits our health.

ข้าวหอมมะลิ (Jasmine Rice)

สุดยอดข้าวไทยที่กำลังเป็นที่ต้องการของผู้นิยมบริโภคข้าวทั่วโลก โดยคณะ กรรมการพิจารณาพันธุ์ข้าวได้อนุมัติให้เป็นพันธุ์ส่งเสริมแก่เกษตรกร เมื่อวันที่ 25 พฤศจิกายน พ.ศ. 2502 เกษตรกรทั่วไปเรียกว่า ขาวดอกมะลิ 105 ต่อมาได้มีการปรับปรุงพันธุ์ข้าว ขาวดอกมะลิ 105 จนได้ข้าวพันธุ์ กข 15 ซึ่งกระทรวงพาณิชย์ประกาศให้ ข้าวทั้ง 2 พันธุ์เป็นข้าวหอมมะลิไทย

ข้าวหอมมะลิมีกลิ่นหอมในตนเอง เป็นกลิ่นเหมือนดอกมะลิยามเช้า เวลาเคี้ยวเมล็ดข้าวจะนุ่มหอมอร่อยมาก กว่าข้าวอื่นๆ ลักษณะของข้าวหอมมะลิไทยจะมีเมล็ดเรียวยาวสวยงาม สีขาวหรือครีมอ่อนๆ

Jasmine Rice is the wanted product for rice consumers in every corner of the world. The Board of Agriculture has inspected and approved the rice as the promoted rice variety to the farmer on November 25, 1959. In general, the farmers call this rice “Khao Dawk Mali 105.” Later on, the rice was developed and the achievement is RD 15 rice. The Ministry of Commerce announced the 2 varieties as Thai Jasmine Rice.

Jasmine Rice has a delicate floral aroma like the scent of jasmine flower in the morning. Once you bite the rice, you can feel the soft and moist texture and the taste is more palatable than other types of rice. Thai Jasmine rice is found long-grained in white or cream color.

ข้าวไรซ์เบอร์รี่ (Riceberry)

เป็นข้าวที่เกิดขึ้นใหม่ จากการผสมข้ามพันธุ์ระหว่างข้าวเจ้าหอมนิล และข้าวขาวดอกมะลิ 105 มีลักษณะเป็นข้าวเจ้าสีม่วงเข้ม ซึ่งสีม่วงเข้มที่พบในข้าวไรซ์เบอร์รี่เกิดขึ้นตามธรรมชาติ มีส่วนประกอบเป็นสารแอนโทไซยานิน จัดอยู่ในกลุ่มของฟลาโวนอยด์ หรือสารต้านอนุมูลอิสระที่มีประสิทธิภาพสูง เหมาะกับคนรักสุขภาพ มีสารอาหารที่ช่วยบำรุงร่างกาย เสริมสร้างประสิทธิภาพในการไหลเวียนของเลือด ชะลอความแก่ บำรุงสายตาและระบบประสาท

ข้าวไรซ์เบอร์รี่ ลักษณะเมล็ดจะเรียวยาว ผิวมันวาว มีกลิ่นหอมเป็นเอกลักษณ์ แถมยังมีรสชาติหวาน กลมกล่อมชวนรับประทาน ในข้าวไรซ์เบอร์รี่มีสารโฟเลต อีกทั้งยังมีน้ำตาลต่ำ เหมาะสำหรับสตรีมีครรภ์ ที่ช่วยควบคุมน้ำหนักไม่ให้ครรภ์เป็นพิษ ป้องกันโรคปากแหว่งเพดานโหว่ในเด็กแรกเกิดได้ นอกจากนี้ยังมีธาตุเหล็กสูงช่วยบำรุงโลหิตและบำรุงร่างกายให้แข็งแรง

Riceberry Rice is a new variety of rice. It’s a cross-breed of Khao Hom Nin and Khao Dok Mali 105 resulting in deep purple rice grains. The natural deep purple color of riceberry grains contain Anthocyanin substance which is categorized in Flavonoids. In other word, the rice contains effective antioxidants appropriate for health lovers. The nutrients contained help nourish your well-being and enhance blood circulation. It’s also considered a potent superfood for anti-aging and beneficial for eyes and nervous system.