LINE PROMOTE_728x90.jpg

ทำความรู้จักเงาะพันธุ์ต่างๆ พร้อมเปิดสูตรเงาะกะทินมสด

เงาะ เงาะ เงาะ ถึงเทศกาลกินเงาะแล้วววว

ช่วงเวลาหนึ่งของปีที่เฝ้ารอมาอย่างเนิ่นนาน ถึงแม้ว่าระหว่างนั้นจะมี เงาะกระป๋อง ให้ทานไปพลางๆ แต่ก็ไม่มีอะไรมาสู้เงาะสดๆ ปอกกินเองได้หรอกใช่มั้ยล่ะคะ

Rambutan season is here!

It’s the season that we’ve all been waiting for. Although canned rambutans are available, nothing can replace freshly peeled rambutans.

แต่หลายๆคนก็อาจจะรู้จักเพียงแค่เงาะโรงเรียนยอดนิยมที่คนมักจะทานกัน แต่ที่จริงแล้วมีมากกว่านั้นค่ะ วันนี้แอดมินจะมาแนะนำให้ทุกคน รู้จักเงาะพันธุ์ต่างๆ กันค่ะ

Rong Rien rambutan is the most well-known variety but actually there are more than one. Let's get to know other types of rambutans!

เริ่มต้นด้วยเงาะโรงเรียนที่คุ้นเคยที่สุดกันก่อนเลยค่ะ โดยพันธุ์นี้จะปลูกกันมากทางภาคใต้ และขึ้นชื่อมากที่สุดที่จังหวัดสุราษฎร์ธานี โดยภายนอกจะมีลักษณะกลมรี เมื่อสุกผลจะมีสีแดงเข้ม โคนขนจะเป็นสีแดง แต่ที่ปลายจะมีสีเขียวอ่อน ภายในมีเนื้อหนา ขาวนวล และรสหวานจัด

Let’s begin with Rong Rien rambutan, the widely planted variety in the southern part of Thailand. It's the most famous rambutan in Surat Thani Province. The fruit appears oval in shape and it will turn bright red when it's ripe. Its hair root is red but its tip is light green. The fruit flesh is relatively thick, off-white and very sweet.

อีกหนึ่งพันธุ์ที่บางคนอาจจะเคยได้ยินมาบ้าง ก็คือพันธุ์สีชมพูค่ะ มีปลูกมากในจังหวัดจันทบุรี โดยพันธุ์นี้จะแตกต่างจากเงาะโรงเรียนตรงที่ทั้งผลและขนจะเป็นสีชมพูสด ด้านในจะค่อนข้างคล้ายกัน คือ มีเนื้อหนา ฉ่ำน้ำ แต่บอบช้ำง่ายค่ะ จึงไม่ค่อยเป็นที่นิยมนัก

Next is pink rambutan. Some of you might have heard about this rambutan before. It's widely planted in Chanthaburi Province. What makes this type of rambutan unique is its bright pink fruit and hair. The fruit meat is plump and juicy which is quite similar to that of the Rong Rien rambutan. The only difference is that it can be bruised easily. That's why it's not so popular.

สายพันธุ์สุดท้ายที่แอดมินอยากจะแนะนำให้รู้จัก คือ เงาะสีทองค่ะ ตอนที่เห็นครั้งแรกนึกว่าภาพตัดต่อ แต่เป็นของจริงค่ะ ภายนอกจะเหมือนเงาะพันธุ์อื่นๆทั่วไป แต่ผลจะใหญ่กว่า และภายในจะเป็นเนื้อสีเหลืองทอง แต่ใส เมื่อเก็บใหม่ๆ จะมีรสหวานอมเปรี้ยว แต่เมื่อบ่มค้างไว้ 2-3 วัน จะมีรสหวานเพิ่มขึ้นค่ะ เงาะพันธุ์นี้สามารถพบได้ที่จังหวัดจันทบุรี และตราด

The last one is golden rambutan. The fruit looks similar to other types of rambutans but a bit bigger. However, its flesh looks unreal because of the transparent golden yellow color. When it's freshly picked, it tastes sweet and sour. You can make it sweeter by ripening it for a few days. Golden rambutans can be found in Chanthaburi Province and Trat Province.

หลังจากรู้จักเงาะสายพันธุ์ต่างๆไปแล้ว วันนี้แอดมินนำเมนูเงาะกะทินมสด มาเสิร์ฟให้ทุกคนลองทำกันดูค่ะ

After exploring different types of rambutans, let's learn how to make rambutans in fresh coconut milk.

วัตถุดิบ

-เงาะ 10-12 ลูก

-น้ำกะทิ 250 มล.

-นมสด 150 มล.</