LINE PROMOTE_728x90.jpg

มะยงชิด ผลไม้หน้าตาน่ารัก ผลสีเหลืองละมุน

แอดมินคนนี้เลือกสรรสิ่งที่ดีที่สุดมาให้คุณเสมอค่ะ

We always select only the best for you.

รู้หรือไม่คะ ว่าวันนี้แอดมินมีผลไม้อะไรมานำเสนอ ทะแด่ดแทนแท้นนน ... นั่นก็คือ เจ้ามะยงชิด ผลไม้สีเหลืองละมุน หน้าตาเหมือนมะปราง แต่หวานกรอบ ผลใหญ่ ผิวสวย และหาทานยากกว่านั่นเองค่ะ

Do you know what we would like to present today? Tada!! ... it is Marian Plum, a kind of yellow fruit with a similar looking to another variety of plum mango or “Maprang” in Thai. The differences are that the Marian Plum is bigger in size with lovely rind and tastes sweeter and more crispy. More importantly, it is a rare type of fruit.

แล้วรู้ไหมคะว่าการที่เราทานมะยงชิดช่วงนี้ดียังไง ! นั่นก็เพราะว่ามะยงชิดเป็นผลไม้ของฤดูกาลนี้นั่นเองค่ะ (ปลายเดือนกุมภาพันธ์-เมษายน) การเลือกทานผลไม้ตามฤดูกาลนั้น จะดีต่อสุขภาพของคุณเอง เนื่องจากชาวสวนจะใช้สารเคมีที่บังคับให้ผลไม้ออกผลน้อย แถมยังราคาไม่แพงด้วย

And do you know why it is best to eat the Marian Plum this time of the year? It is because now is the season of the fruit (the end of Febuary – April).

ซึ่งในประเทศไทยเรานั้นมีผลไม้มากมายหลายชนิด ที่ผลัดเปลี่ยนหมุนเวียนกันไปค่ะ แต่ละช่วงฤดูกาลนั้น เราก็จะได้ทานผลไม้ไม่ซ้ำกันเลย ส่วนบางประเภทที่นิยมมากๆ ก็จะมีการดัดแปลง หรือหาวิธีให้สามารถออกผลได้ทั้งปี แต่เจ้ามะยงชิดของเราไม่ใช้แบบนั้นแน่นอนค่ะ กว่าจะออกผลมาทั้งทีต้องรออีกทีต้นปีหน้าเลยนะ ประโยชน์ก็เยอะ เพราะมีวิตามินเอ ช่วยบำรุงสายตา และยังทำให้ผิวพรรณดีอีกด้วย และที่สำคัญคือรสชาติดี อร่อย จนต้องมาแนะนำเลยจ้า

Consuming seasonal fruits is good for your health. Due to the fact that Marian Plum trees are chemically controlled to produce a small number of fruits, the price is not high as a result. In Thailand there are a broad variety of fruits taking it in turns for you to enjoy seasonally. Some fruits are very popular and made to produce fruit all year round. In case of the Marian Plum, it is entirely different. You have to wait until next year for it to provide fruit again. The Marian Plum offers numerous health benefits as they contain vitamin A which helps improve your eyesight and skin. And the most important reason is its delicious flavour.

เพราะว่าจะมีให้ทานแค่ในช่วงฤดูนี้ แอดมินจึงชวนคุณแม่บ้านทั้งหลาย มาทำวุ้นมะยงชิดทานกันดีกว่าค่ะ วิธีทำก็ไม่ยากเลย

Since Marian Plums are only available during this season, we would like to encourage all housewives to make Marian Plum jelly. It is very easy to make.

วัตถุดิบวุ้นมะยงชิด Ingredients

1. มะยงชิด 7-10 ลูก (7-10 Marian Plums)

2. ผงวุ้น 1 ช้อนโต๊ะ (1 tbsp gelatin)

3. น้ำตาลทราย 1 ถ้วยตวง (1 cup sugar)

4. น้ำเปล่า 2 ถ้วยตวง (2 cups water)

5. หัวกะทิ 1 ถ้วยตวง (1 cup coconut cream)

6. น้ำเปล่า 1/2 ถ้วยตวง (1/2 cup water)

7. น้ำตาลทราย 1/4 ถ้วยตวง (1/4 cup sugar)

8. เกลือป่น 1/2 ช้อนชา (1/2 tsp salt)

9. ผงวุ้น 1/2 ช้อนโต๊ะ (1/2 tbsp gelatin)

วิธีทำวุ้นมะยงชิด Method

1. ปอกเปลือกมะยงชิด หั่นเป็นชิ้นตามชอบ พักไว้

Peel Marian Plums and cut into pieces as you like.

2. ทำวุ้นใสโดยนำน้ำเปล่าใส่หม้อ ผสมผงวุ้นกับน้ำตาลทราย ใส่ลงในหม้อ ต้มจนผงวุ้นละลายดี นำเนื้อมะยงชิดที่เตรียมไว้ใส่พิมพ์ ตักวุ้นใสใส่ประมาณครึ่งหนึ่งของพิมพ์ พักให้วุ้นเซ็ตตัว

Make jelly by mixing water, gelatin and sugar in a pot. Let it boil until the gelatin completely melts. Put the Marian Plum fresh into the mold and fill half of it with the jelly. After that give it some time to set.

3. ทำวุ้นกะทิโดยใส่หัวกะทิเติมน้ำเปล่า ใส่ผงวุ้น น้ำตาลทรายและเกลือป่น ต้มจนผงวุ้นละลายดียกลง ตักใส่พิมพ์ส่วนที่เหลือไว้ พักให้วุ้นเซ็ตตัวแล้วแช่ตู้เย็นแกะออกจากพิมพ์จัดเสิร์ฟ