LINE PROMOTE_728x90.jpg

นมสดอกไก่ เอาใจเจ้าตูบ Tops’ Paw Friends

การจะทำอาหารให้เจ้าตูบที่บ้าน มีสิ่งที่ต้องคำนึงมากมายค่ะ เพราะร่างกายของน้องหมาไม่เหมือนกับร่างกายของพวกเรา ระบบต่างๆ ในร่างกายก็มีการทำงานที่ต่างกัน มาดูกันค่ะว่าการทำอาหารให้น้องหมามีข้อห้ามอะไรบ้าง

There’re a lot of things you should consider when you cook for your dogs because they need different nutrients for development from humans. These are the don’ts for home-cooked dog foods.

>>ช็อปสินค้าเพื่อน้องหมา<<

>>Shop products for your dogs<<

1.ห้ามให้น้องหมากินอาหารรสเค็ม หรือทางที่ดีก็คือไม่ควรปรุงอาหารเลย เพราะไตของน้องหมาจะเล็กกว่าร่างกายของเรา จะทำให้น้องหมาเป็นโรคไตได้

Don’t let your dogs eat salty food. The best way is not to add any flavor to their foods because their kidneys are much smaller than human’s. Salty food can lead to kidney disease.

2.ห้ามให้อาหารจำพวกหอม เช่น หอมใหญ่ ต้นหอม กุยช่าย กระเทียม การที่ให้น้องหมากินอาหารประเภทนี้ มีสารทำลายเม็ดเลือดแดง ทำให้เลือดจางได้ อาจจะมีอาการหายใจถี่ เหนื่อยง่าย อาเจียน หรือท้องเสีย

Don’t feed your dogs with vegetables in onion family such as onion, spring onion, garlic chives and garlic. These foods contain some substances that reduce their red blood cells which result in shortness of breath, fatigue, vomit or diarrhea.

3.ห้ามให้น้องหมากินกระดูกสุก หลายๆ คนอาจจะคิดว่า น้องหมาชอบกินกระดูก แต่การให้กระดูกสุก จะไปสร้างแผลในทางเดินอาหาร กระเพาะอาหาร และลำไส้ของน้องหมาได้ เพราะกระดูกสุกมีความแข็ง และไม่สามารถย่อยได้ จึงไม่เป็นผลดีต่อน้องหมาแน่นอน

Cooked bones are not recommended for your dogs. You might think your dogs love eating bones. In fact, cooked bones cause serious damages to their mouth, throat, stomach and intestines as they are too hard to digest. Therefore, they’re not good for your dogs.

4.ห้ามให้น้องหมากินคาเฟอีน เพราะร่างกายน้องหมาจะตอบสนองต่อคาเฟอีนได้ดีกว่าคนเรา เมื่อให้กินคาเฟอีนแล้วจะทำให้หายใจเร็ว อาจลามไปถึงชัก หรือตายได้เลยทีเดียว

Don’t feed your dogs with caffeine. Their body can respond to caffeine much better than human’s body. When they eat something with caffeine, their breathing will become faster. It could be worse and even lead to a seizure or death.

5.ห้ามให้น้องหมากินยาพาราเซตามอล เพราะหมามีความไวต่อการเป็นพิษของพาราเซตามอล และในตับของน้องหมาไม่มีตัวช่วยขจัดพิษของยาพารา จึงทำให้ยานี้ไปทำลายตับ และก่อให้เกิดพิษในส่วนอื่นๆของร่างกายน้องหมาอีกด้วย

Avoid giving paracetamol to your dogs. Dogs are sensitive to paracetamol and their livers don’t have an enzyme that can get rid of paracetamol poisoning. As a result, paracetamol can hamper the liver function of your dogs and cause toxicity in other parts of their body.

เมื่อรู้กันแล้วว่าอะไรบ้างที่ต้องห้ามสำหรับการปรุงอาหารน้องหมา ก็ถึงเวลาที่จะลงมือทำอาหารให้น้องหมาสุดที่รักของเรากันค่ะ กับเมนูอกไก่นมสด อุดมไปด้วยสารอาหารที่น้องหมาต้องการ พร้อมแล้วไปลงมือทำกัน

Once you have some ideas of what you shouldn’t feed your dogs, you’re ready to cook marinated chicken breast in milk, a menu rich in nutrients that your paw friends need. Now it’s time to cook.

วัตถุดิบ

Ingredients

► อกไก่สับ 50 กรัม

Chicken breast (chopped) 50 g.

► แครอทสับละเอียด

Carrots (finely chopped)

► ตำลึงหรือกะหล่ำปลีสับ

Ivy gourd or cabbage (chopped)

► นมแพะ ¼ ถ้วยตวง

Goat milk ¼ cups