LINE PROMOTE_728x90.jpg

การเลือกอโวคาโดให้อร่อยน่าทาน

อโวคาโดถือเป็นผลไม้ตระกูลเบอร์รี่ที่มีโปรตีนสูงชนิดหนึ่ง มีเส้นใยอาหารสูง น้ำตาลต่ำ และอุดมไปด้วยไขมันดี ทำให้เป็นหนึ่งในอาหารที่ถูกเลือกทานในช่วงลดน้ำหนัก หากอยากทานอโวคาโดก็ต้องรู้จักการเลือกอโวคาโดให้ถูกวิธีค่ะ

Avocado is categorized as berry. It’s packed with protein, fibers and HDL but low in sugar. This is the reason why it’s popular among people who aim to lose weight. If you want to eat avocados, learn the correct ways to choose perfect avocados with us.

การเลือกอโวคาโด : ให้สังเกตที่สีของเปลือกอโวคาโด

How to pick avocados: notice from avocados’ skin color.

สีเขียวสด ขั้วสีเขียว >> ยังเป็นผลดิบอยู่ ไม่สามารถทานได้ เพราะมีสารแทนนินในปริมาณมาก และมีรสขม เมื่อทานแล้วจะมีอาการปวดศีรษะ ปวดท้อง อาเจียน และอาจเป็นอันตรายถึงชีวิตได้

สีเขียวเข้ม ขั้วเริ่มเปลี่ยนสี >> ยังไม่สุก แต่จะสามารถทานได้ในอีก 2-3 วัน

สีน้ำตาล ขั้วสีน้ำตาล >> ผลสุกพร้อมทาน เนื้อแน่น และยังคงรูปอยู่ ไม่นิ่มหรือเละ เหมาะกับอาหารที่ต้องหั่นอโวคาโดเป็นชิ้นๆ

สีน้ำตาลอมม่วง ขั้วสีน้ำตาลเข้ม >> ผลสุก เนื้อนิ่ม พร้อมทาน เนื้อจะไม่อยู่ทรง เหมาะกับอาหารที่ต้องการบดอโวคาโด เพราะอโวคาโดจะนิ่มบดง่าย

Bright green with green calyx >> it’s still raw and not ready to eat yet because there is a high level of tannin providing a bitter taste. Tannin consumption can be a cause of headache, stomach pain, vomiting, and death.

Dark green with calyx turning into brown >> It’s still raw but will be ready to eat within a few days.

Brown with brown calyx >> It’s ripe and ready to eat. The flesh is still firm, not soft or mushy. It’s perfect for menus which include avocado slices or cubes.

Purplish brown with dark brown calyx >> It’s ripe and ready to eat. The flesh is soft and mushy. It’s suitable for making mashed avocado.

วิธีการเก็บอโวคาโด :

อยากให้สุกไวขึ้น : ให้บ่มอโวคาโดในถุงกระดาษสีน้ำตาล หรือลังกระดาษในอุณหภูมิห้อง เหมือนผลไม้ชนิดอื่นๆ จะทำให้อโวคาโดพร้อมทานใน 3 วัน หรือลองใส่กล้วยหอมสุกหรือแอปเปิ้ลเข้าไปด้วยจะเป็นการเร่งปฏิกิริยาบ่มให้อโวคาโดสุกไวขึ้น

อยากเก็บไว้นานๆ : ให้นำอโวคาโดที่สุกแล้วเก็บเข้าตู้เย็น หากเป็นอโวคาโดที่หั่นแล้ว ให้เก็บลงในกล่องที่มีฝาปิดพร้อมกับหอมหัวใหญ่ หรือจะบีบน้ำมะนาวใส่อโวคาโดแล้วห่อด้วยพลาสติกถนอมอาหาร ก็จะทำให้อโวคาโดไม่เปลี่ยนสีเหมือนกัน

How to store avocados:

To ripen avocados: Store them in a brown paper bag or a box in the room temperature. Avocados will be ripe and ready to eat within 3 days. You can also put ripe bananas or apples into the bag to catalyze the ripeness.

To lengthen avocados' lives: Store ripe avocados in the refrigerator. For sliced avocados, store them in a Tupperware box with onion. Alternatively, squeeze some lemon juice over them and wrap them with cling film. These methods will keep the color of the avocados unchanged.

*ข้อควรระวัง : ไม่แนะนำให้นำอโวคาโดดิบเข้าตู้เย็น เพราะนอกจากจะทำให้อโวคาโดไม่สุกแล้วยังทำให้เนื้ออโวคาโดเน่าอีกด้วย

*Warning: Don't store raw avocados in the refrigerator as it will freeze the avocados’ ripeness and also make the avocados rotten.

รู้วิธีการเลือกอโวคาโดอย่างถูกต้องกันแล้ว ก็ไปทำเมนูง่ายๆ รวดเร็ว และรักสุขภาพ อย่างแซนด์วิชอโวคาโด กันเลยค่ะ พร้อมแล้วไปเตรียมของกันเลยจ้า

Now you know the best ways to choose avocados. Let’s try making a quick healthy meal like avocado sandw