Overlay-728x90.gif

ไก่อบน้ำผึ้ง เมนูง่ายๆได้ประโยชน์

11 Jul 2019

น้ำผึ้งเป็นสารให้ความหวานชนิดหนึ่ง ที่มาจากน้ำหวานของดอกไม้โดยการเก็บเกี่ยวของผึ้ง และถูกย่อยโดยเอนไซม์มาอยู่ในรังผึ้ง โดยรสชาติ สี และความหอมของน้ำผึ้งก็จะแตกต่างกันตามแหล่งที่มาของดอกไม้และพืชพันธุ์ อาจจะมาจากพืชชนิดเดียวหรือหลายชนิดรวมกันก็ได้

 

Honey is a sweetener gained from nectar in flowers obtained by bees. It’s digested by enzyme and then kept in the bee hive. The honey’s taste, color and smell are different depending on flowers or plants it comes from. The honey can be accumulated from the same or different kinds of plants.

 

 

น้ำผึ้งประกอบได้ด้วย น้ำประมาณ 20 % น้ำตาลฟรุกโตส และกลูโคส 70-80 % เป็นน้ำตาลโมเลกุลเดี่ยว ต่างจากน้ำตาลทรายที่เป็นโมเลกุลคู่ ทำให้ร่างกายจะสามารถดูดซึมไปใช้ประโยชน์ได้ทันที เป็นการฟื้นฟูร่างกายอย่างรวดเร็ว และทำให้สดชื่น หายเหนื่อยหลังออกกำลังกายได้ดี

 

Honey consists of 20% water, fructose and 70%-80% glucose, a monosaccharide which is different from cane sugar, a disaccharide. Our bodies can absorb monosaccharide immediately plus it helps restore your health and freshen you up quickly after exercise.

 

*คนที่มีอาการแพ้เกสรดอกไม้ควรหลีกเลี่ยงการทานน้ำผึ้งนะคะ

*Those who are allergic to pollens should avoid consuming honey.

 

วันนี้แอดมินก็อยากจะชวนเพื่อนๆ มาทำอาหารกันอีกแล้วค่ะ ขอเสนอเมนู “ไก่อบน้ำผึ้ง” โดยเราจะเลือกใช้น้ำผึ้งในการหมักไก่ เพราะน้ำผึ้งจะทำปฏิกิริยากับเนื้อไก่ให้เนื้อนุ่ม น่าทาน และยังให้กลิ่นหอมหวานแบบธรรมชาติ ว่าแล้วก็ไปลงมือทำกันเลยดีกว่าค่ะ

 

As always, we have a special menu to recommend. It’s “Honey chicken”! The chicken is marinated with honey as it will soften the chicken making it mouth-watering and giving a nice smell. Let’s get cooking!

 

 

วัตถุดิบสำหรับการหมักไก่

Ingredients for marinating chicken

 

► ปีกบนไก่ 6 ชิ้น เลือกใช้ไก่เบญจาจากยูฟาร์มค่ะ เพราะเป็นการเลี้ยงแบบปล่อยธรรมชาติ ไร้สารปฏิชีวนะ สารเร่งฮอร์โมน และกินข้าวกล้องคัดพิเศษเป็นอาหาร ทำให้ไก่ไม่มีความเครียด เนื้อที่ได้จะออกมาหอม นุ่ม และมีรสสัมผัสที่ฉ่ำกว่าเนื้อไก่ทั้วไป

► น้ำผึ้ง ½ ถ้วย

► น้ำมันงา 1 ช้อนโต๊ะ

► ซีอิ๊วขาว 2 ช้อนโต๊ะ

► น้ำมันหอย 3 ช้อนโต๊ะ

► เกลือเล็กน้อย

► กระเทียมสับ 2 ช้อนโต๊ะ

 

6 chicken drumettes. We use Benja chicken from U-Farm because the chickens are raised and fed naturally. No antibiotics and hormone accelerator  are involved in the raising process. They’re fed with elaborately-picked brown rice. This raising method makes the chicken happy allowing them to offer tender meat along with a juicier texture.

► honey ½ cup

► sesame oil 1 tbsp.

► soy sauce 2 tbsp.

► oyster sauce 3 tbsp.

► salt

► chopped garlic 2 tbsp.

 

 

วัตถุดิบสำหรับน้ำจิ้มแจ่ว

Ingredients for Thai spicy sauce

 

พริกป่น 2 ช้อนโต๊ะ

► น้ำตาลทรายขาว 1 ช้อนโต๊ะ

► น้ำปลา 3 ช้อนโต๊ะ

► หอมแดงซอย 1 หัว

► มะนาว 2 ลูก

► ข้าวคั่วครึ่งช้อน

► ต้นหอมซอย 1 ต้น

 

► Ground chilies 2 tbsp.

► White sugar 1 tbsp.

► Fish sauce 3 tbsp.

► 1 red onion (sliced)

► 2 Limes

► Roasted rice ½ tbsp.

► 1 spring onion (sliced)

 

 

>>ช็อปวัตถุดิบสำหรับเมนูไก่อบน้ำผึ้ง<<

>> Shop ingredients for Honey Chicken <<

 

วิธีทำ

Instructions:

 

1.เตรียมน้ำหมักไก่ โดยผสมน้ำผึ้ง น้ำมันงา ซีอิ๊วขาว น้ำมันหอย กระเทียมสับ และเกลือเล็กน้อยลงในชาม และคนให้เข้ากัน

Prepare sauce for marinating chicken by adding honey, sesame oil, oyster sauce, chopped garlic, and a little bit of salt in the bowl then mix them together.

 

 

2.นำไก่ลงไปคลุกในน้ำหมักให้ทั่ว จากนั้นทิ้งไว้ประมาณ 1 ชั่วโมง หรือหมักค้างไว้ 1 คืน เพื่อให้น้ำหมักเข้าเนื้อไก่ จะได้ไก่เนื้อนุ่ม

Marinate the chicken with the sauce then leave it for 1 hour or over night to let the sauce soak into the chicken and make them tender.

 

3.นำเข้าเตาอบด้วยความร้อน 250 องศาเซลเซียส ประมาณ 10-15 นาที หมั่นกลับด้านไก่ จะได้สุกเท่าๆ กัน

Bake the chicken in the oven at 250 degrees Celsius for 10-15 minutes. Flip the chicken from time to time so that it’s cooked equally.

 

4.ระหว่างรอ ก็เตรียมน้ำจิ้มกันค่ะ ให้นำวัตถุดิบน้ำจิ้มที่เตรียมเอาไว้ผสมให้เข้ากัน รับรองว่าสูตรนี้แซ่บมากๆ

While waiting for the chicken to be done, let’s prepare the Thai spicy sauce. Just mix the ingredients for the sauce together and you will get the most savory Thai spicy sauce ever!

 

 

5.นำไก่ออกจากเตาอบ พร้อมเสิร์ฟคู่กับน้ำจิ้มแจ่วสุดแซ่บ

Take the chicken out of the oven and serve it together with Thai spicy sauce.

 

 

เห็นภาพแล้วเริ่มเปรี้ยวปากหรือยังคะ แอดมินขอบอกเลยว่าดีงามสุดๆ ขั้นตอนก็ไม่ยุ่งยาก แต่ก่อนจะเริ่มลงมือทำ ก็ต้องไปช็อปวัตถุดิบกันก่อนค่ะ ที่ท็อปส์ ออนไลน์ เราเลือกสินค้าอย่างพิถีพิถันก่อนส่งถึงมือคุณ

 

It’s very mouth-watering just to visualize it. This is a must-try recipe plus it’s easy to make. But first of all, let’s shop the ingredients at Tops online. We serve the best to your hands.

 

>>ช็อปวัตถุดิบสำหรับเมนูไก่อบน้ำผึ้ง<<

>> Shop ingredients for Honey Chicken <<

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

บทความมาใหม่

Please reload

บทความมาแรง

Please reload

line.PNG