LINE PROMOTE_728x90.jpg

เรื่องของชีส ที่คนรักชีสควรรู้

เปิดตู้เย็นส่องดูวัตถุดิบคู่ครัว นอกจากเนื้อ นม ไข่แล้ว ในบางห้องครัวของทุกคนก็อาจจะมีชีสติดตู้เย็นไว้ เพราะชีสสามารถนำไปประกอบอาหารได้หลากหลายประเภท อย่างโรยมอสซาเรลลาชีสลงบนพิซซ่าโฮมเมด นำพาร์มีซานชีสไปทำสปาเก็ตตี้คาโบนาร่า หรือเอาครีมชีสมาทาเบเกิลรับประทานในช่วงเช้า วันนี้ท็อปพิกส์จึงอยากจะชวนทุกคนมาทำความรู้จักกับ “ชีส” ของโปรดของใครหลายๆ คน เพื่อเป็นความรู้ให้คุณนำชีสที่ใช่ไปประกอบอาหารที่เหมาะสมกันค่ะ

What you should always keep in your pantry apart from meat, vegetables and eggs is “cheese”. You can add cheese to a number of delicious recipes like shredded mozzarella cheese topping for your homemade pizza, parmesan cheese for spaghetti carbonara or bagels with cream cheese spread for breakfast. This Topspicks gives you a more insight on “cheese”, favorite food of many so that you know the best way to use cheese in your cooking.

>>ช็อปชีสหลากหลายชนิดติดครัวเรือน<<

>>Shop cheese to stock in your pantry<<

ตอนนี้เรามาทำความรู้จัก “ชีส” โดยเบื้องต้นกันก่อนนะคะ ชีสเป็นวัตถุดิบที่ทำมาจากโปรตีนในน้ำนมของสัตว์ เป็นอาหารที่อุดมไปด้วยแคลเซียม โปรตีน ฟอสฟอรัส และไขมันดี ชีสมีปริมาณน้ำตาลแลคโตสน้อย จึงเหมาะกับคนที่มีปัญหาเรื่องดื่มนมแล้วมีอาการท้องเสีย ท้องอืดด้วย สำหรับการแบ่งประเภทของชีสนั้นแบ่งได้ 4 แบบ มีอะไรบ้างไปดูกันค่ะ

First of all, these are some general knowledge of “cheese.” Cheese is made from protein found in animal’s milk. It contains essential nutrients like calcium, protein, phosphorus and HDL. Cheese is an alternative for those with lactose intolerance since it contains less lactose compared to milk. Generally, cheese can be categorized into 4 following types.

Hard Cheese

ชีสที่มีเปลือกหนา เนื้อแข็ง ใช้เวลาในการบ่มนานที่สุดในบรรดาชีสทุกประเภท Hard Cheese จึงแทบไม่เหลือความชื้นอยู่ชีสชนิดนี้เลย มีรสชาติที่เข้มข้น เหมาะสำหรับการเพิ่มรสชาติในเมนูสลัดผัก หรืออาหารอิตาเลี่ยนให้มีความอร่อยยิ่งขึ้น ชีสจำพวกนี้อันได้แก่ พามีซานชีส พามีเจียโนชีส และกรานาพาดาโนชีส

Hard Cheese often has hard rind with firm texture. Fermentation process for hard cheese takes the longest compared to other types of cheese so it has low moisture content with sharp taste. It’s perfect for vegetable salads or Italian dishes to make the taste more delicious. Parmesan cheese, Parmigiano cheese, and Grana Padano cheese are the list of hard cheeses.

Semi-Hard Cheese

ชีสแบบแข็งที่มีความชื้นสะสมอยู่เล็กน้อย สามารถละลายได้ง่าย รสชาติเข้มข้น ใช้ประกอบอาหารได้หลากหลายชนิด และมีคุณสมบัติละลายในความร้อนได้ดี นิยมนำไปทำพาสต้า เมนูอบร้อน หรือจะรับประทานเล่นคู่กับแครกเกอร์และไวน์แดง ซึ่งชีสที่อยู่ใน Semi-Hard Cheese ก็คือเอมเมนทัลชีส และเกาดาชีสค่ะ

Semi-Hard Cheese contains little moisture, but it dissolves easily in water. It can be added to a number of dishes. Since it melts easily in the heat, people usually use semi-hard cheese to cook pasta, baking recipes, or even eat plain with crackers and red wine. Emmental cheese and Gouda cheese are grouped in this cheese category.

Soft Cheese

ชีสเนื้อนุ่มคล้ายเนย สามารถปาดได้เลย ใช้เวลาบ่มไม่นาน เปลือกของชีสนี้จะมีลักษณะบาง เนื้อครีมนุ่มและหอมมาก รับประทานคู่กับไวน์ ผลไม้ หรือเมนูอบก็อร่อย โดยบริเวณเปลือกชีสจะมีรสชาติที่เข้มข้นสุดๆ ชีสที่อยู่ในจำพวก Soft Cheese ก็คือบรีชีส และกามองแบร์ชีส

Soft Cheese’s texture is soft, moist and spreadable. It’s similar to butter. The fermentation doesn’t take long. The cheese rin