LINE PROMOTE_728x90.jpg

เจาะลึกเรื่องเส้นๆ

นอกจากข้าวที่เป็นอาหารมื้อหลักของเรากันแล้ว อาหารอีกอย่างที่เราขาดกันไม่ได้ก็ต้องเป็นก๋วยเตี๋ยวร้อนๆ กับอากาศร้อนๆนี่แหละค่ะที่เป็นของโปรดคนไทย แต่การจะเลือกเส้นแต่ละเส้นนอกจากความอร่อยแล้วก็ต้องคำนึงถึงแคลอรีเหมือนกันนะคะ เพราะเส้นแต่ละชนิดมีสารอาหารและปริมาณพลังงานที่แตกต่างกัน

Apart from traditional Thai rice dishes, a hot bowl of noodles seems to be another popular alternative for Thai people. However, the number of calories in noodles is what you should consider also because each type of noodles contains different nutrients and calories per serving.

เส้นใหญ่

Wide Rice Noodles (Sen Yai)

เส้นใหญ่เป็นเส้นที่ได้รับความนิยมเป็นอย่างมาก ทั้งเมนูเย็นตาโฟ ก๋วยเตี๋ยว หรือผัดซีอิ๊ว ซึ่งเป็นเส้นที่ทำจากแป้งข้าวเจ้า และความพิเศษของเส้นใหญ่คือจะต้องทาน้ำมันเพื่อไม่ให้เส้นติดกัน ยิ่งทำให้เส้นใหญ่ให้พลังงานสูงขึ้นไปอีกถึง 220 kcal ต่อประมาณเส้น 100 กรัมเลยทีเดียว

Wide rice noodles are typically used to make pink noodle soup (Yen Ta Fo), noodle soup or Thai stir fried noodles. The noodles are made from rice flour and require some oil to prevent them from sticking. That’s the reason why wide rice noodles contain up to 220 kcal per 100 grams.

เส้นเล็ก

Small Rice Noodles (Sen Lek)

ได้รับความนิยมไม่แพ้เส้นใหญ่ และมีการผลิตจากแป้งข้าวเจ้าเช่นกัน แตกต่างกันก็ที่ปริมาณพลังงานในเส้นเล็กจะมีเพียง 180 kcal ต่อปริมาณเส้น 100 กรัม ถึงจะมีปริมาณแคลอรีน้อยกว่าแต่ก็ต้องระวังเรื่องการปรุงค่ะ เพราะเส้นเล็กมีความสามารถในการดูดซึมน้ำมันได้ดี หากเป็นเมนูที่ใช้น้ำมันเยอะก็จะให้พลังงานที่สูงขึ้นได้

Small rice noodles are as popular as wide rice noodles. They are also made from rice flour, however they contain less calories compared to the wide rice noodles or 180 kcal per 100 grams. Though it contains less calories, you need to be careful with the seasoning because small rice noodles are good at absorbing oil. If the recipe requires a lot of cooking oils, the noodles will offer high calories.

เส้นหมี่ขาว

Rice Vermicelli (Sen Mee Khao)

เป็นเส้นที่ทำจากแป้งข้าวเจ้าเหมือนกับเส้นใหญ่และเส้นเล็ก แต่จะมีขนาดเล็กที่สุด และความแตกต่างที่สำคัญก็คือไม่ดูดซับน้ำมัน ทำให้ในปริมาณเส้น 100 กรัมเท่ากัน มีพลังงานเพียง 150 kcal เท่านั้น ใครที่ชอบเส้นนุ่มๆ แต่ไม่อยากอ้วนแอดมินขอแนะนำให้เลือกเส้นหมี่นี่แหละค่ะ ตอบโจทย์สุดๆ

Rice vermicelli also made from rice flour, but the noodles are the smallest compared to wide rice noodles and small rice noodles. The noodles contain only 150 kcal per 100 grams because it doesn’t absorb oil. If you love soft noodles but don’t want to gain weight, rice vermicelli is the best choice.

เส้นบะหมี่เหลือง

Egg Noodles (Sen Ba Mee Lueang)

ทำจากแป้งสาลี และไข่ จึงทำให้เส้นมีสีเหลืองน่าทาน แต่ในความน่าทานนี้ ก็ทำให้เส้นบะหมี่เหลืองมีไขมันและโซเดียมสูง ในปริมาณเส้น 100 กรัม ให้พลังงานสูงถึง 300 kcal เลยทีเดียว หากใครที่ชอบทานเส้นบะหมี่เหลืองก็อย่าลืมออกกำลังกายกันเยอะๆหน่อยนะคะ เพราะทำให้อ้วนได้ง่ายมากๆ

The delicious-looking yellow egg noodles consist of wheat flour and eggs, however they are high in calories and sodium. The noodles contain up to 300 kcal per 100 grams. If yellow egg noodles are your favorite, you need to do more exercise as they make you gain weight quite easily.

วุ้นเส้น

Glass Noodles

วุ้นเส้นทำจากถั่วเขียว แต่หลายๆคนอาจจะเข้าใจผิดว่ากินวุ้นเส้นแล้วไม่อ้วนเพราะถั่วเขียวมีโปรตีนสูง แอดมินขอบอกเลยว่าผิดค่ะ วุ้นเส้นทำจากถั่วเขียวจริง แต่ทำจากแป้งของถั่วเขียว ดังนั้นในปริมาณ 100 กรัม วุ้นเส้นจะให้พลังงานอยู่ที่ 160 kcal ค่ะ แต่ทานแล้วอยู่ท้องนาน และจะทานไม่มากถึง 100 กรัม ทำให้วุ้นเส้นเป็นอีกหนึ่งตัวเลือกดีๆ ตัวเลือกหนึ่งค่ะ

Glass noodles are made from mung bean. There’s a misperception that glass noodles won’t make you fat because mung bean is high in protein. In reality, glass noodles are made from mung bean flour and contain 160 kcal per 100 grams. Glass noodles fill you up longer though you eat less than 100 grams. Accordingly, this kind of noodles is also recommended if you wish to stay in shape.

เส้นแก้ว

Kelp Noodles

มองภายนอกเส้นแก้วจะมีความคล้ายคลึงกับวุ้นเส้น แต่จะมีเส้นที่ใสและใหญ่กว่า เมื่อเคี้ยวจะมีความกรุบ แต่จะไม่มีรสชาติอะไร ทำมาจากสาหร่ายทะเลสีน้ำตาล ซึ่งในปริมาณ 100 กรัม จะให้พลังงานไม่เกิน 20 kcal เนื่องจากส่วนประกอบที่สำคัญของเส้นแก้วจะเป็นน้ำ ทำให้อิ่มท้องได้ง่าย ที่สำคัญคือทานสดๆก็ได้

The appearance of kelp noodles is similar to glass noodles, but kelp noodles are clearer and thicker, and the texture is crunchy when chewing. Tasteless kelp noodles, made from edible brown seaweed, contain only 20 kcal per 100 grams because water is the main component of the noodles. Eating this type of noodles will fill you up for longer, besides you can eat them fresh.

เส้นบะหมี่กึ่งสำเร็จรูป

Instant Noodles

เป็นเส้นที่ให้พลังงานมากที่สุดเลยทีเดียว เพราะทำจากแป้งสาลี แล้วนำไปทอด ในปริมาณ 100 กรัม จึงให้พลังงานเฉลี่ยอยู่ที่ 450 kcal ที่สำคัญคือ ในเส้นชนิดนี้มักจะมีสารให้ความกรอบอยู่ด้วย ซึ่งถ้าทานในปริมาณมากๆ จะทำให้มีคาร์บอนสะสมในร่างกาย ก่อให้เกิดมะเร็งได้อีกด้วย

This type of noodles contains the highest calories since they are made with fried wheat flour dough. 100 grams of instant noodles contain approximately 450 kcal. Also, the instant noodles contain a substance to make them crispy. Heavy consumption of instant noodles results in cancer.

รู้เรื่องราวเส้นๆกันไปแล้ว แอดมินก็หวังว่าการกินก๋วยเตี๋ยวครั้งต่อไปของเพื่อนๆจะเลือกเส้นให้เหมาะกับตัวเองมากขึ้นนะคะ ด้วยรักและเป็นห่วง จากแอดมินคนดีคนเดิมเพิ่มเติมคือเลือกกินแต่เส้นก๋วยเตี๋ยวที่ดีต่อสุขภาพ ♡

There’re different types of noodles and so next time you know how to choose the right one for yourself. Our recommendation is to select healthy noodles to stay healthy!

>>ช็อปเส้นที่ท็อปส์ ออนไลน์<<

>>Shop noodles at Tops online<<

App Dowload_NEW REVISE(LINE)_LINE CARD.j

บทความมาใหม่

บทความมาแรง