LINE PROMOTE_728x90.jpg

รังสรรค์สารพัดความอร่อยกับ 10 ประเภทแป้งทำอาหารน่ารู้

หากจะกล่าวถึงส่วนประกอบหนึ่งที่สำคัญในการทำอาหารสารพัดอย่างทั้งคาวและหวาน ที่รังสรรค์เป็นเมนูอร่อยโดนใจคนทุกเพศทุกวัย เพื่อนๆ คงนึกถึงเจ้าผงสีขาวนวลตาเนื้อสัมผัสละเอียดกันใช่ไหมคะ? ใช่ค่ะ! ที่แอดมินกล่าวในข้างต้นนั้น มันคือแป้งนั่นเองค่ะ... วันนี้แอดมินจะขอมาเปิดครัวรวบรวมสาระน่ารู้เกี่ยวกับแป้งทำอาหารมาฝากเพื่อนๆ กันกับ 10 ประเภทของแป้งทำอาหาร แป้งชนิดไหนใช้ประกอบอาหารจานใดบ้าง มามะ แอดมินจะบอกให้ทุกคนฟังเอง ตามมาเลย


When talking about a versatile ingredient for delicious food and dessert recipes that impress people in all ages and genders, you probably think of white, delicate powder. Absolutely, our today’s topic is about flour. Get your kitchen prepared as we’re going to explore the world of flours. These are 10 types of flour used for cooking and baking. Join us to learn more about the types of flour and how to properly use them.


>>ช็อปสินค้าแป้งทำอาหาร<<

>>Shop flour products<<


แป้งสาลี

Wheat flour


ทำมาจากเมล็ดข้าวสาลีตามชื่อเลยค่ะ โดยใช้ส่วนที่เป็นเอนโดสเปิร์ม นำมาโม่เป็นผงสีขาวเนื้อละเอียด แป้งสาลีเป็นแป้งที่อุดมไปด้วยสารอาหารนานาชนิดอย่าง โปรตีน ไขมัน วิตามิน และไฟเบอร์ มักนำไปประกอบอาหารมากที่สุด ทั้งคาวและหวานนะคะ โดยแป้งสาลีนั้นก็สามารถแบ่งประเภทออกไปได้อีก 3 ประเภทตามลักษณะการใช้งานค่ะ จะมีแป้งประเภทใดที่ทำมาจากแป้งสาลีอีกบ้าง ตามแอดมินมาซอกแซกทำความรู้จักเพิ่มเติมกันต่อได้เลย!


Wheat flour is absolutely made from wheat by milling its endosperm to obtain finely milled white flour. Wheat flour is a source of nutrients such as protein, fat, vitamins, and fiber and people usually use it for cooking different foods and making desserts. In fact, wheat flour can be classified into 3 categories based on their uses. And these are the different types of wheat flour!


แป้งอเนกประสงค์

All-purpose flour


ชื่อก็บอกอยู่แล้วว่าอเนกประสงค์ สารพัดประโยชน์ขนาดนี้ เรามาทำความรู้จักกับแป้งประเภทนี้เพิ่มเติมกันดีกว่าค่ะ แป้งอเนกประสงค์ทำมาจากแป้งสาลีชนิดแข็งรวมเข้ากับแป้งสาลีชนิดอ่อน เนื้อแป้งจึงมีลักษณะหยาบเล็กน้อย เมื่อนำไปประกอบอาหารแล้วจะให้ความเหนียวพอสมควร เหมาะสำหรับการทำเมนูเส้นอย่างบะหมี่ หากเป็นของหวาน มักใช้ทำเมนูคุกกี้ บราวนี หรือแพนเค้กค่ะ


Living up to the name, all-purpose flour is the most-widely use flour. It is made from a combination between hard and soft wheat. As a result, the flour texture is slightly rough and turns quite sticky when cooked. All-purpose flour is the perfect ingredient for making noodles. Also, you can use it to make desserts like cookies, brownies, or pancakes.


แป้งเค้ก

Cake Flour


ทำมาจากแป้งสาลีชนิดอ่อนที่มีโปรตีนต่ำ เพียง 7-9% เท่านั้น เนื้อแป้งมีลักษณะเนียนละเอียด ให้สัมผัสที่นุ่มมือ ซึมซับน้ำได้ดี มักใช้คู่กับผงฟูหรือเบกกิ้งโซดา เพื่อให้เนื้อแป้งฟูยิ่งขึ้น เหมาะสำหรับทำเค้กที่มีเนื้อเนียนละเอียด ฟู แต่น้ำหนักเบา อย่างเช่นขนมถ้วยฟู ขนมปุยฝ้าย หรือซาลาเปานั่นเองค่ะ


Made from soft wheat, cake flour is low in protein only 7-9%. The flour is finely milled and soft to the touch. Cake flour absorbs water quite well. Baking powder or baking soda are usually added to the flour for a fluffier texture. People commonly use this type of flour for light, fluffy desserts such as fluffy rice flour cake, Thai steamed cupcake, or steamed buns (Salapao).


แป้งขนมปัง

Bread flour


ทำมาจากแป้งสาลีเช่นกันค่ะ ต่างกันตรงที่แป้งขนมปังนั้นจะทำมาจากแป้งสาลีชนิดหนักที่มีโปรตีนสูงประมาณ 12-14% เลยทีเดียว เนื้อแป้งจะให้สัมผัสที่ค่อนข้างหยาบและแข็งกระด้าง มีสีขาวนวลหรือออกเป็นสีครีม หากต้องการทำให้ขึ้นฟู จะต้องใช้ยีสต์เท่านั้น แป้งขนมปังที่มีเนื้อหนักเช่นนี้จึงเหมาะสำหรับการทำขนมปังอบต่างๆ หรือจะเป็นเมนูที่เราเห็นตามร้านค้าอย่างโดนัท โรตี ปาท่องโก๋ หากเป็นอาหารคาวก็จะเป็นเมนูพิซซ่า เส้นพาสต้า หรือเส้นอุด้งค่ะ


Bread flour is also made from wheat flour. However, the flour has a higher protein content about 12-14%. Its texture is quite hard and rough, and the powder usually appears off-white or cream in color. You can only add yeast, a leavening agent to make the bread flour rise. So, heavy, dense bread flour is perfect for baked goods. Also, doughnut, roti, deep-fried dough sticks, pizza, pasta, and udon are examples of foods and desserts made from bread flour.