LINE PROMOTE_728x90.jpg

มาทำความรู้จักโกโก้กันเถอะ


โกโก้

หลายคนคงมี โกโก้ร้อน โกโก้เย็น โกโก้ปั่น หรือจะมอคค่าที่เป็นกาแฟผสมโกโก้ เป็น เมนูโปรดใช่ไหมคะ แล้วรู้ไหมคะว่าผงโกโก้ที่บาริสต้าสุดหล่อ ชงมาให้เราดื่มนั้นมีกี่แบบ ต่างกับช็อกโกแลตยังไง แล้วนํามาทําเป็นเมนูอื่นได้อีกไหม ตามแอดมินมาหาคําตอบกันเลยค่ะ

Hot cocoa, cold cocoa, cocoa frappe and mocca are probably many people’s favorite drinks. Do you know how many types of cocoa powder there are that the good looking barista mixes the drink for you? What is a difference between cocoa and chocolate? Can we use it to make other menus? Let’s find out.

โกโก้

ผงโกโก้มาจากเมล็ดของต้นคาเคาที่คั่วและบดจนกลายเป็นโกโก้แบบข้น ที่เรียกว่า Cocoa Liquor ซึ่งหากนำไปขึ้นรูป ก็จะได้ดาร์กช็อกโกแลตนั่นเองค่ะ แล้วถ้านําไปทําให้เป็นผง โดยไม่รีดไขมันออกเลย ก็จะกลายเป็นผงช็อกโกแลต

Cocoa powder is made from cacao beans that are roasted, ground and liquified into cocoa liquor. When molded into blocks, you will get dark chocolate. When extracting fat from the cocoa liquor, you will get cocoa powder.

โกโก้

แต่ถ้าหากนำ Cocoa Liquor ไปรีดไขมันโกโก้ออกให้เหลือแต่เนื้อโก้โก้ แล้วก็นำไปบด จะได้เป็นผงโกโก้ออกมาซึ่งความต่างของโกโก้แต่ละแบบคือ ปริมาณของไขมันที่เหลืออยู่นั่นเอง ยิ่งมีไขมันมากก็จะยิ่งรสชาติดีและราคาสูงค่ะ

If fat is removed from cocoa liquor, it is left with only cocoa solids which can be ground into cocoa powder. The difference between each type of cocoa is the remaining amount of fat. The more fat it contains, the more delicious and expensive it is.

โกโก้

สรุปคือ ช็อกโกแลตคือโกโก้ที่ไม่รีดไขมันออก แล้วนำไปผ่านการทำให้เป็นผงเลย ส่วนโกโก้คือรีดไขมันออกก่อน แล้วนำไปทำให้เป็นผงนั่นเองค่ะ

In short, chocolate powder is cocoa without an extraction of fat and ground into powder, whereas cocoa powder is basically cocoa with all fat removed before being further processed into powder.

โกโก้

ผงโกโก้ยังถูกแบ่งออกเป็น 2 ประเภท นั่นก็คือ Natural Cocoa Powder คือผงโกโก้ธรรมชาติ จะมีสีน้ำตาลอ่อน มีกรดอ่อนๆ รสเปรี้ยวนิดๆ และอีกประเภทหนึ่งคือ Dutch Process Cocoa Powder จะเป็นผงโกโก้ที่มีกระบวนการนำกรดออก สีจะออกน้ำตาลอมแดงค่ะ ให้รสชาติที่นุ่มนวลขึ้น กลมกล่อม ละลายในน้ำได้ดี เป็นวัตถุดิบหลักในการนำมาทําเป็นเมนูของหวานอื่นๆ ได้มากมายเลยค่ะ ไม่ว่าจะเป็นเค้ก บราวนี่ คุกกี้ แพนเค้ก จะว่าไปเอามาผสมกับอะไรก็อร่อยค่ะ

Cocoa powder can be categorized into 2 types which are natural cocoa power and Dutch process cocoa powder. Natural cocoa powder has a light brown color, natural acid and a bit sharp taste. Another kind is Dutch process cocoa powder which is processed and neutralized acidity resulting in a reddish brown color, a smoother, more mellow flavor and easy-to-melt quality. It is considered a main ingredient for making many sweet menus such as cake, brownie, cookie, pancake etc. Whatever you mix it with, it is always delicious.

โกโก้