Overlay-728x90.gif

ผัดหมี่ซั่วกุ้งแชบ๊วย ทำเองง่ายๆ เสริมมงคลรับตรุษจีน 2563

11 Jan 2019

ใกล้เข้ามาแล้วค่ะ กับเทศกาลตรุษจีนต้อนรับปีหนูทองนี้ บ้านไหนที่มีเชื้อสายจีนก็คงเริ่มมีการเตรียมตัวทำเมนูสิริมงคลต่างๆ เตรียมพร้อมสำหรับวันไหว้ที่จะมาถึงแล้วใช่มั้ยคะ วันนี้แอดมินเลยมีเมนูที่เป็นสิริมงคลแถมยังมีความหมายดีๆอย่าง ผัดหมี่ซั่ว ที่ชาวจีนเชื่อกันว่าหากได้รับประทานไปแล้วจะทำให้มีอายุยืนยาว แต่ไม่ใช่แค่ผัดหมี่ซั่วธรรมดาๆแน่นอน ตามมาดูกันเลยค่ะ

 

It’s almost time to celebrate the Year of the Golden Rat 2020. The Chinese families all over the world are now preparing lucky food for worship. Fried Cantonese Egg Noodle is an ideal choice of lucky food because the Chinese believes that the noodle is a symbol of longevity.  Let’s see what makes this menu much more special than other traditional fried Cantonese egg noodle.

 

 

ก่อนอื่นก็เริ่มจากส่วนผสมกันก่อนเลย

  1. กุ้งแชบ๊วย ปอกเปลือกผ่าเส้นดำกลางหลังออก 7-8 ตัว

  2. น้ำมัน 1 ช้อนโต๊ะ

  3. กระเทียมสับ 1 ช้อนโต๊ะ

  4. เห็ดหอมแห้ง(แช่น้ำ)ซอย

  5. แครอทซอย

  6. กะหล่ำปลีซอย

  7. เส้นหมี่ซั่ว

  8. ซีอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ

  9. น้ำมันหอย 1 ช้อนโต๊ะ

  10. น้ำตาล

  11. พริกไทยป่น

  12. คื่นช่ายและต้นหอม

 

First, let’s start with the ingredients.

  1. 7-8 peeled prawns

  2. A table spoon of vegetable oil

  3. A tablespoon of minced garlic

  4. Shredded soak dried Shitake mushroom

  5. Shredded carrots

  6. Shredded cabbages

  7. Cantonese egg noodles

  8. 1 tablespoon of soy sauce

  9. 1 tablespoon of oyster sauce

  10. Sugar

  11. Fresh ground pepper

  12. Celery and spring onions

 

 

 

วิธีทำ

  • ต้มน้ำจนเดือด นำหมี่ซั่วลงไปลวกจนสุกแล้วนำขึ้นพักไว้ สะดุ้งด้วยน้ำเย็น เพื่อไม่ให้เส้นเละละติดพันกัน

  • ตั้งกระทะ ผัดน้ำมันกับกระเทียมสับให้มีกลิ่นหอม ใส่กุ้งที่เตรียมไว้ลงผัด แล้วใส่เห็ดหอม แครอท กะหล่ำปลีที่เตรียมไว้ ผัดให้พอสุก

  • นำเส้นหมี่ซั่วที่เตรียมไว้ลงในกระทะ แล้วปรุงรสด้วยซิ๊วขาว น้ำมันหอย พร้อมใส่น้ำตาลและพริกไทยป่นตามความชอบ ผัดจนเครื่องปรุงเข้าเส้น ใส่คื่นช่ายและต้นหอมผัดให้เข้ากัน แล้วตักขึ้นจานพร้อมเสิร์ฟได้เลยค่ะ

 

Instruction

  • Boil the water. Soak the noodles in boiling water and drain the water when cooked. Soak the noodles in cold water to keep them from sticking.

  • Heat the pan with oil. Stir fry garlic until the aroma is released. Add prawns, shredded Shitake mushroom, carrots and cabbages until they are tender-crisp.

  • Add the noodles to the pan, season with soy sauce, oyster sauce, sugar and ground pepper. Stir fry until the noodles are coated with the sauce. Add celery and spring onions and stir fry. Serve on plates.  

 

หลังจากที่รู้ทั้งส่วนผสมและวิธีทำไปแล้ว ก็ถึงเวลาที่จะต้องลงมือทำกันค่ะ

เริ่มจากการหาวัตถุดิบก่อนเลย

 

สามารถเลือกซื้อสินค้าเทศกาลตรุษจีน >> ได้ที่นี่

ตรุษจีนปีนี้ขอให้ทุกคนเฮงๆ รวยๆ ซินเจียยู่อี่ ซินนี้ฮวดไช้ค่ะ

 

Now you already know what you need for cooking and how to prepare so you should get ready. Buy the ingredients you need for the recipe here. >>

 

 “Xin Jia Yu Ei Sin Nee Huad Chai.” We wish all of you good luck and prosperity throughout 2019.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

บทความมาใหม่

Please reload

บทความมาแรง

Please reload

line.PNG