LINE PROMOTE_728x90.jpg

ชวนรู้จักครีมชีส วัตถุดิบสำคัญของเหล่า เบกเกอร์

ครีมชีสเป็นวัตถุดิบที่พบเจออย่างแพร่หลายในวงการเบเกอรี่ เพราะขนมชีสเค้กต่างๆก็ล้วนมีส่วนผสมหลักเป็นครีมชีสทั้งนั้น แต่ไม่ใช่ว่าจะเอาไว้ทำขนมได้อย่างเดียวค่ะ เพราะจะนำมาทำอาหารคาวก็ได้เหมือนกัน ทั้งซูชิ แซนวิช หรือพาสต้าก็อร่อยไม่แพ้กันเลย

Cream cheese has been recognized as main ingredient for baking goods like pastry. For example, it’s a main ingredient for cheesecake. However, apart from bakery, we can cook great ranges of sumptuous main dishes like sushi, sandwiches or even pasta with the soft and spreadable ingredients like cream cheese as well.

>>ช็อปวัตถุดิบทำชีสเค้กแซนต้า<<

>> Shop ingredients for Santa Cheese Cake<<

ทำได้ทั้งอาหารคาว อาหารหวานแบบนี้ เริ่มสงสัยกันแล้วหรือยังคะ ว่าเจ้าครีมชีสเนี่ย คืออะไรกันแน่

As it’s the ingredient that can go well with both main dish and dessert menus, you might wonder what exactly the cream cheese is.

ครีมชีส คือเนยแข็ง (ชีส) ชนิดหนึ่งที่ทำจากครีม หรือทำจากนมแล้วเติมครีมเข้าไปภายหลัง ครีมชีสจัดเป็นชีสสด หรือ Fresh Cheese ซึ่งจะแตกต่างจากชีสทั่วไปตรงที่ไม่ผ่านการหมักบ่มหรือความร้อนให้มีกลิ่นแรง เนื้อชีสจะไม่แข็ง แต่จะมีความชื้นสูง และเนื้อเนียนนุ่ม

Cream cheese is a type of cheese made from cream or a combination of cream and milk. It is categorized as fresh cheese product. What makes cream cheese different from other type of cheese is that cream cheese doesn’t require fermentation process which results in strong aroma or solid texture. So, cream cheese appears to be soft and moist.

ความพิเศษของครีมชีส คือจะมีรสเปรี้ยวอ่อนๆ มีความเค็มเล็กน้อย และมีความหอมของนม

The cream cheese tastes extraordinary. It has mildly lactic aroma with sour and a little salty flavor.

ครีมชีส จัดเป็นชีสประเภทที่มีเปอร์เซ็นต์ไขมันสูง ซึ่งในแต่ละยี่ห้อจะมีระดับไขมันของครีมชีสที่แตกต่างกัน ทำให้ครีมชีสที่มาจากต่างที่กันมีรสชาติที่แตกต่างกันไปด้วย โดยครีมชีสที่นิยมใช้ทำขนมจะเป็นประเภทที่มีไขมันนม/เนยเต็ม (full fat) เพราะจะทำให้ขนมที่ออกมามีความมัน อร่อย ส่วนครีมชีสแบบไขมันไขมันต่ำ หรือผสมไขมันพืชจะมีราคาที่ถูกกว่า แต่จะให้รสชาติและเนื้อที่ไม่เข้มข้นเท่าแบบไขมันเต็ม

Cream cheese has high fat content. What you should know is that each cream cheese brand offers different level of fat content, so the flavors are different. Full fat cream cheese is popular for baked goods to make the bakeries taste richer and more delicious. Low fat cream cheese cost cheaper, however the taste is not as rich as the full fat.

สิ่งที่สำคัญที่สุดสำหรับครีมชีสคือการเก็บรักษาค่ะ ครีมชีสเป็นผลิตภัณฑ์ที่ไม่ควรซื้อมาตุนไว้เยอะๆ เพราะเสียง่าย และควรเก็บไว้ที่อุณหภูมิระหว่าง 2-7 °C แต่ไม่ควรเก็บไว้ในช่องฟรีซ และเมื่อเปิดใช้แล้วควรใช้ให้หมดไวที่สุด ไม่ควรเก็บไว้เกิน 7 วัน

Be careful not to store too much cream cheese because it won’t last for long. Also, make sure you store cream cheese in refrigerator with a temperature of 2-7 °C or lower, but don’t leave them in the freezer. After the first time you open the cream cheese, it should be used up within 7 days.

รู้จักครีมชีสกันแล้ว ก็ถึงเวลาเข้าครัวกันค่ะ ยิ่งใกล้ช่วงเทศกาลแบบนี้ แอดมินอยากชวนทุกคนมาทำ “ชีสเค้กซานต้า” น่ารักเข้ากับเทศกาลคริสต์มาสที่จะถึงนี้อีกด้วย

Now as you know what cream cheese is, it’s time to enjoy cooking. Let’s create a festive “Santa Cheesecake” to celebrate Christmas together.

วัตถุดิบ

► โอริโอ้ 1 แถว

► เนยละลาย 2 ช้อนโต๊ะ

► ครีมชีส 8 ออนซ์

► น้ำตาล ¼ ถ้วยตวง

► ไข่ไก่ 2 ฟอง

► กลิ่นวานิลลา ½ ช้อนชา

► ไวท์ช็อกโกแลตชิพ 1/3 ถ้วยตวง

► เฮฟวี่ครีม ½ ถ้วยตวง

► สตรอเบอร์รีสด

► วิปครีม