Overlay-728x90.gif

เปิดตำราการดื่มด่ำชาแบบผู้ดีอังกฤษ

การดื่มชา ไม่ใช่แค่ว่าจะดื่มยังไงก็ได้ เหมือนดื่มน้ำทั่วๆไปก็จบนะคะ แต่ต้องมีศิลปะในการดื่มด่ำด้วย จะทำให้เข้าลึกถึงการดื่มชาสไตล์ผู้ดีอังกฤษมากยิ่งขึ้น การดื่มชามีอะไรมากกว่าแค่ดับกระหายแน่นอนค่ะ ไปหาคำตอบกันเลย

Drinking tea is special. The British tea culture is considered as another form of art and it’s totally different from drinking other beverages. Drinking tea is more than just to quench your thirst.

1. เลือกชาให้เหมาะกับอารมณ์ของคุณ

Select tea that suits your mood

วิธีเริ่มต้นที่ดีที่สุดของการเลือกชาคือเลือกตามอารมณ์ค่ะ อย่างเช่น หากวันไหนเหนื่อยล้าจากการทำงาน อาจจะเลือก Black Tea เพื่อเพิ่มพลัง หรือหากเพิ่งทานข้าวมา ก็อาจจะเลือกเป็นชา Peppermint ที่จะช่วยให้อาหารย่อยง่ายขึ้น หรือหากอยากมีค่ำคืนที่ดี นอนหลับสบาย ก็อาจจะลองเป็นชา Chamomile ก็จะช่วยให้รู้สึกผ่อนคลายและหลับสบายขึ้นได้ค่ะ

A good start is selecting tea that suits your mood. For example, you may choose black tea to keep you up and energetic after a long tiring day at work, peppermint tea after a meal to stimulate digestion, or chamomile tea before bedtime as a natural sleep aid.

2. เลือกชาที่มีคุณภาพ!

Select fine quality tea

การเลือกชาที่มีคุณภาพสำคัญมาก ชาชนิดเดียวกัน แต่หากไม่ได้คุณภาพก็จะทำให้ Mood & Tone ของชาแก้วนั้นผิดแปลกไปได้ค่ะ เพราะนอกจากชาที่ไม่ได้คุณภาพจะมีรสชาติ และกลิ่นที่ไม่ดีแล้ว ยังสามารถทำลายบรรยากาศการพักผ่อนได้อีกด้วย

It’s important to select tea of good quality. The same type of tea of different quality result in different mood & tone when you take a sip. Poor quality tea tastes poor, smell bad and can ruin your calm and relaxing moment.

3. เลือกแก้ว หรือ กา ใบโปรด

Choose your favorite tea mug or tea kettle

หลังจากที่ได้ชาที่เหมาะกับคุณแล้ว สิ่งต่อไปที่ต้องทำคือ การเลือกแก้วใบโปรด ซึ่งเราเชื่อว่าการเลือกใช้แก้วที่ชอบ เป็นส่วนประกอบหนึ่งที่สามารถทำให้ชามีรสชาติอร่อยมากขึ้น ดังนั้นเมื่อเลือกแก้วได้แล้ว ก็ต้องอย่าลืมเลือกกาด้วยล่ะ

Once you’ve got the right tea, the next thing you should do is choosing your favorite tea mug. Your favorite tea mug makes tea more flavorful. Also, you shouldn’t forget to find the best tea kettle to make tea.

4. ควรจะใช้น้ำที่สะอาดในกา

Use fresh and clean water to brew tea

แนะนำเป็นน้ำที่ผ่านการกรองจะดีมากขึ้นอีกค่ะ เพราะชาจะยิ่งมีรสชาติดีขึ้น เมื่อเจอกับออกซิเจน ที่สำคัญคือเมื่อตั้งกา และต้มไม่ควรลดไฟหรือเพิ่มไฟเด็ดขาด เพราะจะทำให้ชาขาดออกซิเจน และคุณภาพของชาลดลง จากรสชาติที่อ่อนลงไป

Filtered water is highly recommended. Brewing tea with fresh and clean water makes tea more flavorful, especially once the water loses its dissolved oxygen. Don’t change the temperature while boiling, otherwise you’ll cause tea to lose oxygen and result in a lower tea quality or watery taste.

5. ใช้กาหรือแก้วที่สะอาดเสมอ

Choose a clean tea mug or kettle

การมีฝุ่นหรือสิ่งแปลกปลอมอยู่ในแก้วชาคงไม่ใช่สิ่งที่ดีแน่นอน และยังทำให้อารมณ์การพักผ่อนหายไปได้อีกด้วย

Stains or dirt in the tea cup are undesirable. They will spoil your moment of relaxation.

6. ใช้น้ำที่มีอุณหภูมิเหมาะสม

Use the right water temperature for tea

หลังจากที่ต้มน้ำเรียบร้อยแล้ว ควรพักน้ำไว้สักพักก่อนเพื่อลดอุณหภูมิลงเล็กน้อย ซึ่งทิปอีกอย่างหนึ่งก็คือ ไม่ควรเทน้ำร้อนลงไปในชาทันที เพราะ การเทน้ำร้อนลงไปเลยทันทีจะทำให้ชาไหม้ และทำให้รสชาติออกมาได้ไม่เต็มที่ เพราะว่า ชา เป็นใบไม้ที่มีความบอบบางมาก ดังนั้นเราจึงต้องใช้ความประณีตในการชง เพื่อให้ได้รสชาติที่ดีที่สุดจากใบชา ซึ่งหลังจากที่พักน้ำร้อนไว้ได้ สักประมาณ 2-3 นาทีแล้วนั้น น้ำร้อนก็พร้อมสำหรับการชงชาแล้วล่ะค่ะ

After boiling water, you should let it cool for a while. Pouring hot water right away to steep tea leaves causes flat tasting tea and it’s not recommended. Besides, boiling water can burn the tea leaves as they are fragile. A careful and dedicated preparation is what you should keep in mind when making tea to enable tea leaves to release the flavor. The best water temperature to make tea is 2-3 minutes after the boiling water cool off.

7. ควรชงชาอย่างระมัดระวัง และทำตามวิธีอย่างถูกต้อง

Be careful when making tea and follow the instructions correctly

หลังจากที่เทน้ำร้อนลงไปในกาชาแล้ว ควรชงชาพร้อมกับน้ำร้อนสักพัก ซึ่งชาแต่ละชนิดจะมีระยะเวลาในการชงที่แตกต่างกันค่ะ สามารถดูได้ที่ข้างกล่องของชา Twinings หากคุณชอบรสอ่อน หรือ รสเข้มอันนี้ก็ขึ้นอยู่กับบุคคล อาจจะใช้เวลาน้อยลง หรือ มากขึ้นตามต้องการ ซึ่งเวลาในการคนชาแต่ละชนิดนั้นจะทำให้ได้รสชาติที่ดีที่สุดของชา

After adding hot water into the kettle, you should steep tea leaves in it for a while. Different types of tea require different lengths of steeping time. See the instruction provided on Twinings box. You might spend less time if you prefer a mild flavor or more time to make strong tea. Spend an appropriate time to steep tea is recommended for the best flavor.

8. นำชาออกจากน้ำทันทีหลังจากครบเวลาที่กำหนด

Remove tea leaves from the kettle right after recommended steep times

หลังจากที่ได้ชงชาตามเวลาที่กำหนดแล้วให้รีบนำถุงชาออกเพื่อรสชาติที่กลมกล่อมของชาที่เราพิถีพิถันในการเลือก จากนั้นค่อยๆ ดื่ม และดื่มด่ำกับช่วงเวลาพิเศษกับชารสโปรดของคุณ

After steeping tea as time recommended, you should remove the tea bag right away. Then you can indulge in a moment of happiness with your favorite tea.

>>ช็อปชา Twinings แล้วไปดื่มด่ำสไตล์ผู้ดีอังกฤษ<<

>>Shop Twinings Tea to enjoy British teatime<<

แท็ก:

App Dowload_NEW REVISE(LINE)_LINE CARD.j

บทความมาใหม่

บทความมาแรง