LINE PROMOTE_728x90.jpg

รู้ลึกรู้จริงเรื่องรีซอตโต

หากพูดถึงอาหารอิตาเลียน หลายคนอาจนึกถึงอาหารจานคลาสสิกอย่างพิซซ่าและพาสต้าซึ่งล้วนแต่เป็นเมนูทำจากแป้ง แต่รู้หรือไม่คะว่าอาหารอิตาเลียนยังมีอีกหนึ่งเมนูหนึ่งที่มี “ข้าว” เป็นส่วนผสมหลักและยังมีชื่อเสียงไม่แพ้กันเลยทีเดียว เมนูนั้นมีชื่อว่า “รีซอตโต” นั่นเองค่ะ ว่าแต่อาหารจานนี้จะมีที่มาอย่างไร วันนี้แอดมินจะมานำเสนอเกร็ดประวัติศาสตร์น่ารู้เกี่ยวกับรีซอตโตที่จะทำให้เพื่อนๆ เข้าใจและได้ดื่มด่ำกับรสชาติแสนอร่อยอย่างเต็มอิ่ม ขอบอกก่อนว่าแอดมินแอบมีเซอร์ไพรส์ด้วยนะ! อย่ารอช้ารีบทำความรู้จักกับรีซอตโตกันเลยค่า


Italian cuisine generally reminds many people of the classic dishes like pizza and pasta which are all flour-based. But did you know about another rice-based dish like “risotto” which is equally iconic? Today we will share with you the history of risotto to give you more understanding and fully indulge in its deliciousness. Let’s explore the fun facts and get to know this Italian delight with us.

>>ช็อปวัตถุดิบทำรีซอตโตผักโขมผสมเห็ดและเลมอน<<

>>Shop Ingredients for Spinach Risotto with Mushroom and Lemon<<


จุดกำเนิดรีซอตโต

Origin of Risotto

เชื่อว่าจุดกำเนิดของ “รีซอตโต” มาจากสมัยที่ชาวอาหรับนำข้าวเข้ามาเผยแพร่ในผืนแผ่นดินยุโรปเมื่อราวคริตศตวรรษที่ 10 ค่ะ โดยเริ่มปลูกที่ประเทศสเปนเป็นที่แรก ก่อนส่งออกไปยังอาณาจักรใกล้เคียง เช่น ซิซิเลีย เกาะทางตอนใต้ของประเทศอิตาลีที่มีภูมิประเทศราบลุ่มและภูมิอากาศชื้น เหมาะกับการปลูกธัญพืชจำพวกข้าวอย่างมาก ราวปลายศตวรรษที่ 14 นักบวชคณะซิสเตอร์เซียน จึงเริ่มปลูกข้าวในแคว้นปีเยมอนเต ทางตะวันตกเฉียงเหนือของอิตาลีและนำมาใช้ทำอาหารจำพวกข้าวบดรสชาติหวาน และยังไม่ใช่เมนูอาหารคาว


It is believed that risotto is originated in the period when the Arabs introduced rice to Europe around the tenth century. It was first planted in Spain before exporting to other kingdoms including Sicily, the southern island of Italy which is plain with a humid climate. Therefore, it is a perfect area for growing grains, especially rice. During the late fourteenth century, the Cistercians began to grow rice in Piedmont, the region in northwest Italy and used it to make sweet rice porridge. There was no savory dish at the time.


แต่สูตรรีซอตโตที่ใกล้เคียงกับยุคปัจจุบันมากที่สุดมาจากเรื่องเล่าขานของ “วาเลอริอุส” ช่างทำกระจกสีตกแต่งอาสนวิหารมิลาน (Duomo di Milano) ราวปี ค.ศ. 1574 เมื่อผลงานเสร็จสิ้น ชาวเมืองมิลานต่างไม่ยกย่องในความสามารถของเขา แต่กลับบอกว่า ที่กระจกสีดูสง่างามเป็นเพราะได้สีสันสวยสดจากหญ้าฝรั่น เมื่อหัวหน้าช่างจัดงานแต่งงาน วาเลอริอุส จึงแอบนำหญ้าฝรั่นจำนวนมากใส่ผสมในข้าวและหวังว่าจะทำให้งานแต่งล่ม แต่ผู้ร่วมงานกลับชื่นชอบในความแปลกใหม่นี้และคิดว่าเป็นสูตรอาหารที่น่าสนใจ และได้พัฒนาสูตรด้วยการเติมเนื้อสัตว์และส่วนผสมอื่นๆ ในเวลาต่อมา ส่วนรีซอตโตสูตรดั้งเดิมจะมีชื่อเรียกเฉพาะว่า “Risotto alla Milanese” ซึ่งนับว่าเป็นของดีขึ้นชื่อของกรุงมิลานจนถึงปัจจุบันค่ะ


The closest recipe to the one nowadays came from the story told by Valerius, the stained-glass artist for Milan Cathedral (Duomo di Milano) in 1574. Once the artwork was completed, Milanos did not approve of his talent but instead was of the opinion that the beauty of the stained-glass came from the vivid color of saffron. When the foreman organized a wedding, Valerius secretly put a large quantity of saffron in the rice and hoped to crash the wedding. The outcome turned out completely the opposite when Milano people actually loved the uniqueness and made it out to be an interesting recipe. The recipe, later on, was developed by adding meat and other ingredients. The original risotto recipe is particularly known as “Risotto alla Milanese” which has been the signature dish of Milan until today.


รู้จักพันธุ์ข้าวใช้ทำรีซอตโต

Types of Rice for Risotto

รีซอตโตในภาษาอิตาเลียนมาจากคำว่า “Riso” ที่แปลว่าข้าว ดังนั้นรีซอตโตจึงมีส่วนผสมพื้นฐานคือข้าว ซึ่งผ่านการปรุงรสด้วยวิธีการผัดเคี่ยวเข้ากับซุปจากเนื้อสัตว์หรือผัก เนย หอมใหญ่ ไวน์ขาว และชีสพาร์เมซานอย่างช้าๆ ในประเทศอิตาลี มีข้าว 3 สายพันธุ์ยอดนิยมให้เลือกสรรใช้ทำเมนูรีซอตโตดังนี้ค่ะ


Risotto is derived from the Italian word “Riso” which means rice. So the primary ingredient of risotto is rice being slow-cooked and simmered in meat stock or vegetable stock together with butter, onion, white wine, and parmesan cheese. In Italy, there are 3 popular rice varieties available for making the famous Italian dish.


ข้าวพันธุ์ อาร์โบริโอ


ข้าวเมล็ดสั้นที่ให้เนื้อสัมผัสแน่นเหนียวเพราะมีปริมาณแป้งอยู่มาก แหล่งกำเนิดข้าวสายพันธุ์นี้อยู่ที่จังหวัดอาร์โบริโอ ในแคว้นปีเยมอนเต ทางตอนเหนือของอิตาลี อาร์โบริโอนับว่าเป็นข้าวใช้ทำรีซอตโตที่นิยมแพร่หลายมากที่สุดเพราะหาซื้อได้ง่ายและมีราคาไม่สูงหากเทียบกับสายพันธุ์อื่น


Arborio is an Italian short-grain rice with a creamy texture due to its high starch content. Originated in Arborio, Piedmont region in northern Italy, this rice variety is widely used for making risotto since it is easy to find at a reasonable price compared to other varieties.


ข้าวพันธุ์วีอาโลเนนาโน


มีลักษณะสั้นกว่าข้าวชนิดอื่นๆ และสามารถดูดซับน้ำซุปได้มาก ทำให้รีซอตโตมีความเข้มข้นหอมมันเป็นพิเศษ มีแหล่งปลูกอยู่ที่จังหวัด เวโรนา ในแคว้นเวเนโต ทางตอนใต้ของประเทศอิตาลี มีราคาแพงกว่าข้าวสายพันธุ์อาร์โบริโอ


Vialone Nano has short and plump grains. It can absorb a large amount of stock making it the perfect choice for sumptuously creamy risotto. Grown in the southern province of Verona in Veneto, this unique rice cultivar is more expensive than Arborio rice.


ข้าวพันธุ์ คาร์นาโลรี