LINE PROMOTE_728x90.jpg

7 เครื่องเทศน่ารู้คู่ครัวแดนภารตะ

ผู้หลงใหลในเสน่ห์ของอาหารย่อมรู้ดีว่าองค์ประกอบสำคัญของความสมบูรณ์ทางแบบทางรสชาติมีอยู่มากมาย นอกเหนือจากกรรมวิธีการทำ สิ่งหนึ่งที่ทำให้อาหารแต่ละชนิดบนโลกแตกต่างคือศาสตร์แห่งการปรุงอาหารนั่นเองค่ะ และถ้าหากเอ่ยถึงอาหารในแถบประเทศเอเชียใต้ที่มีเอกลักษณ์การปรุงโดดเด่น แอดมินเชื่อว่าคงหนีไม่พ้น “อาหารอินเดีย” ซึ่งเป็นที่รู้จักในเรื่องการใช้สารพัดเครื่องเทศมาประกอบในอาหารจนกลายเป็นที่กล่าวขานทั่วโลก...


All food lovers are well aware of essential elements of the completion of flavors apart from instructions. The culinary art is what makes each dish stand out. When it comes to foods from countries in Southern Asia, Indian cuisine must be one of the very first choices people think about as it is globally recognized for its application of spices.


ด้วยรสจัดจ้าน กลิ่นหอมเข้มข้น และสีสันสวยสดจากเครื่องเทศ จึงเป็นเรื่องไม่ยากที่อาหารอินเดียจะได้รับความนิยมในหมู่นักชิมอาหารนานาชาติ เชื่อกันว่าชาวภารตะค้นพบวิธีการใช้เครื่องเทศในฐานะวัตถุดิบปรุงอาหารและวัตถุดิบใช้ประกอบทำยารักษามานานนับพันปี โดยได้รับอิทธิพลทางความรู้มาจากอิยิปต์โบราณ ก่อนขจรไกลสู่ตะวันออกกลาง เอเชีย เมดิเตอร์เรเนียน และยุโรป ในอดีตเครื่องเทศมีมูลค่าสูงกว่าทองคำเพราะต้องใช้เวลาเดินทางข้ามแผ่นดินและมหาสมุทรกว่าจะมาถึงจุดหมายซึ่งมักเป็นประเทศที่สภาพภูมิศาสตร์ไม่เอื้ออำนวยต่อการเพาะปลูกเครื่องเทศชนิดนั้นๆ แต่ผืนแผ่นดินชมพูทวีปที่อุดมสมบูรณ์ด้วยความหลากหลายทั้งทางทรัพยากรธรรมชาติและทางวัฒนธรรม จึงทำให้การใช้เครื่องเทศไม่ใช่เรื่องไกลตัว ทว่าอยู่คู่ครัวชาวอินเดียมาตลอด…


With delightfully full flavors, aromatic fragrances, and gorgeous colors from spices, Indian cuisine has inevitably become popular among international food critics. Greatly influenced by the knowledge from ancient Egypt before passing on to the Middle East, Asia, Mediterranean, and Europe, it is believed that Indians discovered spices used in cooking and medicines for over a thousand years. In the old days, spices were more valuable than gold as it was time-consuming to travel across lands and oceans to bring the spices to the destinations where mostly were not facilitated to grow those particular spices. India, however, is culturally diverse and abundant in natural resources, making spices close to Indian people as a result.


ครั้งนี้แอดมินจะพาเพื่อนๆ ไปทำความรู้จักกับ “เครื่องเทศคู่ครัวแดนภารตะ” แต่ละชนิดที่เป็นหัวใจหลักของเอกลักษณ์ทางรสชาติและรูปโฉมโดดเด่นของอาหารอินเดีย ขอบอกเลยว่า แค่ได้ยินชื่อ กลิ่นก็ลอยเตะจมูกมาแต่ไกลแล้วค่ะ! จะมีอะไรบ้าง ตามแอดมินมาชมเลยค่า


Explore essential spices in Indian cuisine. Each and everyone of them plays such an important role in creating distinct flavors, fragrances, and appearances of Indian dishes. Let’s check them out.


>>ช็อปวัตถุดิบทำข้าวหมกกุ้งสไตล์อินเดีย<<

>>Shop Ingredients for Shrimp Biryani<<


กานพลู


กานพลู หรือ “Lavang” ในภาษาฮินดี เป็นสมุนไพรรสชาติเผ็ดร้อน มักใช้ส่วนดอกตูมที่แก่จัดมาผ่านกระบวนการตากแห้งเพื่อนำมาใช้เป็นส่วนประกอบยารักษาหรือเครื่องปรุงเสริมรสอาหารให้มีกลิ่นหอมเฉพาะตัว แหล่งกำเนิดของกานพลูอยู่ที่หมู่เกาะโมลุกกะ (Maluku Islands) หรือที่รู้จักในชื่อ “หมู่เกาะเครื่องเทศ” (Spice Islands) ปัจจุบัน กานพลูมีจำหน่ายทั้งในรูปแบบดอกตากแห้งและแบบผงป่นละเอียดเพื่อสะดวกต่อการใช้งาน


Clove or “Lavang” in Hindi is a warm spice with an intense flavor that originated on the Maluku Islands known as the Spice Islands. Made from dried flower buds, it is commonly used as a medicinal ingredient as well as a food seasoning to enhance a distinct aroma. For convenience, nowadays clove is available in both dried flower buds and powder.


เมล็ดมัสตาร์ด


กลิ่นหอมฉุนของเมล็ดมัสตาร์ดหรือ “Rai” ช่วยชูรสให้อาหารอย่างน่าเหลือเชื่อ ยิ่งถ้าเป็นเมล็ดมัสตาร์ดสีเข้มจะมีกลิ่นหอมมากขึ้น นิยมใช้เพื่อปรุงรสอาหาร ทำพริกแกงและหมักเนื้อสัตว์ เป็นต้น นอกจากกลิ่นและรสชาติ เมล็ดมัสตาร์ดยังอุดมด้วยคุณสมบัติทางยาที่มีประสิทธิภาพในการลดการอักเสบต่างๆ ในร่างกายอีกด้วย


The pungentness of mustard seeds or “Rai” unbelievably levels up the food flavor. The darker the seeds are, the stronger the aroma is. They are widely used to enhance flavors, make curry paste, and marinate meat. Apart from the unique flavor and fragrance, medicinal properties of the mustard seeds are also recognized in that they can effectively reduce inflammation in the body.


เมล็ดยี่หร่าแขก


เครื่องเทศที่คนไทยหลายคนต่างคุ้นเคยดี เพราะเมล็ดยี่หร่าที่คนอินเดียเรียกว่า “Jira” นั้นอยู่ในเมนูอาหารจานอร่อยอย่างแกงมัสมั่น สำหรับเมล็ดยี่หร่าสายพันธุ์ที่ชาวอินเดียนิยมใช้จะเป็น “เมล็ดยี่หร่าแขก” ซึ่งจะให้รสเผ็ดเจือขม ช่วยดับกลิ่นคาวของเนื้อสัตว์ได้อย่างดี


Also known as “Jira” in India, cumin is a spice which Thai people are well familiar with as it is one of the ingredients for Massaman curry. The species Indians popularly use is cumin seeds which offer a slightly bitter, warm yet powerful flavor and aroma. It perfectly removes a strong smell of meat.


ลูกกระวานเทศ


ลูกกระวานเทศ หรือ “Elaichi” ในภาษาฮินดีนิยมใช้ปรุงอาหารประเภทเมนูแกง เม