LINE PROMOTE_728x90.jpg

รู้จัก 6 ของหวานประจำเทศกาลคริสต์มาสยอดนิยมทั่วโลก

“แสงไฟพราวระยับประดับบนต้นสนสูงใหญ่ รายล้อมด้วยกล่องของขวัญหลากสีสัน กวางแรนเดียร์ ซานตาคลอส และ เสียงเพลงรื่นเริง…” อาจเป็นหนึ่งในบรรดาหลายสิ่งที่สัมผัสได้ในวัน “คริสต์มาส” (Christmas’s Day) เทศกาลส่งท้ายปีสุดพิเศษอันมีจุดเริ่มต้นจากวันสำคัญทางศาสนาของคริสต์ศาสนิกชน


ด้วยมนต์เสน่ห์และกลิ่นอายแห่งการเฉลิมฉลอง ทำให้วันคริสต์มาสกลายมาเป็นเทศกาลสากลที่ผู้คนทั่วโลกต่างรอคอย เพื่อเติมเต็มให้วันพิเศษเช่นนี้หอมหวลยิ่งขึ้น แอดมินรวบรวม “6 ของหวานประจำเทศกาลคริสต์มาส” จากทั่วทุกมุมโลกพร้อมเกร็ดประวัติศาสตร์น่ารู้มาฝากเพื่อนๆ ด้วยค่ะ ถ้าอยากรู้ว่ามีเมนูไหนโดนใจบ้าง ไปหาคำตอบพร้อมๆ กันเลยค่า


“Large Christmas tree decorated with glow light and ornaments, surrounded by piles of vibrant gift boxes, a herd of reindeers, and festive Christmas songs…” you can feel the air filled with joy and happiness on Christmas Day, a festival celebrated at the end of the year.


At the beginning, Christmas was recognized as an important Christian holy day. The miracle of this festive holiday has made Christmas a popular festival by people all around the world. To fill this special holiday with more joy and happiness, we’ve gathered “6 traditional Christmas treats” from all parts of the world with some interesting anecdotes for you. If you’re interested and wish to know more about Christmas Day, please follow us so that we can find out altogether.

>>ช็อปวัตถุดิบทำขนมปังขิง<<

>> Shop Ingredients for Gingerbread Cookies <<


พาเนตโทเน่

Panettone

โดดเด่นด้วยรูปทรงโดมสูงแปลกตา “พาเนตโทเน่” เป็นหนึ่งในเมนูคลาสสิกประจำโต๊ะอาหารวันคริสต์มาสของชาวอิตาเลียน เนื่องจากมีผลไม้เชื่อม ลูกเกด และ น้ำผึ้งเป็นส่วนผสม ทำให้มีรสชาติหอมหวานและเนื้อสัมผัสฟูนุ่ม เล่ากันว่าสูตรขนมหวานจานนี้มีจุดกำเนิดอยู่ที่กรุงมิลาน ประเทศอิตาลี ก่อนจะได้รับความนิยมแพร่หลายทั่วทวีปยุโรป ขนมปังพาเนตโทเน่มักทานเป็นอาหารว่างคู่กับชาหรือกาแฟ และจะทานคู่กับ “มอสกาโต ดัสติ” (Moscato d’Asti) และ อัสติ สปูมานเต (Austi Spumante) ไวน์ขาวมีฟอง ในค่ำคืนวันคริสต์มาสและวันขึ้นปีใหม่ด้วยค่ะ


“Panettone”, a dome-shaped confectionery has been one of the traditional Christmas dishes in Italy. The bread loaf contains a mixture of candied fruit peeled, raisins, and honey, and provides delectable flavor along with its fluffy and tender texture whenever you take a bite. Some said that Panettone was originated in Milan, Italy before the bread spread its popularity across European countries. People usually pair Panettone with a cup of coffee or tea during break time. Also, the bread perfectly goes with “Moscato d’Asti” and “Austi Spumante”, sparkling white wine to celebrate Christmas at night and on New Year’s Day.


บุช เดอ โนเอล (เค้กขอนไม้)

Bûche de Noël (Yule Log)

เค้ก “บุช เดอ โนเอล” ถือกำเนิดจากความต้องการที่อยากจะอนุรักษ์ธรรมเนียมโบราณของชาวบ้านฝรั่งเศสที่มักตัดต้นไม้ชิ้นใหญ่และเผาท่อนไม้ตั้งแต่ช่วงเทศกาลคริสต์มาสไปจนถึงปีใหม่ เพราะเชื่อว่าจะนำพาโชคดีมาสู่ครอบครัว แม้ว่ารูปร่างทรงกระบอกจะดูละม้ายคล้ายขอนไม้ แต่ขนมหวานจานนี้กลับมีเนื้อสัมผัสนิ่มนวล หอมหวาน แถมด้านนอกยังเต็มเปี่ยมรสชาติเข้มข้นของช็อคโกแลตเข้ากันกับบัตเตอร์ครีมละมุน สวยทั้งรูป อร่อยทั้งรสเลยค่ะ


“Bûche de Noël” was originated by French people in the past with the hope to preserve their traditional way to celebrate Christmas. In the past, French people cut a large trunk of tree and burn it from Christmas till New Year’s Day. They believed that by doing so, they and their families would be blessed with luck. The cake might look quite similar to a yule log but instead of rough and hard wood-like texture, it offers soft and tender. The taste is also delightful. The cake is coated with rich Chocolate Ganache that perfectly goes with buttercream. You’ll love stunning look of Bûche de Noël as well as its delectable flavor.


พาฟโลวา

Pavlova

ขนมหวานที่เปี่ยมด้วยรูปร่างหน้าตาสวยงามและเรื่องราวเบื้องหลัง “พาฟโลวา” ขึ้นชื่อว่าเป็นของหวานประจำประเทศนิวซีแลนด์และออสเตรเลีย ลักษณะคล้ายกับเมอแรงก์ (Meringue) เนื้อกรอบนอก นุ่มเบาด้านแบบฝรั่งเศส ทว่าเติมความหวานฉ่ำด้วยวิปครีมและผลไม้สด มีเรื่องเล่าว่าผู้คิดค้นสูตรขนมหวานจานนี้ได้แรงบันดาลใจจาก แอนนา พาฟโลวา (Anna Pavlova) นักบัลเลต์หญิงชาวรัสเซียชื่อดังที่เคยมาแสดงที่ประเทศนิวซีแลนด์และออสเตรเลียราวต้นศตวรรษที่ 20 ลักษณะของขนมจึงสวยงามดั่งที่เห็นค่ะ


An elegant dessert called “Pavlova” has its stor