LINE PROMOTE_728x90.jpg

5 กิจกรรม ในวันมาฆบูชา ที่พุทธศาสนิกชนไม่ควรพลาด

ในวันมาฆบูชาที่กำลังจะถึงนี้ หลายครอบครัวคงเตรียมตัวไปวันทำบุญกันเหมือนทุกปีใช่ไหมคะ วันนี้แอดมินมีข้อแนะนำ สำหรับการเป็นพุทธศาสนิกชนที่ดีมากฝากรับรองว่า ถ้าทุกคนทำได้ จิตใจของเราก็จะสงบขึ้นอีกเยอะเลย

As Makha Bucha Day is approaching, many families must be prepared to make merit like every year. Today we have useful advice for good Buddhists. If you can achieve it, your mind will be peacefully at ease.

1. เข้าวัด ทำบุญ ถวายสังฆทาน

Go to temple, make merit and give the offering dedicated to the monks

ในวันมาฆบูชานี้ต้องเตรียมตัวไปทำบุญที่วัด ด้วยการเตรียมเครื่องสักการะ เช่น ดอกไม้ธูป เทียน และเครื่องสังฆทานไป โดยจะต้องรู้จัก การเลือกข้าวของไปถวายพระด้วยนะคะ ควรเลือกของที่มีคุณภาพ และมีประโยชน์ใช้ได้จริง

For the upcoming Makha Bucha Day, Buddhists should get ready to make merit at the temple by preparing flowers, incense sticks, candles and offering. It is important to know how to choose the offering with good quality and useful dedicated to the monks.

2. ทำทาน ช่วยเหลือผู้ยากไร้และผู้ด้อยโอกาส

Give alms to the poor and the unfortunate

วิธีที่ง่ายที่สุดเลย คือการบริจาคของไปตามมูลนิธิต่างๆ ไม่ว่าจะเป็นเด็กกำพร้า ผู้สูงอายุ คนพิการ หรือไม่แต่ช่วยเหลือสัตว์โลก นอกจากได้บุญแล้วยังอิ่มใจที่ได้ให้ผู้อื่นด้วยนะคะ มีเยอะก็แบ่งปันค่ะ บ้านเมืองเราจะได้มีแต่รอยยิ้มและน่าอยู่เนอะ

The easiest way to give alms is making donations to different foundations for orphans, the elderly, the handicapped or animals. Not only do you get to make merit, but it also makes your heart whole and overwhelmed that you give to those in need. Sharing brings happiness and makes the world a better place.

3. ไปเวียนเทียน

Attend the candlelight procession around a temple

เป็นกิจกรรมสำหรับชาวพุทธยาม ในค่ำคืนที่ดวงจันทร์เต็มดวงค่ะ พากันเตรียมดอกไม้ธูป เทียน และจูงมือคนในครอบครัวไปที่วัด แล้วก็ร่วมกิจกรรมเพื่อรำลึกถึงคุณของพระพุทธ พระธรรม และพระสงฆ์

It is a Buddhist ceremony that takes place on the full moon night. Most Buddhists will prepare flowers, incense sticks and candles and go to temple with family to participate in this activity for the recollections of the Buddha, the Dhamma and the Sangha.

4. เป็นคนดี คิดดี ทำดี

Be good, do good and think positive

3 สิ่งนี้ทำได้ทุกวัน ไม่จำเป็นต้องเป็นว่าแค่วันพระค่ะ การเป็นคนดีมีจิตใจที่ดีนั้น นอกจากจะเป็นการสร้างความสุขให้ตัวเองได้แบบง่ายๆ แล้วก็ยังเป็นแรงผลักดัน ให้เด็กๆ หรือคนรอบข้างของเราสามารถวางตัวเป็นคนดีได้เช่นกัน การเป็น แบบอย่างที่ดีให้คนในสังคมนี้ไม่เพียงแต่ได้บุญนะคะยังเป็นที่รักและเป็นการแบ่งปันความรักนี้ให้กับโลกอีกด้วยค่ะ

You can be good, do good and think positive every day and not only on Buddhist holy day. Having a kind heart is a simple way to bring you joys and influence people around you to become the same as well. Setting a good example for the society is not only a blessing, but you will also be loved by sharing your love with the world.