LINE PROMOTE_728x90.jpg

5 เมนูแนะนำอาหารจีนเสฉวน อร่อยเด็ดเผ็ดจัดจ้าน

อาหารเสฉวน หรือชวนไช่ (川菜) เป็นอีกหนึ่งประเภทอาหารท้องถิ่นในมลฑลเสฉวน ที่ตั้งอยู่ทางภาคตะวันตกเฉียงใต้ของจีน มีรสชาติเผ็ดจัดจ้านอันเป็นเอกลักษณ์เฉพาะตัว และความเผ็ดนั้นทำให้รู้สึกซ่าที่ลิ้น จึงทำให้ครองใจคนไทยที่ชื่นชอบอาหารแซ่บซี้ดได้อย่างไม่ยาก วันนี้แอดมินจึงมี 5 เมนูอาหารจีนเสฉวนมาแนะนำเพื่อนๆ สายแซ่บไปลองลิ้มชิมรสกัน ซึ่งแต่ละเมนูที่แอดมินหยิบมาฝากนั้นคอนเฟิร์มความอร่อยเด็ดและเผ็ดจัดจ้านถึงใจอย่างแน่นอน จะมีเมนูไหนบ้างตามไปชมกันเลยค่ะ


Sichuan cuisine is regarded as a style of local Chinese cuisine originating from Sichuan Province situated in the Southwest region of China. It’s unique for bold flavors, particularly the pungency and numbing spiciness that would easily capture the hearts of Thai foodies. Fire up your taste buds with 5 mush-try Sichuan dishes.


>>ช็อปวัตถุดิบเมนูเต้าหู้ผัดซอสเสฉวน<<

>>Shop Ingredients for Mapo Tofu<<


หม่าล่าหั่วกัว (麻辣火鍋)

Sichuan Mala Hot Pot


หม้อไฟน้ำซุปหม่าล่า เป็นหม้อไฟสไตล์เสฉวน โดดเด่นด้วยรสเผ็ดร้อนและความรู้สึกชาของพริกฮวาเจียว (花椒) ซึ่งเป็นเครื่องปรุงหลักในน้ำซุป ทำให้เกิดอาการที่เรียกว่าหม่าล่า (麻辣) มีความหมายว่าความเผ็ดที่ทำให้เกิดอาการชา นอกจากนั้นหม้อไฟน้ำซุปหม่าล่าก็ยังประกอบไปด้วยสารพัดอาหารอื่นๆ ที่ไม่ได้แตกต่างจากหม้อไฟธรรมดาหรือสุกี้ในบ้านเราเลย ไม่ว่าจะเป็นสมุนไพร เครื่องเทศของจีน เนื้อสัตว์ ลูกชิ้น หรือผักรวมชนิดต่างๆ ใครที่อยากอร่อยลิ้นชา แอดมินขอแนะนำเมนูนี้เลยค่ะ


Sichuan mala hot pot is famous for a tandem combination of burning and numbing from Sichuan pepper known as hua jiao which is the key ingredient for the fiery soup. The pepper produces a mala effect meaning numbing and spicy sensations. In fact, this particular Sichuan hot pot consists of a variety of ingredients similar to the common hot pot from Chinese herbs and spices, meat, meat balls, to mixed vegetables. If you wish to experience the numbing scrumptiousness, Sichuan mala hot pot is the one for you.


กงเป่าจีติง (宫保鸡丁)

Chicken Stir Fry with Chili and Peanuts


ไก่ผัดถั่วลิสงพริกแห้งจานนี้ จะมีรสชาติที่เน้นเปรี้ยวนำหวานเค็มตามอย่างลงตัว และยังคงให้ความรู้สึกเผ็ดชาที่ปลายลิ้นตามสไตล์อาหารจีนเสฉวนต้นตำหรับ ไก่หั่นเต๋าผัดกับซอสปรุงที่ให้รสชาติกลมกล่อม เติมรสชาติเผ็ดร้อนด้วยพริกชวงเจีย (川椒) หรือพริกหอม และพริกแห้ง ผัดเข้ากับผักนานาชนิดอย่างขิงแว่น กระเทียมฝาน และโคนต้นหอมหั่นท่อน ปิดท้ายด้วยการใส่ถั่วลิสงทอดลงไปแล้วคลุกเคล้าให้ส่วนผสมเข้ากัน จากนั้นก็พร้อมเสิร์ฟความอร่อยในสไตล์จีนเสฉวนได้เลยค่ะ


Gong Bao Ji Ding (chicken stir fry with chili and peanuts) is famous for a perfect combination of sour and savory flavors but remains its numbing hot & spicy tastes that the authentic Sichuan cuisine offers. Diced chicken is fast fried in a wok with the seasoning sauce and enhance the fieriness with Sichuan pepper and dried chili. Stir fry until well-blended along with sliced ginger, garlic, spring onions, and fried peanuts. And the original Sichuan deliciousness is served.


ตันตันเมี่ยน (担担面)

Spicy Sichuan Noodles


บะหมี่เสฉวนซอสงารสเผ็ด เสิร์ฟมาในลักษณะอาหารจานเดียวคล้ายเมนูก๋วยเตี๋ยวในบ้านเรา แตกต่างตรงที่ตันตันเมี่ยน 1 ชามจะให้ครบทุกรสชาติทั้งเปรี้ยวหวานเค็มเผ็ดจากน้ำซุปซอสงารสเผ็ด ที่มีส่วนผสมของน้ำมันพริกจีน ผักดองสไตล์เสฉวน ราดลงบนเส้นบะหมี่ที่มีเส้นคล้ายกับราเม็ง ท็อปปิ้งด้วยหมูสับและต้นหอม เมนูตันตันเมี่ยน เป็นเมนูสตรีทฟู้ดดั้งเดิมของมลฑลเสฉวน ซึ่งสามารถหาทานได้ง่าย จึงเป็นอาหารเสฉวนอีกเมนูหนึ่งที่ครองใจคนทั่วไปได้อย่างไม่ยากค่ะ


Spicy Sichuan noodles with toasted sesame sauce is served in a single dish style. Similar to the noodle soup in Thailand, a bowl of Dan Dan noodles offers full flavors including sweet, sour, savory, and spicy from the spicy sesame sauce. The original Sichuan noodles comprises ramen noodles topped with Chinese chili oil, Sichuan style pickled vegetables, ground pork, and spring onions. Dan Dan Mian is an original street food dish in Sichuan Province making it easy to find and another popular menu.