LINE PROMOTE_728x90.jpg

5 โยเกิร์ตไร้นมวัวรสอร่อยถูกใจคนแพ้แลคโตส

ใครๆ ต่างก็รู้จักชื่อเสียงของ “โยเกิร์ต” ว่าเป็นแหล่งรวมสารอาหารดีมีประโยชน์และยังอัดแน่นไปด้วยจุลินทรีย์มีชีวิตซึ่งมีบทบาทสำคัญต่อการทำงานของร่างกายและระบบภูมิคุ้มกัน แต่สำหรับผู้แพ้น้ำตาลแลคโตส การเลือกสรรโยเกิร์ตที่เหมาะสมจึงเป็นสิ่งที่จำเป็นอย่างมากทีเดียวค่ะ เพราะโยเกิร์ตซึ่งเป็นผลิตภัณฑ์ทำจากนมวัวเป็นส่วนใหญ่อาจก่อให้เกิดอาการไม่พึงประสงค์หลายอย่างตามมาได้ ครั้งนี้แอดมินขอเอาใจผู้ที่มีอาการแพ้น้ำตาลแลคโตส แต่ชื่นชอบการทานโยเกิร์ตกับ “5 โยเกิร์ตไร้นมวัวรสอร่อย” มาดูกันเลยค่ะว่ามีอะไรกันบ้าง!


Everyone knows “yogurt” as a nutrient-dense food packed with a number of living bacteria that help promote physical function and the immune system. It’s important for people with lactose intolerance to select the right type of yogurt because yogurt is a dairy product and milk is the main ingredient. As a result, people with lactose intolerance may experience digestive symptoms after consumption. This Tops Picks, we’ve rounded up 5 non-dairy yogurt products for people with lactose intolerance who love to eat yogurt. Take a look at our range of non-dairy yogurt products!


>>ช็อปผลิตภัณฑ์โยเกิร์ตปราศจากนมวัว<<

>>Shop Non-Dairy Yogurt Products<<



ทำไมการเลือกทานโยเกิร์ตปราศจากน้ำตาลแลคโตสจึงสำคัญ?

Why is it necessary to choose non-dairy yogurt?

ปัจจุบันนี้มีผลิตภัณฑ์โยเกิร์ตทางเลือกอยู่มากมายที่ไม่ใช้นมวัวเป็นส่วนผสมหลัก เนื่องจากในน้ำนมวัวมีแลคโตส (Lactose) ซึ่่งเป็นน้ำตาลโมเลกุลคู่อยู่ หากผู้ที่แพ้น้ำตาลแลคโตสทานเข้าไป ลำไส้จะไม่สามารถผลิตเอนไซม์ แลคแตส (lactase) หรือ เบต้ากาแลกโทสิเดส (beta galactosidase) ได้มากเพียงพอต่อการสลายน้ำตาลแลคโตสให้กลายเป็นน้ำตาลกลูโคส (glucose) กับ น้ำตาลกาแลคโตส (galactose) ด้วยสาเหตุนี้เองน้ำตาลแลคโตสจะดูดซึมต่อไปยังลำไส้เล็กและนำไปสู่ขั้นตอนการหมักในลำไส้ใหญ่ แบคทีเรียและจุลินทรีย์ในลำไส้ใหญ่จะย่อยน้ำตาลแลคโตสแทน ก่อให้เกิดกรดและก๊าสซึ่งเป็นสาเหตุของอาการไม่พึงประสงค์หลายอย่าง เช่น ท้องอืด ท้องเฟ้อ ปวดท้อง คลื่นไส้อาเจียน ผายลมบ่อย ขณะที่น้ำตาลส่วนที่ตกค้างอยู่ก็จะดูดน้ำกลับสู่ลำไส้ ทำให้เกิดอาการท้องเสียถ่ายเหลวตามมาได้ค่ะ


These days, you can find non-dairy alternatives to traditional yogurts in the market. That’s because cow’s milk contains a disaccharide called lactose. When people with lactose intolerance consume dairy products, their intestines fail to produce enough lactase or beta-galactosidase to break down lactose into glucose and galactose. The undigested lactose is absorbed in the small intestine and continues to be fermented in the large intestine. Bacteria and microorganisms in the large intestine will break down the lactose, resulting in acid and gas as well as unpleasant symptoms such as in flatulence, indigestion, stomach pain, vomiting, and flatus. The residual lactose will absorb water back into the colon and subsequently lead to diarrhea.


จะเห็นได้ว่าผู้แพ้น้ำตาลแลคโตสมีข้อบกพร่องในเรื่องการผลิตเอนไซม์สำหรับย่อยน้ำตาลแลคโตสหรือบางรายอาจไม่ผลิตเอนไซม์นี้เลย เพราะฉะนั้นการทานอาหารที่มีส่วนผสมของนมวัวจึงเป็นเรื่องที่คนแพ้น้ำตาลแลคโตสต้องใส่ใจเป็นพิเศษ เพราะหากยังคงทานอาหารที่มีส่วนประกอบของน้ำตาลแลคโตสอยู่ ก็อาจส่งผลเสียต่อสุขภาพในระยะยาว โดยเฉพาะอย่างยิ่งอาการท้องเสียซึ่งจะนำมาสู่สภาวะร่างกายสูญเสียน้ำได้ค่ะ


People with lactose intolerance are unable to produce enough enzymes to break down lactose. Some of them can’t even produce such enzymes at all. So, they should avoid dairy products and select food to eat carefully. Eating foods that contain lactose may result in long-term adverse health conditions, especially diarrhea, the major cause of dehydration.


>>ช็อปผลิตภัณฑ์โยเกิร์ตปราศจากนมวัว<<

>>Shop Non-Dairy Yogurt Products<<


สัญญาณและอาการที่บ่งบอกว่าคุณอาจแพ้น้ำตาลแลคโตส

Common symptoms of lactose intolerance