LINE PROMOTE_728x90.jpg

5 เมนูพายสไตล์อังกฤษยอดนิยม

เพื่อนๆ อาจเคยได้ยินคำว่าอาหารประเภท “คอมฟอร์ต ฟู้ด” (Comfort Food) มาบ้างใช่ไหมคะ คอมฟอร์ต ฟู้ด ในนิยามหนึ่ง จะหมายถึงอาหารที่ทานแล้วรู้สึกดีมีความสุข หรือเป็นอาหารอันเปี่ยมล้นด้วยความทรงจำดีๆ ทำให้คิดถึงบ้านหรือแผ่นดินเกิดหากต้องอยู่แดนไกล แน่นอนว่าแต่ละวัฒนธรรมบนโลกย่อมมีอาหารประเภทนี้อยู่มากมายค่ะ สำหรับครั้งนี้ แอดมินจะมาพูดถึง คอมฟอร์ต ฟู้ดคู่วัฒนธรรมชาวอังกฤษมาอย่างยาวนานกว่าหลายศตวรรษ นั่นคือ “พาย” อาหารประเภทอบสุดคลาสสิก โดดเด่นด้วยความหอมอร่อยจากแป้งพายและไส้เลิศรสอัดแน่นด้านใน จะมีเมนูไหนบ้าง มาติดตามชมกันได้เลยค่ะ


You might have heard of “comfort food” before. In fact, comfort food can be defined as food that gives sentimental comfort or a nostalgic value which may reminds someone of their motherland and specific culture when away from home. This week, let’s explore a comfort food like “pie” that has long been a staple of the British culture for centuries. This classic baked dish is unique for its aromatic pie crust and delightfully savory filling. Find out more about 5 lavish British pies.

>>ช็อปวัตถุดิบทำคอทเทจ พาย<<

>>Shop Ingredients for Cottage Pie<<


เมลตันมาวเบรย์พาย

Melton Mowbray Pie

พายหมูดั้งเดิมของชาวอังกฤษที่มีประวัติยาวนาน ตั้งตามชื่อเมือง (Melton Mowbray) ทางทิศตะวันออกเฉียงเหนือของ Leicester ซึ่งเป็นแหล่งกำเนิดของพายสูตรนี้ มีจุดเด่นตรงรูปทรงวงกลมสูง ด้านนอกทำจากแป้งพายหนาทำด้วยมือ ด้านในอัดแน่นเนื้อหมูสับปรุงรสด้วยเกลือ พริกไทย และบางทีอาจมีไข่ต้มแทรกอยู่ตรงกลาง นิยมเสิร์ฟแบบเย็น ซึ่ง Melton Mowbray Pork Pie มีต้นตำรับสูตรมาจากร้าน Dickinson & Morris ตั้งแต่ปี ค.ศ. 1851 และได้รับการขนานนามว่าเป็น “สุดยอดพาย” การันตีด้วยรางวัลชนะเลิศจากงาน British Pie Awards 2019 เลยทีเดียวค่ะ


Named after Melton Mowbray, a town in the northeast of Leicester, this traditional English pork pie is unique for its tall round shape, handmade thick pie crust pastry, and filling of savory chopped pork seasoned with salt and pepper. Sometimes there is a boiled egg added in the center and is commonly served cold. The authentic Melton Mowbray pork pie has been baked by Dickinson & Morris since 1851. It is renowned for the best pie guaranteed by British Pie Awards 2019.


สเต๊กแอนด์เอลพาย

Steak & Ale Pie

หนึ่งในสูตรพายที่พัฒนาจากพายสมัยยุคกลางของอังกฤษ เนื้อสัมผัสด้านนอกเป็นแป้งพายกรอบหอม ส่วนด้านในเป็นสเต๊กเนื้อตุ๋นกับเอล (Ale) เบียร์หมักทำจากมอลต์และบาร์เลย์และสมุนไพรจนได้รสชาติเข้มข้นชุ่มฉ่ำ เป็นหนึ่งในเมนูยอดนิยมตามผับ (pub) ต่างๆ ในประเทศอังกฤษ เข้ากันได้ดีกับมันฝรั่งแผ่นทอดกรอบและถั่วลันเตาต้มค่ะ


A classic dish found in most British pubs, Steak and Ale Pie has been created during the Middle Ages. Pieces of steak are braised with herbs and English ale made from malt and barley until full-flavored, then wrapped in a flaky crust. The rich juicy Steak and Ale Pie is best accompanied by chips and peas.


พ็อตพาย

Pot Pie

สูตรพายที่เชื่อว่ามีอายุเก่าแก่มากที่สุดเพราะมีหลักฐานเชื่อมโยงว่ามีมาตั้งแต่สมัยยุคหินใหม่หรือ 9,500 ปีก่อนคริสตกาล ทำจากแป้งพายที่ผ่านการอบจนกระทั่งแป้งมีสีเหลืองทองและเนื้อร่วนเล็กน้อย ส่วนด้านในมักทำจากเนื้อสัตว์ผสมกับผักและเครื่องปรุงรส และมักเสิร์ฟในถาดหรือถ้วยขนาดเล็กค่ะ


With a long history, pot pie is believed to be the world’s oldest pie as it is said to have originated since the Stone Age or around 9500 B.C. Commonly served in a pie pan or small bowl, this type of pie consists of flaky pastry and a variety of seasoned meat and plant-based fillings.


ชีสแอนด์ออเนียนพาย

Cheese & Onion Pie

แม้จะมีที่มาจากสูตรอาหารฝรั่งเศสนั่นคือ “ทาร์ตหัวหอม” (Tarte à l'oignon) แต่ Cheese & Onion Pie ได้รับความนิยมในประเทศอังกฤษมาอย่างยาวนานแล้วค่ะ โดยเฉพาะแถบตะวันตกเฉียงเหนือของประเทศ สูตรต้นตำรับจะใช้ส่วนผสมอันลงตัวระหว่างชีสแข็งจาก Lancashire หัวหอมและสมุนไพรมาทำเป็นไส้พายค่ะ


Inspired by the French onion tart (Tarte à l'oignon), the cheese & onion pie has long been popular in the UK, particularly in the northwest region. The original recipe of this hearty shortcrust pie consists of a delectably flawless mixture of Lancashire cheese, onion, and herbs for the filling.


คอทเทจพาย

Cottage Pie

พายหน้าตาน่าทานที่ดูเหมือนจะละลายในปากทันทีที่ได้ลิ้มลองนี้มีที่มาจากการคิดค้นนำวัตถุดิบและอาหารที่เหลือจากมื้อก่อนมาทำเป็นเมนูอร่อย เชื่อว่ามาจากไอเดียของชาวบ้านแถบชนบทของอังกฤษสมัยคริสต์ศตวรรษที่ 18 ซึ่งในขณะนั้นจะนิยมใช้วัตถุดิบหาได้ง่ายและมีราคาถูก เช่น มันฝรั่ง แทนแป้งเหมือนพายทั่วไป มีลักษณะเป็นสตูเนื้อสัมผัสฉ่ำปิดหน้าด้วยมันฝรั่งบดหอมๆ คอทเทจ พายมักมีผู้จำสลับกับ “เชพเพิร์ดส พาย” (Shepherd’s Pie) ที่มีจุดต่างคือจะใช้เนื้อแกะเป็นส่วนผสมนั่นเองค่ะ


Cottage pie originally comes from the idea of turning ingredients and leftovers into savory dishes. It was around the 18th century when the poor British people regarded potato as an affordable, easy-to-find crop. Similar to other pies, this hearty comfort dish is basically a juicy minced beef stew layered with mashed potato on top. Cottage pie is often mistaken for Shepherd’s pie which is traditionally made with ground lamb rather than ground beef.


โอ้โห ไม่น่าเชื่อเลยนะคะว่าจะมีพายมากมายหลายแบบขนาดนี้ แอดมินเชื่อแล้วว่าพายเป็นหนึ่งในอาหารประจำชาติและคอมฟอร์ต ฟู้ดของชาวอังกฤษจริงๆ ค่ะ เหตุผลอาจเป็นเพราะว่าในความหอมหวลของแป้งพายนั้นต่างซ่อนความอร่อยล้ำอยู่ด้านใน พร้อมเซอร์ไพรส์นักชิมอยู่เสมอ หลังทำความรู้จักกับ 5 พายสไตล์อังกฤษกันไปแล้ว วันนี้แอดมินพกสูตรทำ “คอทเทจพาย” พายเนื้อบดรสเข้มข้น พร้อมมันบดด้านบน แค่จินตนาการก็ชวนน้ำลายสอแล้ว ตบเท้าเข้าครัวแล้วไปทำพร้อมกับแอดมินเลยค่ะ


There are unbelievably various types of pies. We believe that pie is in fact one of the national and comfort dishes for the British. The hidden sumptuousness inside the aromatic pie crust is always there to surprise all foodies. After getting to know the 5 delectable British pies, let’s join us in the making of your very own cottage pie. You are guaranteed to savor the mouthwatering minced meat with a topping of mashed potato in the comfort of your own home.


>>ช็อปวัตถุดิบทำคอทเทจ พาย<<

>>Shop Ingredients for Cottage Pie<<

วัตถุดิบ (ไส้พาย)

Ingredients (Filling)


1. เนื้อบดนำเข้า ½ กิโล / Imported minced beef ½ kg.

2. หอมหัวใหญ่หั่นเต๋า 1 หัว / Diced Onion 1 pcs.

3. แครอทหั่นเต๋า ½ หัว / Diced carrots ½ pcs.

4. กระเทียมสับ ½ กลีบ / Chopped garlic ½ pcs.

5. ใบกระวาน ½ ช้อนโต๊ะ / Bay leaf ½ tbs.

6. ใบไทม์ ½ ช้อนโต๊ะ / Thyme ½ tbs.

7. วูสเตอร์ซอส ¾ ช้อนโต๊ะ / Worcester Sauce ¾ tbs.

8. Tomato Paste 1 ช้อนโต๊ะ / Tomato Paste 1 tbs.

9. น้ำซุปเนื้อ ½ ถ้วย / Beef stock ½ cup

10. เกลือ / Salt

11. พริกไทยป่น / Pepper

12. น้ำมันมะกอก 2 ช้อนโต๊ะ / Olive oil 2 tbs.


วัตถุดิบ (มันบด)

Ingredients (Mashed potatoes)


1. มันฝรั่ง 2 หัวใหญ่ / Potatoes 2 pcs

2. เนยเค็ม 30 กรัม / Salted Butter 90g,

3. มัสตาร์ดดีฌง 1 ½ ช้อนชา / Dijon Mustard 1 ½ tsp.

4. วิปปิ้งครีม 40 มล. / Whipping Cream 40 ml.

5. พริกไทยขาว 1 ช้อนชา / White pepper 1 tsp.


>>ช็อปวัตถุดิบทำคอทเทจ พาย<<

>>Shop Ingredients for Cottage Pie<<

วิธีการทำ

Instructions


1.ตั้งกระทะให้ร้อน ใส่น้ำมันมะกอกและนำหอมใหญ่หั่นเต๋าและกระเทียมสับลงไปผัด

Heat the pan and add olive oil. Put diced onions and chopped garlic in the pan to stir fry.

2.นำแคร์รอตหั่นเต๋าลงไปผัด จากนั้นตามด้วยเนื้อบด

Throw diced carrots in the pan and followed by minced beef.

3.ใส่น้ำซุปเนื้อ ใบกระวาน ซอสมะเขือเทศเข้มข้น และใบไทม์ คลุกเคล้าและผัดให้ส่วนผสม เข้ากัน

Add beef stock, bay leaf, tomato paste, and thyme. Stir to mix well.

4.ปรุงรสด้วยวูสเตอร์ซอส เกลือ พริกไทยดำ ผัดจนงวดได้ที่แล้วจึงตักใส่ถาดอบ

Enhance the flavor with Worcester sauce, salt, and black pepper.

5. เริ่มทำมันบดด้วยการต้มมันฝรั่งที่หั่นเป็นชิ้นจนสุก แล้วใช้ที่กดบดมันฝรั่งจนละเอียด

To make mashed potato, boil potato wedges until properly cooked and mash them with a masher until smooth.

6.ปรุงรสด้วยเนยเค็ม มัสตาร์ดดีฌง วิปปิ้งครีม พริกไทยขาวป่น และบดจนเข้ากัน

Season with salted butter, Dijon mustard, whipping cream, ground white pepper, and mash until well-combined.

7.ตักมันบดที่เตรียมไว้ นำมาโปะบนเนื้อบดในถาดอบ จากนั้นอบที่อุณหภูมิ 200 องศาเซลเซียสเป็นเวลานาน 25 นาที หรือจนกว่าหน้าพายเป็นสีเหลือง พร้อมเสิร์ฟ

Spoon the minced meat into an ovenproof dish. Cover the meat with the mash. Bake at 200°C for 25 minutes or until the pie becomes golden brown and ready for serving.


แอดมินหวังว่าเพื่อนๆ คงถูกใจกับสูตรทำ “คอทเทจ พาย” พายสไตล์อังกฤษดั้งเดิมที่ทั้งอร่อยและมีหน้าตาแปลกใหม่ต่างจากพายสูตรอื่นๆ นะคะ ถ้าคิดถึงวัตถุดิบสดใหม่เปี่ยมคุณภาพ รวมถึงผลิตภัณฑ์อื่นๆ อีกมากมายจากทั่วทุกมุมโลก เพื่อนๆ สามารถตามไปช็อปได้ที่ ท็อปส์ หรือผ่านแอปพลิเคชัน ท็อปส์ ออนไลน์ได้ตลอด 24 ชม. เลยค่า !


We genuinely hope you love our traditional British cottage pie recipe. Looking for fresh quality ingredients and a wide range of imported products from around the world? Visit your nearest Tops store or Tops Online website and application 24 hours.


>>ช็อปวัตถุดิบทำคอทเทจ พาย<<

>>Shop Ingredients for Cottage Pie<<

App Dowload_NEW REVISE(LINE)_LINE CARD.j

บทความมาใหม่

บทความมาแรง