LINE PROMOTE_728x90.jpg

เปิดสำรับชาววัง 5 อาหารไทยโบราณคลายร้อน

ท่ามกลางอากาศร้อนแรงทะลุปรอทแบบนี้ แต่จะแก้ปัญหาด้วยการเปิดแอร์อย่างเดียวก็เกรงว่าจะแบกรับค่าไฟพุ่งไม่ไหว ลองมาหาอะไรรับประทานคลายร้อน ให้สดชื่นจากภายในกันสักหน่อยไหมคะ? เพราะวันนี้แอดมินจะพาเพื่อนๆ ทุกคนไปเปิดตำรับสำรับชาววังกับ 5 เมนูอาหารไทยโบราณ ที่จะมาเพิ่มเติมความสดชื่นให้กับทุกคนในฤดูร้อนนี้ จะมีเมนูอะไรบ้าง เตรียมเข้าวังไปพร้อมกับแอดมินรับชมกันเลยดีกว่าค่า...


The electricity bill might give you a shock if you rely on air conditioner too much on hot summer days. Why don’t you find some refreshing food to cool the body from within? We would like to introduce the 5 refreshing traditional Royal Thai cuisines that help cool you down during on hot days. Now, let’s get ready to explore the delectable flavor of the dishes served in the palace in the earlier days.


ข้าวแช่

Khao-Chae (Rice soaked in cool water)


ข้าวแช่ อาหารไทยโบราณที่ได้รับอิทธิพลมาจากมอญ มักรับประทานในช่วงฤดูร้อน เพราะข้าวหอมมะลิหุงสุกแช่น้ำเย็นฉ่ำ ลอยด้วยดอกมะลิกลิ่นหอมอันเป็นเอกลักษณ์แบบไทยๆ ที่มาพร้อมกับสารพัดเครื่องเคียงครบรสอย่างลูกกะปิ พริกหยวกสอดไส้กุ้งสับ ปลายี่สกก้อนแบน หอมสอดไส้ปลาทอด ตามด้วยเครื่องเคียงรสหวานอย่างหมูหรือเนื้อฝอย หัวไชโป๊วหวาน ตัดเลี่ยนด้วยผักผลไม้นานาชนิดอย่างกระชาย มะม่วงรสเปรี้ยวอมหวาน แตงกวาและต้นหอม ซึ่งจะเข้าช่วยเติมเต็มความสดชื่นให้กับร่างกาย ผ่อนคลายความเครียดจากความร้อน ทั้งยังช่วยบรรเทาอาการร้อนในท่ามกลางอุณหภูมิร้อนแรงได้อีกด้วยค่ะ


Khao Chae is the Royal Thai cuisine originated from Mon traditional delicacy dish. It’s a popular traditional summer dish in Thailand. The dish is made from cooked Jasmine rice soaked in jasmine scented water. The jasmine floating on the water represents Thai identity. The dish is served with flavorful side dishes be they Kapi ball, shrimp stuffed sweet peppers, sweet cat fish meat, fried fish stuffed shallots, shredded sweetened beef or pork, preserved shredded sweet radish, and fruits and vegetables like Thai fingerroot, green mangoes, cucumbers, and spring onions. This Royal Thai dish can keep you cool despite the hot weather.


ขนมจีนซาวน้ำ

Kanom Jeen Sao Nam


หากจะพูดถึงอาหารไทยโบราณของชาวภาคกลางที่มักจะรับประทานกันในช่วงฤดูร้อน หลายคนคงนึกถึงเมนู ขนมจีนซาวน้ำ กันนะคะ ด้วยส่วนประกอบที่ลงตัวของขนมจีน ทำจากแป้งข้าวเจ้า และเครื่องซาวน้ำอันประกอบไปด้วยกุ้งแห้งป่น สับปะรดสับ แจงลอน พริก กระเทียมสดและขิงอ่อนซอย เติมน้ำหัวกะทิเข้มข้นผสมหางกะทิ ปรุงรสด้วยน้ำปลา น้ำตาลทราย มะนาว ให้กลมกล่อมพร้อมรับประทาน คุณจะได้รับความหวานฉ่ำ โล่งสดชื่นจากสับปะรดและขิง สัมผัสความมันสุดแสนละมุนของน้ำกะทิที่เข้ากันดีกับแจงลอนสุดๆ บอกเลยว่าร้อนนี้ไม่ลองไม่ได้แล้วค่ะ


When we mention of Thai traditional cuisine consumed in central region of the country during summer, Kanom Jeen Sao Nam is should pop into your mind. Rice noodles made from rice flour is eaten with Sao Nam Sauce containing shredded dried shrimp, chopped pineapple Thai fish cake, chilis, raw garlic, and sliced young ginger. Pure coconut cream and thin coconut cream, fish sauce, granulated sugar and lime juice are combined in the sauce to add delish flavor. You must try it and you will love the juicy, sweet and refreshing flavor from pineapples and ginger and the coconut sauce that goes perfectly with Thai fish cake.


เมี่ยงดอกบัว

Miang Dok Bua


สดชื่นคลายร้อนไปกับเมนูอาหารไทยโบราณได้สุขภาพกับเมี่ยงดอกบัว หนึ่งในไอเดียของกินเล่นสุดครีเอทีฟในช่วงสุดสัปดาห์หรือวันสงกรานต์ที่กำลังจะมาถึงนี้ เปลี่ยนใบชะพลูเป็นกลีบดอกบัวสีชมพูละมุนตา รับประทานกับเครื่องเคียงต่างๆ อย่างขิง หอมแดง มะนาว ถั่วลิสงคั่ว มะพร้าวคั่ว กุ้งแห้ง พริกขี้หนู ราดด้วยน้ำเมี่ยงรสชาติกลมกล่อม แล้วห่อเป็นชิ้นพอดีคำรับประทาน เพื่อนๆ ก็จะได้สัมผัสกับรสชาติที่หวานมันของเครื่องเคียง มาพร้อมกับกลิ่นหอมของดอกบัวและสมุนไพรต่างๆ ที่มีฤทธิ์ช่วยต้านการอักเสบและบรรเทาอาการร้อนในได้อีกด้วยค่ะ


Miang Dok Bua, a traditional Royal Thai cuisine will help cool your body down this summer. It can be a creative snack for weekend or the upcoming Songkran’s Festival. The recipe replaces Cha Plu leaves with light pink lotus petals and the petal is consumed with gingers, shallots, lime juice, roasted peanuts, roasted coconut, dried shrimp, guinea-pepper and Miang sauce. All you need to do is arranging all the ingredients

on lotus petals, fold the petals into a bite-size pocket and enjoy the delish flavor and the aroma of lotus petals and herbs that help reducing inflammation and treat mouth ulcer.


ยำส้มโอกุ้งสด

Spicy Pomelo Salad with Prawn


เอาใจคนที่ชื่นชอบความแซ่บด้วยเมนู ยำส้มโอกุ้งสด อาหารไทยโบราณรสหวานอมเปรี้ยว จะกินคู่กับข้าวก็ได้หรือจะตั้งเป็นสำรับอาหารทานเล่นก็ดี ด้วยสัมผัสและรสชาติของส้มโอที่มีเนื้อฉ่ำ ให้ความเปรี้ยวหวานอย่างลงตัว เพิ่มความแซ่บน้ำลายไหลด้วยการปรุงรสจากพริก มะนาว น้ำตาล น้ำปลา และเติมเต็มความฟินให้สมบูรณ์ยิ่งขึ้นด้วยกุ้งเนื้อเด้ง กรุบกรอบแบบเต็มคำ ส่วนผสมความอร่อยที่ลงตัว ซึ่งจะช่วยให้เจริญอาหารในช่วงซัมเมอร์นี้เป็นอย่างดีเลยค่ะ


For those who prefer something spicy, you will loveSpicy Pomelo Salad with Prawns, traditional Royal Thai cuisine that delivers sweet and sour flavors. It can be a delightful snack and goes well with rice. The texture of juicy, tangy sweet pomelo goes perfectly with condiments like chilis, lime juice, sugar, fish sauce and tender-crisp prawns. The perfect mixture of all ingredients brings out delightful flavor and increase your appetite in the summer.


แตงโมปลาแห้ง

Dried Fish with Watermelon


รังสรรค์ความพิเศษ ช่วยดับกระหายคลายร้อนในช่วงอุณหภูมิปรอทแตกนี้ด้วยของว่างสไตล์ไทยโบราณกับ แตงโมปลาแห้ง เมนูของว่างปิดท้ายมื้ออาหารหลังจากรับประทานข้าวแช่เสร็จ ที่มาพร้อมกับความหวานฉ่ำของแตงโม ซึ่งจะเข้ามาช่วยเติมเต็มความเย็นสดชื่นได้เป็นอย่างดี โรยหน้าแตงโมด้วยปลาแห้งคลุกน้ำตาลและหอมเจียว รับประทานพร้อมกันภายในคำเดียว บอกเลยว่าอร่อยฟินเวอร์ และช่วยดับกระหายท่ามกลางแดดร้อนระอุในเดือนเมษายนนี้ได้เป็นอย่างดีค่ะ


Dried Fish with Watermelon is traditional Royal Thai Cuisine to beat the heat and stay cool on hot summer days. The dish is usually consumed after Khao Chae. The refreshing sweet, juicy watermelon cool you off in the summer. When eat watermelon slices topped with roasted dry fish mixed with sugar and fried shallots in one bite, you will feel like heaven. It’s also a thirst-quenching food to you should try to stay cool during summer, especially in the hottest month like April.


แต่ทว่าเมนูของว่างไทยโบราณอย่าง แตงโมปลาแห้ง ในปัจจุบันนี้ถือว่าเป็นอาหารชาววังที่หารับประทานได้ยากแล้ว แอดมินเลยอยากจะชวนเพื่อนๆ มาโชว์ฝีมืออันประณีต รังสรรค์ แตงโมปลาแห้ง เมนูไทยโบราณไว้ทำรับประทานในสุดสัปดาห์หรือวันหยุดยาวที่กำลังมาถึงนี้ แอดมินขอสปอยล์ไว้ก่อนเลยว่าใช้วัตถุดิบเพียงนิดเดียว และมีวิธีทำที่ง่ายมากๆ แต่สิบปากว่าก็ไม่เท่าตาเห็นเองใช่ไหมคะ? ถ้าอย่างนั้นตามแอดมินมาชมพร้อมๆ กันเลยดีกว่าค่ะ


The traditional Royal Thai Cuisine like “Dried Fish with Watermelon” is not commonly served nowadays. So, it’s a brilliant idea and golden opportunity to show off your culinary skill by cooking this traditional Thai snack to eat in the weekends or to celebrate long holiday period during Songkran. You only need few ingredients for Dried Fish with Watermelon and it’s not complicated to cook. Anyway, a picture is worth a thousand words. So, let’s see how to cook this refreshing summer foods together.


วัตถุดิบ

Ingredients


1. ปลาช่อนแดดเดียวอบ 150 กรัม / Dried snakehead fish 150 g.

2. มายช้อยส์ แตงโมกินรี 1 ลูก / 1 My Choice Kinnaree Watermelon

3. หอมแดง 1 ถ้วย / Shallots 1 cup

4. น้ำตาลทราย 90 กรัม / Granulated sugar 90 g.

5. มายช้อยส์ น้ำมันรำข้าว 100% ผ่านกรรมวิธี 1 ถ้วย / My Choice 100% Refined Rice Bran Oil 1 cup


>>ช็อปวัตถุดิบเมนูแตงโมปลาแห้ง<<

>>Shop Ingredients for Watermelon with Dried Fish and Crispy Shallot<<



วิธีทำ

Instructions


1. เริ่มเตรียมวัตถุดิบด้วยการซอยหอมแดง แล้ววางพักไว้

Slice shallots and set aside.


2. จากนั้นใช้ส้อมขูดปลาช่อนแดดเดียว โดยเอาเฉพาะแต่เนื้อปลาช่อนเท่านั้น

Separate the meat of dried snakehead fish using fork.


3. นำเนื้อปลาช่อนไปตำในครกจนได้เนื้อละเอียด

Pound fish meat using the mortar and pestle until the meat becomes tender.


4. ตั้งกระทะบนเตาไฟฟ้า จากนั้นเทมายช้อยส์ น้ำมันรำข้าวใส่ลงในกระทะ รอจนน้ำมันเดือดแล้วใส่หอมแดงที่ซอยไว้ลงในกระทะ เจียวหอมแดงโดยใช้ไฟกลางอ่อน จนหอมแดงเป็นสีเหลืองทอง ตักขึ้นมาสะเด็ดน้ำมัน แล้ววางพักไว้

Preheat the pan on electric stove and add My Choice Refined Rice Bran Oil. Allow the oil to heat, then add sliced shallots into the pan. Fry sliced shallots over low-medium heat until they become golden. Remove the fried shallots, drain the oil off and set aside.


5. ตั้งกระทะบนเตาไฟฟ้าอีกครั้ง ปรับระดับไฟอ่อน แล้วเทมายช้อยส์ น้ำมันรำข้าวเล็กน้อยลงในกระทะ พอน้ำมันเดือดแล้วใส่เนื้อปลาช่อนบดตามลงไป คั่วเนื้อปลาช่อนบดจนเป็นสีเหลืองกรอบ โดยใช้เวลาคั่วประมาณ 20-30 นาที

Heat the pan over low-heat, add My Choice Rice Bran oil a little. When the oil is popping, add ground snakehead meat into the pan. Roast the fish meat until it turns crispy and golden. This step should take about 20-30 minutes.


6. ปิดเตาไฟ แล้วยกกระทะลงมาวางพักไว้ รอปลาแห้งให้เย็นลง แล้วใส่น้ำตาลและหอมเจียวลงไปคลุกเคล้าให้เข้ากัน เป็นอันเสร็จสิ้นขั้นตอนการทำปลาแห้ง

Turn off the oven, remove the pan and set aside to let the fried dry fish cool. After that, add sugar and fried shallots to combine. Now, the fried dry fish is ready.


7. หั่นแตงโมแล้วขูดออกมาเป็นลูกทรงกลมแล้วจัดใส่จาน ปิดท้ายด้วยการโรยปลาแห้งให้ทั่วจาน จากนั้นพร้อมเสิร์ฟความสดชื่นท่ามกลางฤดูร้อนแรงได้เลยค่ะ

Scoop balls out of watermelon flesh, arrange them on a serving plate, then sprinkle fried dry fish over the plate to garnish. Now, this refreshing food is ready to serve.


ชื่นฉ่ำอุราไปกับอาหารสไตล์ไทยโบราณสูตรเด็ดสะระตี่จากชาววังได้ง่ายๆ ที่บ้านคุณ เพียงมีวัตถุดิบที่มีคุณภาพอย่างมายช้อยส์ แตงโมกินรีสดใหม่ ส่งตรงจากสวนสู่มือคุณ หรือจะเป็นปลาช่อนแดดเดียวได้คุณภาพ ไร้กลิ่นคาวรบกวน ซึ่งเพื่อนๆ สามารถหาซื้อวัตถุดิบเหล่านี้ได้ที่ท็อปส์ ทุกสาขาใกล้บ้านคุณ หรือถ้าใครสะดวกช็อปในท็อปส์ ออนไลน์ก็ได้เช่นกันค่ะ เพราะเราพร้อมจัดส่งสินค้าคุณภาพให้ถึงหน้าบ้านคุณ

แถมยังสั่งซื้อได้ตลอด 24 ชม. ทั้งทางเว็บไซต์และแอปพลิเคชันอีกด้วยนะคะ สัปดาห์หน้าแอดมินจะมีเมนูคลายร้อนอะไรมาฝากกันอีก เพื่อนๆ อย่าลืมรอติดตามชมกันนะค้า...


It’s simple to cook this refreshing traditional Royal Thai Cuisine at home when you have all top-quality ingredients you need for cooking, be they fresh and juicy Kinnaree Watermelon from farm or dried snakehead fish without annoying fishy smell. You can buy these ingredients at all branches of Tops markets or visit Tops Online for shopping. We’re more than happy to deliver the best-quality products straight to your door. You can also visit our website or use application and shop at any time. Stay tuned and see our interesting topic next time.


>>ช็อปวัตถุดิบเมนูแตงโมปลาแห้ง<<

>>Shop Ingredients for Watermelon with Dried Fish and Crispy Shallot<<

App Dowload_NEW REVISE(LINE)_LINE CARD.j

บทความมาใหม่

บทความมาแรง