LINE PROMOTE_728x90.jpg

เปิดสำรับชาววัง 5 อาหารไทยโบราณคลายร้อน

ท่ามกลางอากาศร้อนแรงทะลุปรอทแบบนี้ แต่จะแก้ปัญหาด้วยการเปิดแอร์อย่างเดียวก็เกรงว่าจะแบกรับค่าไฟพุ่งไม่ไหว ลองมาหาอะไรรับประทานคลายร้อน ให้สดชื่นจากภายในกันสักหน่อยไหมคะ? เพราะวันนี้แอดมินจะพาเพื่อนๆ ทุกคนไปเปิดตำรับสำรับชาววังกับ 5 เมนูอาหารไทยโบราณ ที่จะมาเพิ่มเติมความสดชื่นให้กับทุกคนในฤดูร้อนนี้ จะมีเมนูอะไรบ้าง เตรียมเข้าวังไปพร้อมกับแอดมินรับชมกันเลยดีกว่าค่า...


The electricity bill might give you a shock if you rely on air conditioner too much on hot summer days. Why don’t you find some refreshing food to cool the body from within? We would like to introduce the 5 refreshing traditional Royal Thai cuisines that help cool you down during on hot days. Now, let’s get ready to explore the delectable flavor of the dishes served in the palace in the earlier days.


ข้าวแช่

Khao-Chae (Rice soaked in cool water)


ข้าวแช่ อาหารไทยโบราณที่ได้รับอิทธิพลมาจากมอญ มักรับประทานในช่วงฤดูร้อน เพราะข้าวหอมมะลิหุงสุกแช่น้ำเย็นฉ่ำ ลอยด้วยดอกมะลิกลิ่นหอมอันเป็นเอกลักษณ์แบบไทยๆ ที่มาพร้อมกับสารพัดเครื่องเคียงครบรสอย่างลูกกะปิ พริกหยวกสอดไส้กุ้งสับ ปลายี่สกก้อนแบน หอมสอดไส้ปลาทอด ตามด้วยเครื่องเคียงรสหวานอย่างหมูหรือเนื้อฝอย หัวไชโป๊วหวาน ตัดเลี่ยนด้วยผักผลไม้นานาชนิดอย่างกระชาย มะม่วงรสเปรี้ยวอมหวาน แตงกวาและต้นหอม ซึ่งจะเข้าช่วยเติมเต็มความสดชื่นให้กับร่างกาย ผ่อนคลายความเครียดจากความร้อน ทั้งยังช่วยบรรเทาอาการร้อนในท่ามกลางอุณหภูมิร้อนแรงได้อีกด้วยค่ะ


Khao Chae is the Royal Thai cuisine originated from Mon traditional delicacy dish. It’s a popular traditional summer dish in Thailand. The dish is made from cooked Jasmine rice soaked in jasmine scented water. The jasmine floating on the water represents Thai identity. The dish is served with flavorful side dishes be they Kapi ball, shrimp stuffed sweet peppers, sweet cat fish meat, fried fish stuffed shallots, shredded sweetened beef or pork, preserved shredded sweet radish, and fruits and vegetables like Thai fingerroot, green mangoes, cucumbers, and spring onions. This Royal Thai dish can keep you cool despite the hot weather.


ขนมจีนซาวน้ำ

Kanom Jeen Sao Nam


หากจะพูดถึงอาหารไทยโบราณของชาวภาคกลางที่มักจะรับประทานกันในช่วงฤดูร้อน หลายคนคงนึกถึงเมนู ขนมจีนซาวน้ำ กันนะคะ ด้วยส่วนประกอบที่ลงตัวของขนมจีน ทำจากแป้งข้าวเจ้า และเครื่องซาวน้ำอันประกอบไปด้วยกุ้งแห้งป่น สับปะรดสับ แจงลอน พริก กระเทียมสดและขิงอ่อนซอย เติมน้ำหัวกะทิเข้มข้นผสมหางกะทิ ปรุงรสด้วยน้ำปลา น้ำตาลทราย มะนาว ให้กลมกล่อมพร้อมรับประทาน คุณจะได้รับความหวานฉ่ำ โล่งสดชื่นจากสับปะรดและขิง สัมผัสความมันสุดแสนละมุนของน้ำกะทิที่เข้ากันดีกับแจงลอนสุดๆ บอกเลยว่าร้อนนี้ไม่ลองไม่ได้แล้วค่ะ


When we mention of Thai traditional cuisine consumed in central region of the country during summer, Kanom Jeen Sao Nam is should pop into your mind. Rice noodles made from rice flour is eaten with Sao Nam Sauce containing shredded dried shrimp, chopped pineapple Thai fish cake, chilis, raw garlic, and sliced young ginger. Pure coconut cream and thin coconut cream, fish sauce, granulated sugar and lime juice are combined in the sauce to add delish flavor. You must try it and you will love the juicy, sweet and refreshing flavor from pineapples and ginger and the coconut sauce that goes perfectly with Thai fish cake.


เมี่ยงดอกบัว

Miang Dok Bua


สดชื่นคลายร้อนไปกับเมนูอาหารไทยโบราณได้สุขภาพกับเมี่ยงดอกบัว หนึ่งในไอเดียของกินเล่นสุดครีเอทีฟในช่วงสุดสัปดาห์หรือวันสงกรานต์ที่กำลังจะมาถึงนี้ เปลี่ยนใบชะพลูเป็นกลีบดอกบัวสีชมพูละมุนตา รับประทานกับเครื่องเคียงต่างๆ อย่างขิง หอมแดง มะนาว ถั่วลิสงคั่ว มะพร้าวคั่ว กุ้งแห้ง พริกขี้หนู ราดด้วยน้ำเมี่ยงรสชาติกลมกล่อม แล้วห่อเป็นชิ้นพอดีคำรับประทาน เพื่อนๆ ก็จะได้สัมผัสกับรสชาติที่หวานมันของเครื่องเคียง มาพร้อมกับกลิ่นหอมของดอกบัวและสมุนไพรต่างๆ ที่มีฤทธิ์ช่วยต้านการอักเสบและบรรเทาอาการร้อนในได้อีกด้วยค่ะ


Miang Dok Bua, a traditional Royal Thai cuisine will help cool your body down this summer. It can be a creative snack for weekend or the upcoming Songkran’s Festival. The recipe replaces Cha Plu leaves with light pink lotus petals and the petal is consumed with gingers, shallots, lime juice, roasted peanuts, roasted coconut, dried shrimp, guinea-pepper and Miang sauce. All you need to do is arranging all the ingredients

on lotus petals, fold the petals into a bite-si