LINE PROMOTE_728x90.jpg

10 ประเภทขนมไหว้พระจันทร์ ที่คุณอาจไม่เคยรู้มาก่อน

อุ่นเครื่องเทศกาลไหว้พระจันทร์ เทศกาลแห่งวัฒนธรรมและประเพณีสำคัญอีกวันหนึ่งของคนจีนทั่วโลก ซึ่งในปีนี้ตรงกับวันที่ 21 กันยายนนี้ ซึ่งในวันนี้แอดมินจะพาเพื่อนๆ ไปเจาะลึกถึง “ขนมไหว้พระจันทร์” ขนมประจำเทศกาลนี้ ที่มีลักษณะเป็นทรงสี่เหลี่ยมหรือวงกลม พิมพ์ลวดลายสวยงามตกแต่งหน้า มาพร้อมกับไส้ต่างๆ ที่มีให้เลือกสรรหลากหลายแบบ ด้วยการแนะนำ 10 ประเภทขนมไหว้พระจันทร์ทั่วโลกที่คุณอาจไม่เคยรู้มาก่อน ซึ่งจะจัดหมวดหมู่ใหญ่ๆ เป็น 2 แบบด้วยกันคือขนมไหว้พระจันทร์สูตรดั้งเดิม และขนมไหว้พระจันทร์สมัยใหม่ อยากรู้แล้วใช่ไหมคะว่าขนมไหว้พระจันทร์แต่ละประเภทจะมีความแตกต่างกันอย่างไร ตามแอดมินมาเลยค่ะ


It’s time to be well-prepared for Mid-Autumn Festival, one of the festivals that reflect the tradition and culture of the Chinese. The Mid-Autumn Festival this year falls on 21st September. So, let’s get to know more about festive treat or “mooncake” which appears in either square or round shape with auspicious pattern on the top crust along with different fillings. These are 10 types of mooncake from around the world that you might never know they’re existed. The mooncake can be categorized into 2 types namely traditional mooncake and modern mooncake. Now you might be ready to explore how each mooncake differ from each other, so follow us now.


>>ช็อปมายช้อยส์ ขนมไหว้พระจันทร์<<

> Shop My Choice Mooncakes<<


ขนมไหว้พระจันทร์สูตรดั้งเดิม

Traditional Moon Cake


ขนมไหว้พระจันทร์สูตรดั้งเดิมจะมีเอกลักษณ์ร่วมกันอยู่ตรงที่จะต้องผ่านกระบวนการอบด้วยความร้อน แต่นอกเหนือจากนั้นก็จะมีลักษณะที่แตกต่างกันไป ไม่ว่าจะเป็นเรื่องของรสชาติ เนื้อสัมผัส และรูปลักษณ์ของขนมไหว้พระจันทร์ โดยจะแบ่งประเภทขนมไหว้พระจันทร์ได้ตามภูมิภาคแต่ละท้องถิ่นของประเทศจีนได้ดังนี้ค่ะ


Traditional mooncakes share common character as they require heat cooking process. However, apart from that, the mooncakes are different in flavor, texture, and shapes. We can categorize types of mooncake based on its region in China as follow.


  • ขนมไหว้พระจันทร์สไตล์กวางตุ้ง เป็นประเภทขนมไหว้พระจันทร์ยอดฮิตที่สามารถหาซื้อได้ตามร้านทั่วไป มีลักษณะรูปทรงคล้ายดอกบัว เนื้อนุ่ม ผิวสีน้ำตาลทอง สอดไส้วัตถุดิบรสชาติหวานหอมหลากหลายแบบ ไม่ว่าจะเป็นถั่วนานาชนิด งาดำ หรือเม็ดบัว แทรกด้วยไข่แดงเค็มเพิ่มความอร่อยให้กับขนมไหว้พระจันทร์ค่ะ ซึ่งในปัจจุบันนี้ขนมไหว้พระจันทร์สไตล์กวางตุ้งไม่ได้มีเพียงแต่ไส้หวานให้ทานเท่านั้น แต่ยังมีไส้เค็มอย่างหมูย่างทำออกมาให้เพื่อนๆ ได้ชิมลิ้มลองกันอีกด้วยค่ะ

  • Cantonese-Style Mooncake is the most popular type of mooncake that you can find anywhere. Its shape is similar to lotus. The texture of mooncake is tender, and its color is golden brown. The mooncake filling comes in a different variation be they beans, black sesame seeds, or lotus seed and sometimes stuffed with salted egg yolk to add more delectable flavor. Nowaday, not only sweet filling but you can also find even more different filling such as grilled pork filling available for you to try out.


  • ขนมไหว้พระจันทร์สไตล์เซี่ยงไฮ้ ทำมาจากเนื้อแป้งพายที่มีกลิ่นเนยหอมโดดเด่น คล้ายกับบิสกิตหรือทาร์ตต่างๆ จึงทำให้มีเนื้อสัมผัสที่กรอบและมีเนื้อร่วนกว่าขนมไหว้พระจันทร์สไตล์กวางตุ้ง ส่วนในด้านรสชาติของไส้นั้นมีการประยุกต์สูตรจากขนมไหว้พระจันทร์สไตล์กวางตุ้งดั้งเดิมให้มีความทันสมัยยิ่งขึ้น ไส้ที่แอดมินอยากแนะนำให้เพื่อนๆ ได้ลองชิมกัน ซึ่งก็คือไส้เม็ดบัวไข่เค็มนั่นเองค่ะ ความหวานหอมมันของเม็ดบัวและไข่เค็ม ทานคู่กับขนมไหว้พระจันทร์เนื้อแป้งพายกรุบกรอบหอมกลิ่นเนย บอกเลยว่าเป็นส่วนผสมที่ลงตัวสุดๆ ค่ะ

  • Shanghai-Style Mooncake made from pie dough that delivers buttery aroma similar to biscuits or tarts. The texture is crispier and flakier than Cantonese-style mooncake. The fillings are modernized from traditional Cantonese-style mooncake. Our recommendation is lotus seed with salted egg-yolk, a perfect blend of nutty flavor of lotus seed and salted egg yolk that goes well with crunchy crust mooncake with buttery aroma. They’re all perfect combination that taste amazing.