มารู้จักน้ำมันมะกอกประเภทต่างๆ กัน

วันแม่ปีนี้ ถ้ายังไม่รู้จะเซอร์ไพรส์คุณแม่ด้วยอะไร ลงมือทำเมนูเพื่อสุขภาพให้คุณแม่กันดีกว่าค่ะ รับรองว่าได้ทั้งความอร่อยและมีคุณค่าทางอาหารเหมาะกับคุณแม่แน่ๆ เมนูที่ว่าคือ “ปลากระพงขาวอบเครื่องเทศเมดิเตอร์เรเนียน” เมนูนี้มีส่วนประกอบของน้ำมันมะกอก ซึ่งได้รับความนิยมเป็นอย่างมาก โดยเฉพาะในกลุ่มคนรักสุขภาพ เพราะเป็นน้ำมันที่มีคุณค่าทางอาหารมากมาย และเป็นน้ำมันที่ทำลายสุขภาพน้อยกว่าน้ำมันหลายๆ ชนิด แต่เคยไหมคะ เวลาไปเดินช็อปน้ำมันมะกอกแล้วเจอชื่อน้ำมันมะกอกหลายแบบมาก ทั้งเอ็กซ์ตราเวอร์จิน ทั้งน้ำมันมะกอกแบบผสม แล้วไหนจะแบบเวอร์จินอีก แต่ละชนิดมันแตกต่างกันอย่างไร ไปไขข้อสงสัยกันเลยค่ะ

Looking for a gift to surprise your mom on Mother’s Day? Try cooking this healthy recipe! It’s both nutritious and delicious. The healthy menu is “Baked Sea Bass with Mediterranean Herbs” where olive oil is one of the main ingredients. Olive oil has gained more popularity nowadays, especially among a group of health lovers. It contains nutrients beneficial to health. Also, olive oil causes less of disadvantage to health compared to other types of oil. However, you might get confused sometimes when you go shopping because you’ll find a wide range of olive oils such as extra virgin, pure olive oil and virgin. Let’s get to know various types of olive oil.

>>ช็อปน้ำมันมะกอก<<

>>Shop Olive Oil<<

น้ำมันมะกอกเอ็กซ์ตราเวอร์จิน (Extra virgin Olive Oil) เป็นน้ำมันมะกอกที่กลั่นสดจากมะกอกหลังเก็บเกี่ยวใหม่ๆ มีราคาสูง สีเขียวเข้ม เหมาะสำหรับการรับประทานสดกับสลัด หรือผสมกับซอสต่างๆ มีสารต้านอนุมูลอิสระสูง ช่วยชะลอการเกิดริ้วรอยต่างๆ ได้ ห้ามใช้น้ำมันชนิดนี้ทำอาหารที่ต้องใช้ความร้อนสูงเด็ดขาด เพราะไขมันดีในน้ำมันจะเปลี่ยนเป็นไขมันเลวทันที ซึ่งเป็นอันตรายต่อร่างกายค่ะ

Extra virgin Olive Oil: The oil is pressed from fresh-picked olive. The price is quite expensive. It appears in dark green color and is best to consume with fresh salad or to make sauce. It’s high in antioxidant substances which help slow down the aging process. However, cooking with extra virgin olive oil in high temperature is not recommended since the process will transform HDL into LDL causing harmful effects to health.

น้ำมันมะกอกเวอร์จิน (Virgin Olive Oil) คุณภาพเป็นรองจากน้ำมันมะกอกเอ็กซ์ตราเวอร์จิน รสชาติไม่เข้มเท่าน้ำมันมะกอกเอ็กซ์ตราเวอร์จิน และราคาถูกกว่าเล็กน้อย เหมาะสำหรับการรับประทานกับสลัด หรือทำซอสเช่นเดียวกับชนิดเอ็กซ์ตราเวอร์จิน แต่ไม่เหมาะใช้กับอาหารที่ต้องผ่านความร้อนสูง

Virgin Olive Oil: It offers lower quality and the taste is slightly milder compared to extra virgin olive oil whereas the price is slightly cheaper. The oil is best to use as salad dressing or to make sauce as well as extra virgin olive oil. It’s not recommended for cooking in high temperature.

น้ำมันมะกอกแบบผสม (Pure Olive Oil / Olive Oil) เป็นน้ำมันที่มีส่วนผสมของน้ำมันมะกอกเอ็กซ์ตราเวอร์จินและน้ำมันมะกอกที่ผ่านกรรมวิธี มีคุณค่าทางอาหารใกล้เคียงกับชนิดเอ็กซ์ตราเวอร์จิน สามารถใช้ทำอาหารที่ผ่านความร้อนได้ แต่ต้องไม่ใช้ความร้อนสูง เช่น อาหารประเภทผัดต่างๆ

Pure Olive Oil/ Olive Oil: The oil is a combination of extra virgin olive oil and refined oil and offers nutrients nearly as much as extra virgin olive oil. Using olive oil to cook is possible if the temperature is not too high such as fried dishes.

น้ำมันมะกอกแบบผ่านกรรมวิธี (Refined Olive Oil/ Light Olive Oil/ Extra Light Olive Oil) ได้จากการกลั่นเอาน้ำมันออกจากมะกอกหลังจากการกลั่นรอบแรกไปแล้ว ไม่มีน้ำมันมะกอกเอ็กซ์ตราเวอร์จินผสมอยู่ เป็นน้ำมันที่ถูกสกัดเอาสี กลิ่น และรสออกโดยผ่านความร้อน จะได้น้ำมันมะกอกที่ค่อนข้างใส ราคาไม่สูง ทนความร้อนได้ เหมาะกับการนำไปทำอาหารที่ต้องทอดนานๆ ไม่ควรนำไปกินสดๆ กับสลัดหรือทำซอส

Refined Oil: The oil is obtained after pressing the olive oil for the second time and contain no extra virgin olive oil. The color, scent and flavor are reduced by the heat to obtain clear-color olive oil in an affordable price and to make it heat-resistant. It’s best for fried dishes or any recipes that require cooking in high temperature. Consuming fresh refined oil or using it to make sauce, however, is not recommended.

น้ำมันกากมะกอก (Olive Pomace Oil) เป็นน้ำมันมะกอกเกรดต่ำที่สุด สกัดจากกากมะกอก มีปริมาณสารต้านอนุมูลอิสระน้อยมาก เหมาะกับการทำอาหารที่ต้องใช้ความร้อนสูง ทอดนานๆ มีไขมันดีน้อยกว่าน้ำมันมะกอกชนิดอื่นๆ ไม่เหมาะนำมาทานกับสลัดหรือทำซอส

Olive Pomace Oil: The lowest quality olive oil comes from extracting the remaining part of olive skins, seeds and pulps. It contains less antioxidant substances and is best for all high-tempered cuisine. The level of HDL is lower than other types of olive oil and it’s not recommended to consume with salad or make sauce.

ดูรายละเอียดวิธีการใช้น้ำมันมะกอกเพิ่มเติมที่ตารางด้านล่างนี้

Here’s the Olive Oil Guide and how to apply for cooking

ถึงเวลาเข้าครัวทำอาหารเซอร์ไพร์สคุณแม่กันแล้ว ไปเปิดสูตรกัน!

It’s time to get down to our recipe. Let’s go!

วัตถุดิบ -Ingredients

► ธรรมชาติปลากระพงขาว (Thammachart fresh Asian sea bass)

► น้ำเลมอน (Lemon juice)

► ผิวเลมอน (Lemon zest)

► น้ำมันมะกอกเอ็กซ์ตราเวอร์จิน 2 ช้อนโต๊ะ (Extra virgin olive oil 2 tbsp)

► โหระพา และ พาร์สลีย์ ¼ ถ้วย (Sweet basil and parsley ¼ cup)

► เกลือ 1 หยิบมือ (Salt 1 pinch)

► พริกไทยดำ 1 หยิบมือ (Black pepper 1 pinch)

► มะเขือเทศหั่นเต๋า 1 ลูก (1 Tomato (diced))

► หัวหอมใหญ่สับ 2 ช้อนโต๊ะ (Minced onion 2 tbsp.)

วิธีทำ

Instructions:

1.วางปลาบนภาชนะที่สามารถนำเข้าเตาอบได้

Place the fish on an oven-proof dish.

2. ผสมน้ำเลมอน ผิวเลมอน น้ำมันมะกอก โหระพา พาร์สลีย์ เกลือ และพริกไทย เข้าด้วยกัน จากนั้นราดลงบนเนื้อปลา

Mix lemon juice, lemon zest, extra virgin olive oil, sweet basil, parsley, salt and pepper together and pour over the fish.

3. หมักเนื้อปลาด้วยเครื่องเทศเมดิเตอร์เรเนียนแล้วทิ้งไว้ 2 ชม.

Marinate the fish with the prepared sauce and set it aside for 2 hours.

4. เปิดเตาอบไว้ที่ 180 ºC Preheat the oven to 180°C.

5.ใส่มะเขือเทศและหัวหอมลงบนเนื้อปลา

Place diced tomato and minced onion on top of the fish.

6.นำปลาเข้าอบในเตาอบ 20-30 นาที จนสุกและสามารถแยกเนื้อปลาออกจากกันได้โดยง่าย

Bake the fish for 20-30 minutes until the fish flakes easily.

เท่านี้ก็ได้ปลากระพงขาวอบเครื่องเทศเมดิเตอร์เรเนียนไปเสิร์ฟให้คุณแม่แล้ว และที่สำคัญแอดมินแนะนำให้หันมาใช้น้ำมันมะกอกในการปรุงอาหารกันค่ะ นอกจากจะมีสารต้านอนุมูลอิสระสูงแล้ว ยังช่วยป้องกันโรคซึมเศร้า โรคกระดูกพรุน โรคความดันโลหิตสูง และโรคอัลไซเมอร์ได้อีกด้วย คุณประโยชน์มากมายขนาดนี้ ถ้าไม่ช็อปถือว่าพลาดนะคะ รีบไปช็อปที่ท็อปส์ ออนไลน์กันเลยค่ะ สินค้าคุณภาพดี และส่งตรงถึงบ้านคุณ

Now you have a special dish for your mom! It’s highly recommended to add olive oil to your cuisine. Not only is the olive oil rich in antioxidant substances, it helps prevent you from depression, osteoporosis, hypertension and Alzheimer’s as well. If you wish to stay healthy, find olive oil at Tops online for the best quality products and home delivery service.

>>ช็อปวัตถุดิบเมนูปลากะพงขาวอบเครื่องเทศเมดิเตอร์เรเนียน<<

>>Shop ingredients for Baked Sea Bass with Mediterranean Herbs <<