• topsgazine

รวมเครื่องปรุงครบรสสำหรับสายคลีน พร้อมแจกสูตร “ปลาอบสับปะรด”

เมื่อ 1-2 ปีที่แล้ว เทรนด์การทานอาหารเพื่อสุขภาพ หรืออาหารคลีน มาแรงมาก จนปีนี้จากเทรนด์ก็กลายเป็นชีวิตประจำวันของหลายๆ คนไปแล้วล่ะค่ะ ส่วนใครที่เพิ่งจะเริ่มทาน ก็ไม่ต้องกลัว ตามเพื่อนไม่ทันนะคะ เริ่มช้า ก็ดีกว่าไม่เริ่มเลยใช่ไหมล่ะ ใครที่คิดว่าการทานอาหารแบบนี้จะมีแต่รสจืดๆ บอกเลยว่าคิดผิดค่ะ เพราะวันนี้แอดมินมีเครื่องปรุงที่ให้รสชาติทั้ง เปรี้ยว หวาน มัน เค็ม และเผ็ดมาฝาก ครบทุกรสเลย มีอะไรบ้างไปดูกันค่ะ

Since about 1-2 years ago, healthy diet or clean food has had a major breakthrough in different parts of the globe. This healthy trend has been such a sensation that a lot of people have adapted this lifestyle as part of their daily life. And for those who have just started trying clean food, you can still catch up with everyone else. After all, it’s really not a competition… so it’s better late than never. If you’re one of those who think that clean food is always bland, let me tell you that you’re totally wrong. Today we have recommended seasonings that will make your meal sour, sweet, oily, salty and spicy—all the fundamental tastes you could ever wish for in your favorite dish. So let’s have a look.

1. เครื่องปรุงให้รสเปรี้ยว

รสเปรี้ยวแบบคลีนหรือไม่คลีน ยังไงก็ต้องให้มะนาวเป็นที่หนึ่ง เพราะถือว่าเป็นวัตถุดิบหลักที่ให้รสเปรี้ยวในการปรุงอาหารเลยล่ะค่ะ เน้นวัตถุดิบที่ได้จากพืชเป็นหลัก ยังไงก็คลีนและไม่อ้วนแน่นอน แถมยังมีวิตามินซีสูงอีกด้วย

Sourness

Whether it’s clean food or not, lime always comes at the top as it’s the main ingredient that will give your food a zesty sour flavor. Plus, food based product like lime is definitely considered clean and non-fattening. Plus, it’s full of vitamin C.

2. เครื่องปรุงให้รสหวาน

โดยปกติเราคงชินที่ต้องใช้น้ำตาลใช่ไหมคะ แต่เมื่อเข้าสู่สายคลีนแล้ว ให้เปลี่ยนเป็นหญ้าหวานแทน เพราะสกัดมาจากธรรมชาติโดยตรง และยังให้ความหวานมากกว่าน้ำตาลถึง 300 เท่า ใส่นิดเดียวก็หวานมากแล้ว แถมยังไม่มีแคลอรีอีกด้วยจ้า

Sweetness

Sugar would probably come first to your mind, but as we now want to have clean food so let’s try using stevia instead. Not only because it’s directly extracted from actual plants but stevia is reportedly 300 times sweeter than regular sugar. So you can just add a drop or two in your food and BAM it’s sweet. Another great thing about stevia is that it contains 0 calorie.

3.เครื่องปรุงให้ความมัน

เคยได้ยินไหมคะ ว่าคนไทยติดทานแบบมันๆ ซึ่งเจ้าน้ำมันเนี่ยแหละตัวดี ส่งผลเสีย สร้างโรค ให้ร่างกายมากมายค่ะ การเลือกทานคลีน ทางที่ดีควรไม่ใช่น้ำมันเลย แต่ถ้าจำเป็นจริงๆ ก็ให้ใช้น้ำมันมะกอกแทนนะคะ ซึ่งน้ำมันมะกอกมีหลายชนิดมากๆ ว่าแล้วก็เข้าไปเลือกกันที่ท็อปส์ ออนไลน์ มีให้เลือกมากมายเลยจ้า

Oiliness

Have you ever heard that Thai people like eating food with oily taste? It may sound kind of weird at first, but this oil is definitely a villain in your health as it could cause a lot of impact and diseases to your body. Eating clean means you should use as little oil as possible in your diet. If you cannot avoid it, you can choose a good source of oil like olive oil. And there are many types of olive oil. You can just have a good look at the wide variety of olive oil available at Tops online to pick your favorite one.

4.เครื่องปรุงให้รสเค็ม

พักเรื่องน้ำปลาและซอสต่างๆ ไว้ก่อน แล้วหันกลับมามองเจ้าเกลือเม็ดเล็กๆ กันดีว่าค่ะ เกลือถือเป็นเครื่องปรุงรสที่แนะนำให้นำมาใช้ปรุงอาหารมากที่สุดในบรรดาเครื่องปรุงที่ให้รสเค็มเลยค่ะ โดยเกลือที่ดีที่สุดคือเกลือสีชมพู หรือเกลือหิมาลายันนั่นเอง เพราะมีแร่ธาตุที่ดี ประโยชน์เยอะมาก หรือหากจำเป็นต้องใช้ซอสต่างๆ เดี๋ยวนี้เค้าก็มีแบบคลีนโดยเฉพาะแล้วนะ ลองเข้ามาดูที่ท็อปส์ ออนไลน์ได้เลย มีครบ! ไม่ว่าจะเป็น น้ำปลาสูตรโซเดียมต่ำ

Saltiness

Leave fish sauce and other sauces aside and let’s give our attention to fine grains of salt. Among all seasonings which give salty taste, salt is the most recommended type of seasoning for making your food salty. The best type of all is the pink salt or Himalayan salt as it is very rich in minerals and offers numerous health benefits. Still, if there’s a need to use certain types of sauce, there are “clean” sauces available for you to choose nowadays. Just come browse at Tops online now and we guarantee that you’ll find what you’re looking for! Low sodium fish sauce is also available.

5.เครื่องปรุงให้รสเผ็ด พริกและพริกไทย

อยากลิ้มรสเผ็ดๆ ก็ไม่พ้นเจ้าพริกสีเขียว สีแดง เม็ดใหญ่ เม็ดเล็ก มีให้เลือกมากมาย ทานแค่ไหนก็ไม่อ้วน แต่ระวังจะเผ็ด จนทนไม่ไหวนะคะ หรือถ้าอยากได้แบบเผ็ดร้อน ก็ใช้พริกไทยแทนได้ ทานยังไง๊ยังไงก็ไม่อ้วนจ้า

Spiciness – Chili & Pepper

Craving for spicy flavors? Then you can always opt for tiny green and red bird’s eye chilies, cayenne peppers and many more. Literally you won’t get fat no matter how much you consume. Just make sure not to put too many chilies in your food or they may burn your tongue. If you’re a real spicy food lover, use Thai chilies and be sure you’ll get what you wish for. Be prepared for tears of joy without putting on extra weight.

นอกจากวันนี้แอดมินจะมีเครื่องปรุงครบรสสายคลีนมาแนะนำแล้ว ก็ยังใจดีแปะสูตรอาหารคลีนไว้สัก 1 เมนู นั่นก็คือ “ปลาอบสับปะรด” เพื่อยืนยันว่า ทานคลีนก็อร่อยได้ ลองทำตามกันค่ะ

Today, not only that we give you some advice on what to add in your clean food to get the right tastes, but we’re also giving you an amazing clean food recipe of “Baked Fish with Pineapple” which will prove that clean food can be just as yummy. Let’s cook!

วัตถุดิบและเครื่องปรุงที่เราต้องเตรียม

1. ปลากระพงเนื้อขาวแล่ 1 ชิ้น

2. มะเขือเทศหั่นเต๋า 1/4 ถ้วย

3. สับปะรดหั่นเต๋า (เลือกแบบไม่สุกมากนะจ๊ะ) 1/4 ถ้วย

4. เกลือป่น 1/2 ช้อนชา

5. พริกไทยดำป่น 1 ช้อนชา

6. ออริกาโน 1 ช้อนชา

7. โรสแมรี่สด 1 กิ่งเล็ก

** เพิ่มปริมาณตามเนื้อปลาได้เลยนะคะ

Ingredients and Seasonings

1. A piece of white sea bass fillet

2. Diced tomato ¼ cup

3. Diced pineapple (not too ripe) ¼ cup

4. Salt ½ tsp.

5. Black ground pepper 1 tsp.

6. Oregano 1 tsp.

7. A small twig of fresh rosemary

** Adjust the amount of seasonings in accordance with the amount of the fish you cook.

วิธีทำ

1. นำส่วนผสมทั้งหมดหมักคลุกเคล้ากับเนื้อปลา แล้วทิ้งไว้ 20-30 นาที

2. ตั้งกระทะเทฟลอนไฟกลางๆ ไม่ต้องใส่น้ำมัน เมื่อกระทะร้อนแล้วก็นำปลาลงไปกริล

3. เมื่อมะเขือเทศและสับปะรดเริ่มสุก ก็จะมีน้ำออกมา พลิกด้าน แล้วเบาไฟ

4. ใช้ฝาครอบอบประมาณ 1-2 นาที เพื่อให้ได้กลิ่นหอมของเครื่องเทศ

5. ตักใส่จาน ทานกับข้าวไรซ์เบอร์รี่หรือข้าวกล้อง เคียงกับบล็อคโคลี่และแครอทต้มสุก หรือจะผักสลัดก็อร่อยสุดๆ ไม่ต้องใช้น้ำซอสหรือน้ำจิ้มอะไรเลยจ้า

Instructions

1. Mix all the ingredients and seasonings together and marinate the fish fillet with the seasonings. Leave it for 20-30 minutes.

2. Heat your Teflon pan in medium heat without adding oil. Once the pan is hot, put the marinated fish fillet into the pan to grill.

3. When tomato and pineapple start to be cooked, the juice will come out. Flip the fillet over to the other side and lower the heat.

4. Cover the pan and let it roast for about 1-2 minutes so that the fragrance will be locked in.

5. Serve it with riceberry rice or brown rice. Optionally, you can add steamed broccoli and carrots or even with fresh salad. There’s no need to use any sauce at all. It’s very delicious as it is.

ช็อปวัตถุดิบ >> คลิกเลย

Buy your premium ingredients >> Click Now