ก๋วยจั๊บญวน Exclusive Recipes by Tops

วันนี้เราจะมาทำเมนูอาหารของชาวเวียดนามกันค่ะ เรียกว่า “ข้าวเปียกเส้น” หรือ “ก๋วยจั๊บญวน” นั่นเองเป็นเมนูที่รู้จักกันมานาน ตั้งแต่ช่วงสมัยกรุงศรีอยุธยา ซึ่งชาวเวียดนามได้เดินทางเข้ามาอยู่ในประเทศไทย และได้นำวัฒนธรรมอาหารการกินแบบเวียดนามเข้ามาอีกด้วย วิธีการปรุงก๋วยจั๊บญวนในแต่ละจังหวัดก็จะแตกต่างกันออกไป หรืออาจจะใส่ของดีประจำจังหวัดเข้าไปด้วย อย่างเช่นไข่ต้ม หมูยอ หมูกรอบ เลือดหมู ไข่พะโล้ เป็นต้น และสูตรในการทำก๋วยจั๊บญวนของเราในวันนี้ ใช้วัตถุดิบหลักที่มีคุณภาพจากท็อปส์ด้วยนะคะ ถ้าพร้อมแล้วไปลงมือทำกันเลยค่ะ

Let’s explore Vietnamese cuisine today. Our recommended dish is “Vietnamese Noodle Soup,” a well-known menu since the Ayutthaya period when the Vietnamese migrated to Thailand and brought with them the Vietnamese food culture. How to make this sumptuous dish in each province is rather different as they usually add the highlights of the place such as boiled egg, pork sausage, crispy pork, pork blood, stewed egg. In fact, our special recipe will include quality ingredients from Tops. Let’s get cooking!

>>ช็อปวัตถุดิบเมนูก๋วยจั๊บญวน<<

>>Shop ingredients for Vietnamese Noodle Soup<<

วัตถุดิบหลัก

Main Ingredients

-ท็อปเส้นก๋วยจั๊บเวียดนามกึ่งสำเร็จรูป 250 กรัม

Tops Vietnamese instant noodle 250 g.

-ท็อปส์หมูยอหมูผสมไก่ 200 กรัม

Tops Vietnamese pork & chicken sausage 200 g.

-ซีอิ๊วขาว 2 ช้อนโต๊ะ

Light soy sauce 2 tbsp.

-น้ำเปล่า 800 มิลลิลิตร

Water 800 ml.

-กระดูกหมู 8 -9 ชิ้น

8-9 pork bones

-หัวไชเท้าหั่น 180 กรัม

Chinese radish 180 g. (cut in pieces)

-หอมหัวใหญ่ 1/3 หัว

1/3 onion

-ต้นหอมซอย หอมแดงเจียว พริกไทยป่น สำหรับตกแต่งโรยหน้า

Spring onion, deep-fried shallot, pepper to garnish

วัตถุดิบทำหมูรวน

Ingredients for tasty pork

-หมูสับ 100 กรัม

Ground pork 100 g.

-ซีอิ๊วขาว 1 ช้อนชา

Light soy sauce 1 tsp.

วิธีทำ

Instructions

1.ลวกเส้นก๋วยจั๊บเวียดนาม ในน้ำเดือด จนพอสุกแล้วพักไว้

Blanch Vietnamese noodle in boiling water and set aside.

2.รวนหมูสับกับน้ำเล็กน้อยในหม้อ ปรุงรสด้วยซีอิ๊วขาว และพักไว้

Cook ground pork with water in a pot. Season with a teaspoon of light soy sauce and set aside.

3.เทน้ำลงไปในหม้อเพื่อต้มกระดูกหมูให้สุก แล้วใส่หัวไชเท้า หัวหอมใหญ่ และใส่หมูยอ

To make the soup, pour water in the pot and then add pork bones, radish, onion and sausage.

4.พอน้ำเริ่มเดือดก็ใส่เส้นก๋วยจั๊บเวียดนามลงไป ตามด้วยซีอิ๊วขาวและหมูสับ

Once the water starts to boil, add the noodle and followed by light soy sauce and the cooked pork.

5.โรยหน้าด้วยหอมเจียว พริกไทย และผักชีต้นหอม ตามความต้องการ

Sprinkle shallot, pepper and spring onion on top as your preference.

ก๋วยจั๊บญวนร้อนๆ มาเสิร์ฟแล้วค่าาา หอมกลิ่นพริกไทยกับหอมเจียวมากๆเลยค่ะ วิธีทำก็ไม่ยุ่งยาก ทุกคนสามารถทำทานที่บ้านได้เลยค่ะ แต่ตอนนี้แอดมินขอตัวไปทานก๋วยจั๊บญวนหอมๆ เส้นนุ่มๆ ก่อนนะคะ แล้วอย่าลืมช็อปวัตถุดิบคุณภาพที่ www.tops.co.th

Hot and tasty Vietnamese Noodle Soup is ready to be served. The recipe isn’t too complicated and everyone can certainly make it at home. For good quality ingredients, visit www.top.co.th

>>ช็อปวัตถุดิบเมนูก๋วยจั๊บญวน<<

>>Shop ingredients for Vietnamese Noodle Soup<<

ดู 10,569 ครั้ง