มะยงชิดลอยแก้ว | Easy Cooking by Tops

อากาศเริ่มร้อนๆกันแล้ว วันนี้แอดมินเลยอยากชวนทุกคนมาทำขนมหวานเย็นๆทานกันค่ะ เมนูวันนี้ก็คือ มะยงชิดลอยแก้ว นั่นเอง เปลี่ยนหน้าร้อนนี้ให้เย็นสดชื่นกันดีกว่า

It’s already getting hotter. Let’s make a delicious dessert like “Marian Plum in Syrup.” Make this summer a refreshing one.

“มะยงชิด” ผลไม้สีเหลืองอมส้ม เป็นรูปวงรีคล้ายไข่ไก่ ที่มีรสชาติหวานอมเปรี้ยวนิดๆ จัดว่าเป็นผลไม้ที่มีราคาค่อนข้างสูง และหากินได้ยากเนื่องจากมะยงชิดจะออกผลปีละ 1 ครั้งเท่านั้น ปีนี้ก็อย่ารอช้าค่ะ ไปหาซื้อวัตถุดิบและลงมือทำกินเองกันเลย

“Marian Plum” is a kind of orangish yellow fruit in oval shape similar to an egg. It gives a sweet and sour flavor. The fruit is quite expensive and rare as it only bears fruits once a year. Don’t wait around and find ingredients to make this refreshing dessert dish.

วัตถุดิบ

Ingredients

► มะยงชิด 12-15 ลูก

12-15 marian plums

► น้ำเปล่า 2 ถ้วยตวง

Water 2 cups

► น้ำตาลทราย 1 ถ้วยตวง

Sugar 1 cup

► เกลือป่น ½ ช้อนชา

Salt ½ tsp.

► ใบเตย 4-5 ใบ 4-5

Pandan leaves

วิธีทำ

Ingredients

1.ปอกเปลือกมะยงชิด ใช้มีดคว้านเอาเมล็ดออก เตรียมไว้

Prepare marian plum by peeling off the skin and remove the seed.

2.ตั้งน้ำให้เดือด ใส่ใบเตยลงไป จากนั้นให้ปรุงรสด้วยเกลือป่น น้ำตาลทราย รอจนน้ำตาลละลาย ปิดไฟและพักไว้จนเย็น

Bring water to a boil, add pandan leaves and season with salt and sugar. Wait until the sugar dissolves, turn off the heat and leave it to cool off.

3.นำมะยงชิดใส่ถ้วย ราดด้วยน้ำเชื่อม เติมน้ำแข็งป่น หรือนำไปแช่ช่องฟรีซ เก็บไว้ทานมื้อถัดไปก็ได้เช่นกัน

Put the fruit in a bowl, add syrup and crushed ice. Alternatively put it in the freezer to enjoy later.

📍 ช็อปวัตถุดิบได้ที่ เซ็นทรัล ฟู้ด ฮอลล์, ท็อปส์ มาร์เก็ต และ ท็อปส์ ออนไลน์ (คลิก)

📍 Shop ingredients at Central Food Hall, Tops market and Tops online click here.

✨ รับทันทีคูปองมูลค่า 60 บาท และสินค้าโปรโมชั่นพิเศษทุกสัปดาห์ เพียงแอด LINE @TopsThailand

✨ Get 60 Baht discount coupon and find out more about our weekly promotions when you add LINE @TopsThailand